27 май 2015

Заекът с брадвата от Вирджиния

Това е една градска легенда появила се в началото на 20 век. Дълбоко в горите в близост до град Клифтън се намирал санаториум за психичноболни. Постепенно обаче все повече хора започнали да се заселват наоколо и недоволството, че в района има такова заведение, нараснало. Гражданите дори написали петиция то да бъде преместено. Властите се съгласили да преместят лунатиците и другите психичноболни на друго място.

Според легендата една вечер всички пациенти били натоварени в 15 буса, за да бъдат транспортирани в друг санаториум. По пътя обаче пред една от колите изскочило нещо (заек?) и за да избегне удара, шофьорът рязко завъртял волана. Автобусът се забил в дърветата край пътя, повечето включително и шофьора загинали на място. Няколко от лудите обаче оцелели и избягали в гората. На следващия ден полицията предприела мащабно издирване продължило месеци. Всички избягали пациенти били хванати без двама - Маркус Уолстер и Дъглас Грифън.

По време на издирването полицията и местните хора често попадали на ужасяващи гледки - разчленени, обезобразени и частично изядени трупове на зайци, някои от които висели от дърветата. Козината им била изцяло премахната, а вътрешните им органи се търкаляли наоколо. В крайна сметка трупът на Уолстер ще бъде намерен. Той висял под един железопътен мост край пътя Коулестър Роуд. В ръката си все още стискал саморъчно направен нож от заострен камък и дръжка от клон. На крака му била закачена бележка на която пишело "Вие никога няма да ме хванете, колкото и да се опитвате! подпис: Човекът-заек". Вероятно това било дело на втория все още неоткрит беглец - Грифън.


На 7 април 1905 полицията прекратила издирването предполагайки, че Дъглас Грифън е или мъртъв или преместил се на друго място. Дали обаче е така? Легендата за него тепърва заживява свой собствен живот. Заради намираните по време на издирването заешки трупове и заради самата бележка, хората започват да говорят за човека-заек обитаващ местните гори.

Мостът където бил намерен трупът на Маркус Уолстер започнал да се нарича "моста на човека-заек". Според легендата в нощта на Хелоуин през 1905 група тинейджъри отишли под него, за да се веселят. На другия ден те били намерени заклани и изкормени като зайци.

На следващата година, отново на Хелоуин други тинейджъри отново отишли да се забавляват под моста. Едно от момичетата обаче се уплашило от лошата репутация на мястото и решило да стои по-далеч от моста. По нейния разказ видяла около полунощ как бледа светлина се приближава към нейните приятели. Щом светлината достигнала моста, последвал ярък блясък. Единствено чувала писъците на приятелите си. Втурнала се за да види какво става. Безжизнените тела на децата висели от моста, изкормени по познатия вече начин. Според историята, никой не повярвал на разказа на това момиче и самата тя била обвинена за убийствата, прекарала останалата част от живота си в клиника за психичноболни.


Легендата твърди, че още тела на тинейджъри са намирани под моста - през 1913, 1949 и 1976. Полицията никога не открила извършителя. Вместо това много хора започнали да виждат странно същество. В гората бродел човек с големината на възрастен облечен в нещо като заешки костюм. Често носел брадва или дълъг нож, заплашвал хората или повреждал собствеността им. Започнали да го виждат и доста по-далече - чак в Мериленд или околностите на град Колумбия.


На 19 октомври 1970 млад кадет от Военновъздушната академия на име Боб Бенет бил спрял автомобила си край град Бурк, Вирджиния. В колата била годеницата му с която си говорили. Забелязали бяла фигура да се приближава. В следващия момент предното стъкло било разбито, а зловещ глас им казал "Вие сте в частна собственост". Ужасената двойка подкарала с бясна скорост. Забелязали малка брадва на пода на колата - с нея било разбито стъклото. Пред полицията Боб Бенет ще каже, че човекът бил облечен в странен заешки костюм.


Полицията решила, че "човека-заек" вече не е просто градска легенда и наистина в гората е започнал да броди опасен маниак. Само две седмици след случая с Бенет, имало нов инцидент. Пол Филипс, частен охранител работещ за строителна компания, съобщил, че е видял заек с големината на човек пред строителната площадка която пазел. Когато тръгнал към съществото, го чул да казва "всички вие хора преминавате от тук. Ако не се махнете, ще ви думна по главата" след което взел яростно да размахва брадва. Филипс веднага се върнал, за да вземе оръжието си от автомобила, но през това време "заекът" вече бил избягал в гората.

След като тези два случая получили гласност, последвала вълна от съобщения. Твърде вероятно е да става въпрос за масова психоза и на много хора да започнат да им се привиждат разни неща. Близо 50 човека твърдели, че са виждали човека-заек. За няколко от неразкритите убийства в района от последните години започнали да обвиняват този психопат със заешки костюм. Вестници и телевизии раздухвали психозата. Постепенно обаче всичко отново утихнало.

Градските легенди обаче не умират. Твърди се, че в нощта на Хелоуин на 1987 няколко младежи били отново под моста и се плашели взаимно като си разказвали страшни истории за човека-заек. Сред тях била и една девойка на има Джанет. Тя много не вярвала в приказките за това същество, но около полунощ внезапно силна светлина пробляснала наоколо и момичето усетило, че нещо я порязва по гърдите. Тя се паникьосала и тръгнала да бяга, но се ударила в нещо (провесено тяло?) и паднала на земята като загубила съзнание. Когато се свестила разбрала, че косата и била изцяло побеляла. В историята не се казва какво са видели другите младежи. Вероятно целия този случай е измислица за разлика от предишните няколко (на кадета и на охранителя) които са доста достоверни.

Твърди се също така, че веднъж местната полиция получила телефонно съобщение от "човека-заек" в което той казвал:

"Бъркате се в територията ми, оставяте само пънове и клони от дърветата и изхвърляте какво ли не. Можем да уредим всичко, срещнете ме довечера и ще обсъдим ситуацията".

Естествено никакъв "заек" не се появил на уреченото място. Местен полицейски инспектор ще каже, че "човекът-заек" е "виждан" предимно от деца и младежи. Случаят ще бъде затворен.


Източник

Каква част от легендата е истина и каква е измислица? Възможно ли е да е имало повече от един "човек-заек"? При такава популярност на историята, нищо чудно в скоро време поредният психопат да облече заешки костюм, да хване брадвата и да тръгне да плаши хората из горите на Вирджиния....

ПОДОБНИ СТАТИИ:

Читателска история + интервю с необичаен наш читател

Няма коментари:

Публикуване на коментар