12 май 2015

Ал Капоне в края - луд или преследван от призрак?

Ал Капоне е най-известния гангстер в историята на Америка. В продължение на близо десетилетие той ръководел в Чикаго престъпна мрежа въртяща милиони долари чрез контрабанда, проституция и хазарт. В най-добрите си дни има на разположение хиляда стрелци и плаща пари на половината полицаи в града. В края на живота си обаче изпада в някакво странно и зловещо състояние....

Алфонс Габриел "Ал" Капоне (1899 – 1947) е роден в Бруклин, Ню Йорк, син на имигранти от Италия. Неговият престъпен живот започва, когато се премества в Чикаго и се сприятелява с Джони Торино, ръководител на престъпен синдикат доставящ алкохол по време на сухия режим. Става негов бодигард.


На 26 години Ал Капоне вече е опасен гангстер, сам шеф на бандитите и ползващ се с политическа и полицейска протекция. Използва подкупи и заплахи за да повлияе на изборите в града, както и насилие и убийства, за да подсигури успеха на нелегалната си пивоварна.

В началото на 1929 обаче се случва нещо, което е началото на края на прословутия гангстер. Той доминира продажбата на нелегален алкохол в Чикаго. Но и други искат дял от пая, като например бандата "Норд Сайт", член на които е дългогодишния враг на Ал Капоне - Бъгс Морган. Капоне решава, че трябва окончателно да си разчисти сметките.

На сутринта на 14 февруари 1929 хора на Капоне преоблечени като полицаи правят фалшив обиск и "арестуват" 7 човека от "Норд Сайд". Изправят ги до стената и ги разстрелват с автомати. Бъгс Морган обаче не е сред тях, известен предварително за подготвяния удар.

Снимките на жертвите обикалят вестниците и шокират обществеността в Чикаго. Репутацията на Ал Капоне сред политическите му съюзници е силно разклатена и е взето решение да му се потърси отговорност.


Доказателства за връзката на Капоне с клането обаче не са открити, затова се налага да му се повдигнат други обвинения. През месец май 1929 той е арестуван за това, че е носил без разрешение пистолет при едно пътуване до Филаделфия и е изпратен в затвора в този град.

Връзките на Ал Капоне му осигуряват ненадминати удобства в затвора. Докато другите затворници живеят в голи килии с гол циментов под и просто легло, Капоне се сдобива с прекрасни мебели, картини по стените и дори радио. Но неговата луксозна килия не му помага срещу нещо което го спохожда през нощта. Ал Капоне се превръща в хленчеща и ужасяваща развалина, който крещи в тъмното на "Джими" да го остави на мира.


Много хора вярват, че въпросния "Джими" е призрака на една от жертвите на Ал Капоне. Действително една от жертвите на клането от 14 февруари има този прякор и е шурей на Бъгс Морган.

След като напуска затвора в Пенсилвания, Ал Капоне е преместен в Алкатрас където трябва да излежи нова 11 годишна присъда, този път за укриване на данъци. Духът изглежда се премества с него, защото нощните кошмари не спират. Ал Капоне дори вика един медиум, за да извърши нещо като екзорсизъм. Явно прогонването не е успешно, защото нещата стават все по-зле за именития гангстер.

Според други хора, това което е тормозило Ал Капоне не е ничий призрак, а се корени в неговото минало. На 20 години, все още като дребна риба, Капоне работи като бияч-охранител в един бордей. Там той хваща сифилиз, който никога не лекува. Така заболяването достига до нервната му система и постепенно развива деменция.

Капоне прекарва в затвора в Алкатрас 6 и половина години след което е преместен в психиатрична болница в Балтимор, където остава 3 години. След това е пуснат на свобода, но умствените му способности са като на 12-годишно дете. След още няколко години, на 25 януари 1947, големият гангстер умира.

Наистина ли в края на живота му, Ал Капоне е преследван от духа на "Джими" или тези видения се дължат на деменцията и чувството за вина за собствените му престъпления? Може би никога няма да разберем....


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Няколко мистерии от Първата световна война
Загадъчен криминален случай - жената от Исдален

Няма коментари:

Публикуване на коментар