06 май 2015

Скромните извори на няколко от най-големите реки

Често е трудно да се определи точното начало на една река. Няколко отделни поточета се сливат или пък реката тръгва от езеро в което се влива друга река или дори няколко реки. Следват снимки от определените за начални точки места на няколко велики реки.

Езерото Итаска (на снимката) в щата Минесота - начало на река Мисисипи. През 1887 се подема кампания друго езеро по-на юг да се обяви за първоизточник на реката. Водите от това второ езеро действително се вливат в Итаска, но внимателното проучване установило, че то е "твърде малко". Водите, които Итаска получава от това второ езеро са по-малко от тези които се изливат в Мисисипи.За извора на река Нил цари ожесточен дебат. Някои смятат езерото Виктория за такъв, а други считат, че изворът на Нил съвпада с извора на най-дългата река вливаща се в езерото. Отделно има и спор коя е най-дългата вливаща се река. На долната снимка - един от претендентите за титлата, изворче намиращо се в Руанда.


За първоизточник на свещената река Ганг се приема един ледник в Хималаите.


Изворът на английската река Темза се намира в графство Глостършър. Паметна плоча отбелязва мястото. Парадокс е, че през по-голямата част то е сухо, само ако сте късметлии, ще видите малко водно поточе образуващо локва сред камъните. Не всички признават това място за начало на реката.


Река Дунав официално започва там където се събират рекичките Бригах и Брег. Неофициално започва от карстов извор край немския град Донауешинген.


Амазонка пък започва от малък водопад от перуанските Анди.


За начало на река Рейн се приема езерото Тома в Швейцария. 7.5 километра по-на юг от него има един извор, който също може да претендира за начало на реката.


Най-дългата река в Европа - Волга започва своя път към Каспийско море от централна Русия край село Волговерховие.


Жълтата река, Китай.


Река Замбези извира от малко планинско поточе в Замбия и стига до Индийския океан.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Няколко невероятни пешеходни алеи
Добрите крокодили от Пага

Няма коментари:

Публикуване на коментар