09 април 2015

Магията на яйцата Фаберже

Наричали ги "Великденски бижута". Изработвал ги руския златар от френски произход Карл Фаберже. През 1885 той изработил за император Александър III подарък за императрицата- сивозлатисто яйце в черупка, украсено с двуглави орли, със специален механизъм за отваряне. Във вътрешността му имало миниатюрна музикална кутийка, която при отваряне на яйцето, изпълнявала императоския химн. Яйцето предизвикало небивал фурор- благородници и богати търговци искали да направят поръчки в ателието на великия бижутер.

Яйцето, което предизвикало нещастие

Черупките на красивите яйца били от чисто злато или малахит, понякога от платина, украсявани с перли, брилянти и други скъпоценни камъни. Във вътрешността им винаги имало изненада. Например златно пиленце с рубинени очи, букетче теменужки от аметисти, миниатюрни портрети в рамчици, украсени с брилянти. За яйцата на Фаберже се разказват легенди, приписват им се свръхестествени качества.

Историята на княгиня Барятинска е може би просто лошо стечение на обстоятелствата.А може би не е. Благородничката искала да подари яйце на прочут художник във Великденската нощ. В средата му имало палитра на художник, а цветовете ѝ били направени от скъпоценни камъни. Седмица преди събитието, жената поискала да покаже бижуто на приятели, но не го намерила. Претърсили цялата къща и след като не го открила, обвинила камериерката. Въпреки че тя се кълняла, че е невинна, а и полицията не успяла да открие доказателства, тя била уволнена. Няколко дни по-късно княгинята открила яйцето, почиствайки своя будоар. То било под дивана, оплетено в кълбо прежда. Едва тогава се сетила, че навярно котката е виновна за ситуацията. Тя започнала да издирва камериерката си из града, за да я върне на работа. Научила обаче, че момичето се скитало безуспешно в търсене на работа и в крайна сметка, в нощта срещу Великден, се хвърлило във водите на река Нева. Княгинята разказала това на художника, за когото било предназначено яйцето, а той категорично отказал да го приеме и я накарал да го продаде и да дари парите за благотворителност.

Яйцето, предизвикващо смърт

Гвардейският полковник княз Воронцев подарил по случай Великден 1912г. на своята съпруга яйце от злато и малахит. В сърцевината му имало два портрета - негов и на най-големия им син, по онова време кадет. Княгинята никога не се разделяла със скъпоценния подарък. Когато през 1914 г. избухнала Първата световна война и бащата и синът заминали за фронта, тя често гледала портретите. Една вечер тя четяла книга. Изведнъж тишината в салона била нарушена от метален звън. Те се огледала около себе си и с изненада установила, че яйцето на Фаберже се е отворило само. Портретчето на сина ѝ, което било монтирано на златна поставчица, се било изкривило, сякаш невидима ръка го била натиснала. Разтревожена, тя прекарала цяла нощ в молитви, а на сутринта получила известие, че синът ѝ е бил убит по време на германска офанзива.

Няколко години по-късно княгинята чакала в Париж заедно с дъщеря си Вера, завръщането на своя съпруг. Един ден яйцето отново се отворило с неприятен звук. Княгинята знаела какво ще последва, но все пак била съкрушена от новината, че съпругът е бил покосен от инфаркт, ден преди заминаването си. Жената искала да продаде яйцето и да дари парите, но дъщеря ѝ я убедила да го запази. Самата Вера живеела във Франция и разказала пред журналист още истории за зловещото яйце. Откакто била омъжена, яйцето предсказало смъртта на няколко членове на семейството на съпруга ѝ, но тя отказвала да се раздели с него, страхувайки се за своя собствен живот.

Яйцето, вестител на добри вести

За съвсем други свойства на яйцето разказва историята на барон фон Меден. Той купил такова яйце за годеницата си, световноизвестна балерина. В ядрото на яйцето имало целуващи се гълъбчета, направени от бял халцедон и със сапфирени очички.Те били монтирани на златна поставчица. Потомците на барона разказват, че когато някое от гълъбчетата се размести, това вещаело среща с любимия човек.

Яйцето, което вдъхновява

Американската писателка Жаклин Брискин се сдобила от аукцион с яйце на Фаберже. То било украсено с перли, с миниатюрно аметистово люляково храстче. То вдъхновява много от литературните сюжети, създадени от нея.

С яйцата на Фаберже се занимава италианския доктор на физическите науки Джакомо Данили. С помощта на уред, който регистрира излъчването на различни метали, минерали и други, той установил излъчване при осем такива яйца. Според него тези бижута изострят интуицията на едни свои собственици, други успокояват, а трети зареждат с енергия. Затова те не могат да бъдат възприемани само като красиви бижута, а и като преносители на енергия. Била тя позитивна или негативна.

Съставител: Еленна

Няма коментари:

Публикуване на коментар