28 май 2015

Възхищението на човечеството от метеоритите

Миналата година марсоходът "Кюриосити" откри на повърхността на Марс двуметров метален метеорит (на снимката). Дали вълнението на учените и обикновените любители на космоса се дължеше единствено на научно любопитство или в нас продължава да живее възхищението на древните хора към падналите от небето странни камъни? Марсианският метеорит дори получи име - Lebanon (Ливан).


Още от най-древни времена човечеството се е страхувало и боготворяло "падащите звезди". Намираните останки от тях са се превръщали във важни религиозни артефакти. В едно от украшенията на фараона Тутанкамон има скъпоценен камък получил се при "избухване по-мощно от днешните атомни бомби". Това е жълтият скарабей, който е направен от силициева скала дошла от космоса. Най-старите такива обработени метеорити са датирани на 5000 години, преди настъпването на Желязната епоха. Представете си само колко труд и време са вложили древните майстори за да успеят да ги оформят като бръмбари или други форми.


Египетската култура не е единствената почитаща "небесните пратеници". Кааба е древен храм, около който е построена джамията Масджид ал-Харам (Голямата джамия) в град Мека, Саудитска Арабия. В източния му ъгъл е вграден „Черният камък“, за който се предполага, че е остатък от метеорит. За жалост това не може да се провери от науката, защото мястото е религиозна светиня. Смята се обаче, че този "камък" бил почитан още преди идването на Исляма.

Нека се върнем в съвремието. Може би помните, че през 2013 падна така наречения "Челябински метеорит". Това събитие естествено бе отразено в "Мистерика":

ИЗВЪНРЕДНА НОВИНА: Метеорит падна в Урал, Русия

Сега с изненада разбирам, че след този инцидент в града е основана "Църквата на Метеорита", която към момента има около 50 последователи. Те се събират на брега на езерото от което бяха извадени най-големите фрагменти от падналото космическо тяло. Те правят ритуали за "изграждане на защитна бариера около метеорита". Основател на този култ е паранормалният изследовател Андрей Брейвичко. Той смята, че метеоритът може да предизвика Апокалипсиса, явно и затова го "защитават".

Но Челябинския метеорит не е тема само за "хаховци" от странен религиозен култ. Официалните власти също се заемат с него. До сега не знаех, че в медалите раздавани на олимпийските игри в Сочи през 2014 са вградени парчета от метеорита. Обяснението било, че и олимпийските игри и падането на метеорита били глобални събития.

В интернет пък се продават множество камъни за които се твърди, че са с космически произход.


Аз самия започнах да събирам мирко-метеорити на двора след като написах тази статия:


В началото попитах дали древното възхищение към метеоритите продължава да съществува и днес. Мисля, че отговорът е "да".

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Магията на яйцата Фаберже

Няма коментари:

Публикуване на коментар