01 юни 2015

Халюцинации сред здравите хора - не са чак такава рядкост

Според Световната здравна организация един на всеки двадесет души е халюцинирал през живота си, без да e бил спомаган за това от неща като наркотици или шизофрения. А според друго изследване, ако сте монахиня, то вашият мозък е притегателна сила за халюцинации от всякакъв вид.

Проучването е публикувано в ежемесечното медицинско списани "JAMA Psychiatry". По време на изследванията са попитани 31 000 души от 18 различни държави, за които се знае, че не употребяват наркотици и не страдат от психични разтройства. Цели 6% са потвърдили, че са имали поне едно преживяване на халюцинация, което не е свързано с опиати или наркотици, като на жените им се е случвало по-често, безработните от своя страна  получават по-често от работещите, а невстъпилите в брак - по-често от тези, които са направили фаталната стъпка.


Един от работещите в това проучване - доктор Джон Макграт (John McGrath) от института по мозъчни изследвания Куинсленд, Австралия е изненадан от резултатите:

"Мислехме, че хора с психични отклонения чуват гласове или им се привиждат неща, но сега вече знаем, че напълно здрави и нормално функциониращи хора имат такива изживявания."
Може би се питате коя е най-рисковата група за изживяване на такива неща? Според проучване, направено от невробиолога Андрю Нюберг това са монахините по време на молитва. По време на своите изследвания той е изучавал мозъка на монахини по време на молитва и е открил, че активността на мозъка, най-вече наличието на повече кръв в някои негови части, са сходни с процесите в мозъка при употреба на наркотици. Също така е установил, че промените в мозъка и в двата случая са постоянни. 

Дали тези проучвания могат да дадат отговор на някои въпроси за това на какво се дължат някои психически отклонения? Дали цялата митология от древността, многото чудеса, описани от различни религии, не са последица от различното функциониране на мозъка тогава и хората буквално са виждали тези неща? 

Автор: Станислав


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Нови два странни медицински случая
Ал Капоне в края - луд или преследван от призрак?

Няма коментари:

Публикуване на коментар