16 май 2015

Исторически първи снимки


Първата запазена снимка въобще

Тази "снимка" е направена във френско селце през далечната 1826 година! Представяте ли си! Тя не е първата по принцип, счита се, че наистина първата е направена 4 години по-рано, но не се е запазила.

За долната снимка се знае, че е дело на французина Жозеф Нисефор Ниепс. За фотографска плака той използва полирана калаено-оловна плочка (пютър), покрита с нефтен дериват, наречен юдейска смола, който се втвърдява под въздействието на светлината. Ниепс поставя плаката в камера обскура и я експонира 8 часа със силна слънчева светлина.
Първата снимка на човек

Макар и в далечен план. Булевард дю Темпл в Париж, 1838 година.Първото селфи

1839. Робърт Корнелиус, Филаделфия, САЩ.Първият фотопортрет на жена

1840 г. Дороти Катерин Драпър, Ню Йорк, САЩ.Първата фото-измама

1840 г. Може ли нова технология да не почне почти веднага да се използва и за измами. Тази снимка е дело на един френски фотограф и на нея е самия той. На гърба и е написал, че се е удавил. Всъщност е живял доста дълго след това.Първото фото от дивата природа публикувано в сп. "Нешънъл Джиографик"

1926 година.


Първата запазена снимка направена от въздуха

Тази снимка е от 1860 г., градът е Бостън, САЩ. Първата въздушна снимка е направена две години по-рано над Париж, но не е запазена. А, аз не мога да повярвам, че така е изглеждал този град тогава (а вероятно и много други американски и европейски градове). Само си помислете - ние сме още под турско робство.


Първата цветна фотография

На 17 май 1861 г. Джеймс Максуел демонстрира тази "цветна" фотография в Кралския колеж в Лондон. Показва част от дреха (панделка). Ще мине обаче още дълго време преди наистина цветните фотографии да се наложат.Първото цифрово изображение

През 1957 г. Русел Кирх сканира за първи път снимка и я качва в дигитален формат. Това е тримесечния му син.Първата снимка в WWW

World Wide Web (WWW) е най-използваната услуга в интернет (някои дори мислят, че тя е самия интернет). Всички сайтове се намират в WWW. Днес е нормално всеки сайт да е пълен с много снимки, но едно време първите страници са били само текст. Това се променя през 1992, когато Тим Лий, създателя на WWW "качва" тази снимка в нета. Това е пародийната поп група "Les Horribles Cernettes" и Лий им е голям фен.


Източник

Надявам се този списък да бъде продължен. Каква да е следващата "първа" снимка? Искам да е "първата 100 процента доказана снимка на извънземно същество" разбира се :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар