31 май 2015

Бум на паранормалните курсове в Индия

Интересен феномен се наблюдава в Индия. Но преди това нека започнем с една история.

Саураб Синх (Saurabh Singh) е граждански пилот, който тъкмо е успял да победи един дълбок страх. Това не е страх от летене, а от тъмното и от това което се крие в мрака. До преди няколко месеца, той дори спи винаги на запалено осветление. Но тримесечен паранормален курс променят това. "Курсът ми даде знания за това какво са духовете и как да се справям с тях. Сега аз спя кротко в мрака, сигурен в моето новопридобито знание", казва самият Синх.

Той не е сам в преследване на непознатото. Все по-голям брой индийски професионалисти от градовете се записват в курсове занимаващи се с паранормалното и предлагани от изникващи като гъби институти из цяла Индия. А цената, която може да достигне до 75 000 рупии (над 1000 долара) не ги спира.

Някои, като Синх се записват, за да се изправят пред страховете си, но други само заради тръпката и чувството за приключение. "Когато основах Индийското паранормално общество преди години, думата "паранормално" не бе позната на никого. Сега съм щастлив, че толкова хора проявяват интерес в паранормалните изследвания. Духовете не са нищо повече от човешко съзнание без физически тяло", казва живеещият в Делхи Гурав Тиуари (Gaurav Tiwari), най-известният индийски ловец на духове.

Индийското паранормално общество поддържа академията Ghost Research & Investigators of Paranormal (GRIP) от която около 3 700 човека са се "дипломирали". Курсът продължава три месеца и струва между 45 000 и 75 000 рупии в зависимост от това какво ниво на специализация искаш да постигнеш.

Включва запознаване с различни устройства за измерване на електромагнитното поле, инфрачервени термометри, пълноспектърни камери и т.н.

Тези уреди могат да засекат изменения в електромагнитното поле и температурата, които според паранормалните изследователи са показатели за свръхестествена активност.

Дали Тиуари е попадал на такава активност? Доста често, казва той, като посочва едно изследване проведено от него в съд в Делхи миналата година. Адвокатите са се оплаквали от необясними случки по тъмно. "Те инсталираха охранителни камери и един ден в 12 без 5 през нощта, всички компютри се включиха".

"Също така са видели и ярка светлина във формата на топка. Когато аз бях извикан след няколко дни, аз поставих балони на всеки компютър и на висок глас казах (на предполагаемото същество) да премести балоните, да включи машините и да отвори уеб браузер. Всичко това бе направено. Нашите записващи устройства също така уловиха един глас, който ни казваше "да се махнем". Мястото бе наистина обитавано".

В Индия има около 50 паранормални екипи и общества, като са в Делхи има една дузина. Интересно, но много от тях са ръководени от доктори или инженери.

Соумен (Soumen) е живеещ в Колката механо-инженер през деня и самоук паранормален изследовател през нощта. Той е привлечен към свръхестественото по време на духовните уроци в училище на които често се повтаряло за "душата". Също като Тиуари, той вярва, че призраците са човешко съзнание. "Духовете не се появяват в бели сарита както много хора вярват заради филмите. Тяхната паранормална дейност не е нищо повече от опит да довършат това което не са успели по време на живота си. Това обикновено става когато някой умре при инцидент", допълва Соумен, който е основател на Паранормалното Общество на Индия, заедно с негов приятел адвокат.

Най-честите знаци, че едно място е обсебено от духове, са необяснимите сенки и звуци, чувството, че те наблюдават, самоволното включване и изключване на лампите, появата на светещи кълба, зловещ плач, необясними отпечатъци от ръце и т.н. "Но в 90 процента от случаите, които ние проучваме, няма истинска паранормална активност".

Рахул Кумар (Rahul Kumar) е съболекър от Бангалор, който е станал паранормален изследовател, защото науката не може да обясни всичко. "Много състояния на човека стоят отвъд границите на медицинската наука. Има много лекари в нашия екип от паранормални изследователи, които обсъждат такива случаи", разказва Кумар, който е част от Пентаграмното Паранормално Изследователско Общество.

Обществото, което пък е основано от бившия журналист Шишир Кумар (Shishir Kumar) е минало дори на още едно по-горно ниво, то изследва и мистерии свързани с НЛО и извънземни.

Екип "Пентаграм" твърди, че са хванали (на снимка?) цяло тяло на привидение, те също поддържат Института за Паранормални Изследвани и Уфология. "Нашият екип има доктори, инженери, психотерапевти и дори счетоводители, които размиват границата между екстрасенсния и научния подход при паранормалните проучвания", добавя Шишир.

Източник

Явно това е голяма мода в момента в Индия. Всеки си кръщава дружинката с някакво гръмко име. Каква е разликата между "Индийското Паранормално Общество" и "Паранормалното Общество на Индия"? Това ми напомня за нещо - за микро-нациите.

ПОДОБНИ СТАТИИ:

Микронациите - един социален феномен

Няма коментари:

Публикуване на коментар