19 юни 2015

Преподобният Робърт Кърк, елфите и феите

Преподобният Робърт Кърк (Robert Kirk) е роден в Аберфойл, Шотландия през 1644. Още от рано в него се проявява голяма интелигентност. Робърт завършва Университета на Свети Андрю и Единбургсия университет. След това става епископски наместник в Шотландия. Прочува се с това, че прави първия превод на Библията на келтски език. Но освен с църковната и религиозната си дейност, той става известен с още нещо - през целия си живот той проява интерес към местния фолклор, към легендите за приказни елфи и магически феи.

Робърт Кърк написва монументалното произведение "The Secret Commonwealth of Elves, Fauns, and Faeries" (Тайните общества на елфите, пановете и феите), което днес се счита за едно от най-добрите фолклорни изследвания на преданията на хората в северната част на Великобритания.


Като цяло се смята, че този труд е написан след като преподобният Робърт е събирал местни легенди и митове в продължение на години. Постепенно се прокрадва обаче и една друга версия - че много от написаното всъщност са негови собствени преживявания от първа ръка.

Един съвременен историк, Джон Матюс (John Matthews) твърди, че е намерил ранен препис на творбата на Кърк. Той е с леко променено заглавие "The Secret Lives of Elves and Faeries" (Тайният живот на елфите и феите) и е "съставен на базата на личния дневник на Робърт Кърк". В този ръкопис се говори за пътешествието на Кърк от Аберфойл до "земята отдолу" т.е. царството на феите. Преподобният отец описва в големи подробности съдилищата и правилата на Сийлай и Ънсийлай (Seelie и Unseelie - добрите и лошите феи), както и дрехите и храната на феите, и техните "книги от светлина".


Според написаното Кърк е бил добре посрещнат при Сийлай, но е нарушил правилата при Ънсийлай като е навлязъл в тяхното цярство, нещо забранено за смъртните хора. Преподобният е знаел за това ограничение и въпреки всичко е навлязъл в царството им. Не можел да се оправдае с това, че "не е бил запознат", което още повече утежнило вината му.


Кърк бил изправен пред съда на Сийлай и Ънсийлай на който и двете фейски раси трябвало да постигнат решение с общо съгласие. Пред тях Робърт Кърк декларирал, че с готовност ще се прости с живота си, за да запази в тайна тяхното съществуване. Тази негова пламенна декларация омилостивила съда и те му предложили да избере между две наказания - или веднага да умре или да напусне завинаги света на хората и да остане да живее при феите. Кърк естествено избрал второто като само помолил за кратко да се върне на "горната земя", за да приключи със земните си дела. Феите му позволили. Някои изследователи считат, че именно това му обещание е причина за мистериозната му смърт през 1692 година.

Една сутрин неговото тяло било намерено на един хълм край Аберфойл известен като "Фейски хълм". В района се разпространила легенда, че преподобният Робът не е умрял наистина, а е станал капелан на фейската кралица в нейното царство. Други смятат, че душата му завинаги е хваната във земите на феите под хълма " Fairy Knowe" (на снимката).


Робърт Кърк не публикувал своя труд приживе. Ръкописите му са намерени и публикувани чак през 1815 година от Уолтър Скот. Вероятно Скот е решил, че формата на дневник не е уместна и е издал текста като сборник с легенди. Автентичността на самия "дневник" не е напълно доказана, но дори и да е реално написан от Робърт Кърк, това не значи, че описаното е истина, може просто да си е фантазирал...а може наистина да се е срещал с феи в "долната земя"...

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар