11 май 2015

10 удивителни митологични предмета


Камъкът Чинтамани

Повечето хора са чували за философския камък, но малко за Чинтамани, който е негов азиатски еквивалент. Смята се, че е бил оставен от Буда и е можел да изпълнява желания. Според легендите е изгубен някъде в югоизточна Азия. Дали са го търсили през вековете? Вероятно е имало и такива хора. А дали въобще е съществувал наистина?

Обувки-бързоходки

Предмет от приказките на много европейски народи. От името им е видно, че могат да изминават голямо разстояние за малко време (в някои версии правят крачки с размер 5 километра).


Пръстена на Гиг

Пръстенът на Гиг е митичен магически артефакт, споменат от древногръцкият философ Платон в книга втора от Държавата (359-360г). Той позволява на своя собственик силата да става невидим, когато пожелае. Само аз ли виждам прилики с историята от "Властелина на пръстените"? Още повече, че споменатия Гиг също става зъл след като се сдобива с пръстена. Използва го за да убие Кандавъл, царя на Лидия, прелъстява жена му и се възкачва на престола.

Ръката на славата

Не е споменат произхода на този мит, според който тази ръка е направена чрез черна магия от ръката на велик крадец. Може да отключва врати и да кара хората да замръзват на мястото си.

Вълшебната покривка

Позната на български и като вълшебната кърпичка. Един от най-любимите ми предмети от времето когато слушах по радиото детски приказки. Постилаш я и тя се покрива с храна.

Книгата на Тот

Позната още и като "Книгата на живота", а Тот е древноегипетския бог на мъдростта и знанията. Смята се за магическа и че е давала невероятна власт над света, но дали наистина е съществувала? Интересна статия посветена на нея:

Проклятието на „Книгата на Тот”

Шапка-невидимка

Още един предмет, който помня от детските приказки. Ясно е от името и какво прави. Смята се, че този мит произхожда от древна Гърция.

Копието на съдбата

Копието с което е бил прободен Исус докато е бил на кръста. Мнозина християни напълно вярват в съществуването му и най-вероятно ще са възмутени от това, че се определя като "мит" или, че е в един списък с такива "измислици" като шапката-невидимка и вълшебната кърпичка. Но за реалното съществуване на този предмет няма повече доказателства отколкото за който и да било друг от описаните тук. Освен ако не вярваме на разни теории на конспирациите според които Хитлер е открил това прословуто копие, но американците му го отмъкнали под носа и затова загубил войната. Малко история тип "Индиана Джонс".Арго

Корабът на аргонавтите. Предвожданите от Язон те предприемат поход по море до Колхида, на североизточното крайбрежие на Черно море (днес в Западна Грузия) и донасят Златното руно в гр. Йолкос (днес Волос в област Тесалия).

Зъб от дракон

За този митичен артефакт съм писал в тази статия:

Историята на драконите - истина и измислица

Цитат от там:

Сразяването на дракон е важна точка в автобиографията на всеки амбициозен светец, рицар или хобит, но според легендата, чрез драконите могат да се създадат цели армии. В книгата "Encyclopedia of Things That Never Were" (1987) от Майкъл Пейдж и Робърт Ингпен, се казва, че "използването на драконски зъб предоставя прост метод за разширяване на въоръжените сили на някоя страна. За първи път е приложен от Кадъм, царя на Тива. Първо подгответе някое парче земя, така както се подготвя за сеитба. След това хванете и убийте някой дракон и му извадете зъбите. Посейте ги в подготвената земя и се отдалечете".

Скоро бойци в "бронзови доспехи и въоръжени с мечове и щитове ще се покажат от земята, там където драконовските зъби са били посадени". Тези драконови войни са жадни за битки и ако на близо няма враг, те ще се сбият по между си, затова бъдете сигурни, че вражеските армии са наблизо.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Баба Яга - уникална фолклорна фигура

Няма коментари:

Публикуване на коментар