04 юни 2015

Супервулкан в Индонезия показва признаци на активност


Жителите на село Ситолуама, Индонезия, са притеснени от покачването на температурата на земята под техните домове и зачестилите изпускания на изпарения, които имат миризма на сяра и газ. Тези неща се случват не къде да е, а край езерото запълнило кратера на супервулкана  Тоба - изригнал последно преди 70 000 години. Това изригване е най-силното познато ни за последните 2.5 милиона години, а сега има индикации, че този вулкан се събужда. 

Топлината газовите изпарения са започнали на 27 май 2015, когато местните забелязват, че подът в домовете им е по-топъл. Местното правителство се е заело с въпроса. 
Според някои експерти последното изригване на Тоба е предизвикало вулканична зима, която е понижила средната температура с 3-5 градуса и е предизвикала последния Ледников период. Смята се, че тогава човешкото население е спаднало до едва до няколко хиляди души. Дали да очакваме нова вулканична зима? Времето ще покаже. Но последните години земята под краката ни все по-често се събужда и ни кара да се питаме какво ни предстои. ПОДОБНИ СТАТИИ:
Село Ууки в Англия - поредният случай на странни експлозии
Мистериозни пукнатини в Перу

Няма коментари:

Публикуване на коментар