14 май 2015

Символичният паяк плетящ мрежа през митологията

Паякът се явява древен мощен символ в културите на различни народи по цялото кълбо. Това същество предизвиква широка гама от емоции сред хората - от страх, отвращение и паника до любопитство и почитание. Паякът се среща в много митове и легенди, в изкуството, литературата, архитектурата, дори в технологията. Във фолклора на различните страни паяците се свързват с какво ли не - находчивост, създаване и унищожаване, хитрост, измама, интриги, женското начало, мъдрост, богатство, търпение и смърт.

В една древна гръцка легенда, първият паяк се е появил заради една жена. Арахна имала дарба да плете и тъче много хубаво, самата богиня Атина я била учила. Славата и се разнесла на длъж и на шир. Това накарало Арахна да реши, че е по-добра от самата богиня. Провело се състезание за да определи кой е по-добър. Арахна изтъкала гоблен изобразяващ боговете в лоша светлина, отдадени на разврат и глупости. Атина се разгневила и унищожила платното.

Арахна се ужасила и засрамила когато осъзнала, че е отишла твърде далеч, затова се обесила. Атина обаче превърнала въжето в мрежа, а жената в паяк, така че тя винаги да плете през вековете.


В много култури паяците са създатели на вселената, но и носители на унищожението. Например в древна Индия един паяк е изплел цялата вселена и контролира нещата като подръпва нишките. Освен това той един ден ще погълне мрежата (вселената) и ще изплете нова на нейно място. В египетската митология пък съществува богинята Нейт - тъкачка на съдбата, асоциирана с паяка. Паякът е бог-шегобиец в Западна Африка, често отъждествяващ се с бога-създател Ананси. Асоциира се с мъдростта и разказвачеството, но и с лош късмет. Скални рисунки в Австралия също изобразяват паяци. И до днес техния образ се използва в ритуали. Северноамериканските индианци обрисуват това същество като създател, помощник и пазител на мъдростта. В мит на индианците Хопи жена-паяк е богинята на Земята. В Китай паяците са смятани за носители на щастие и богатство, дори често правят украшения с тях.

В Тора - религиозната книга на евреите има една история за Давид, който е преследван от войници на цар Сул. Той се скрива в една пещера и веднага след това един паяк изплита паяжина на входа. Когато войниците идват, те си мислят, че няма никой в пещерата защото не е разкъсана паяжината и продължават нататък. Подобна история се разказва и за пророка Мохамед.

В Германия и Украйна има традиция да се поставят украшения изобразяващи паяци и паяжини на коледните дръвчета.

През 2008 в Перу е открит храм на древна малко позната цивилизация съществувала между 1500 и 50 г. пр. н.е. Стените на храма са декорирани с изображения на паяци. Някои учени смятат, че изображенията на ловни мрежи символизират просперитет и прогрес. В други мрежи има отрязани глави и вероятно това изображение се свързва с успешна война.

Това е изображение пък на друг индиански народ - Моче, който съществува и до днес:


Мистериозните линии от платото Наска, създадени между 400 и 650 г. също съдържат изображение на паяк.


В Япония има митологично същество наречено Jorōgumo, принцесата-паяк. Тя може да се преобразява в привлекателна жена. Прилъгва странстващите самураи.


Източник

Спомням си, че веднъж дядо ми натърка един фиш от тотото с умрял паяк. Е, не помогна да спечели джакпота :)Няма коментари:

Публикуване на коментар