06 април 2015

Тъмната репутация на пещерата Дънмор в Ирландия

С пещерата Дънмор се свързват множество събития, както реално случили се, така и митични. Тя заема достойно място в легендите в Ирландия. Тя се намира на около 11 километра на север от град Килкени, образувала се е сред варовикови скали и името и буквално значи "голямото укрепление". Отделните и пасажи са с дължина около 300 метра.

В ранното средновековие Дънмор се е намирала в ирландското кралство Осори, което е било сгушено между викингските владения Дъблин, Уотърфорд и Лимерик. Враждата между тези кланове води до един от най-злокобните епизоди в историята на пещерата. През 928 г. викингите от Дъблин тръгват на поход срещу техните врагове от Уотърфорд. Пътят им минавал покрай пещерата Дънмор където обаче викингите видели, че се крият доста жени и деца. Решили да ги пленят за да ги продадат като роби, затова запалили огньове пред входа - за да ги накарат да излязат от горещината. Кладите обаче се разгорели твърде силно и огънят изтеглил кислорода от пещерата - всичките хора вътре умрели от задушаване. Историческите сведения говорят за хиляди жертви, но това вероятно е силно преувеличено. През 1973 в пещерата са открити кости от онзи период от 44 човека - деца, жени и старци.


През 1999 пък е направено друго археологическо откритие в пещерата. Намерено е съкровище на викингите състоящо се от бронзови и сребърни предмети, както и от копринени облекла. Интересното е, че дрехите били оцветени в пурпурно, което доказва, че викингите живеещи в Ирландия са търгували със средиземноморието, защото тази боя се добивала от мидени черупки намиращи се само там.

Две снимки от самата пещера:През 12 век в района пък е била популярна една легенда, според която именно в пещерата Дънмор ирландската жена-воин Айтбел (Aithbel) се бие и побеждава подобно на котка чудовище наречено Лухтиген (Luchtigen), Господарят на мишките. Друга легенда е свързана с така наречения "под на феите", това е едно място където няма паднали камъни от тавана на пещерата. Според легендата, те са разчистени от феите, за да могат там да танцуват.

Разказват, че през 14 век в пещерата се е крила известната Алис Кайтелер (Alice Kyteler), жена обвинена, че е вещица. Така тя се спасила от палачите.

Освен с легендите и историческите събития, Дънмор е известна и с природните си забележителности. В Ирландия това е най-богатата пещера с формации на сталактити и сталакмити. Днес Дънмор е известна туристическа забележителност.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Древната дунавска цивилизация - с най-стара писменост в света?
Пенито от Мейн - колко далече са стигнали викингите?
Кладенците изпълняващи желания

Няма коментари:

Публикуване на коментар