04 април 2015

Несъществуващите черни дупки

Наскоро писах материал за остров Буве. Той бе на базата на една силно конспиративна статия, която аз определих като "под всякаква критика". Не обичам дивите конспирации, но не обичам и залитанията в другата крайност - статиите, които осмиват всички теории и хора противопоставящи се на официалната наука. В броя от Март 2015 на "National Geogrpahic" имаше една такава статия опитваща се да обори няколко различни конспирации - от тази твърдяща, че хора не са стъпвали на Луната до това, че ГМО-храните са вредни. Което ми се стори изключително глупав подход - да се слага всичко под един и същ знаменател. Почти сигурно е, че пилотираните мисии до Луната наистина са се състояли, но да казваш, че ГМО не са вредни не е съвсем вярно - има изследвания които показват съвсем друго.

Настоящият материал също е направен на базата на статия под всякаква критика. Става въпрос за това, че много хора отричат съществуването на черните дупки. Почти са наречени "ненормални", а се оказва, че някои от доводите им всъщност са доста резонни.

Първо да почнем с най-важното събитие. Предполага се, че в центъра на Млечния път (както вероятно и в центъра на всяка друга галактика) се намира черна дупка. "Наскоро" към него се е приближил газов облак (едно задължително уточнение - винаги когато в космоса се говори за "наскоро" или "сега" се подразбира, че става въпрос за събития наблюдавани "наскоро" от Земята, но иначе случили се преди милиони и милиарди години). Астрономите са очаквали този облак да бъде погълнат от черната дупка, но каква е била изненадата им, когато той е преминал през центъра на галактиката без никакви щети.

И докато учените са изненадани, то хората отричащи съществуването на черни дупки не са. Какъв аргумент обаче им се противопоставя в оригиналната статия? "Черните дупки са разглеждани теоретично от векове, а астрономите са ги наблюдавали от десетилетия". Нямаше как да не повдигна вежди при това твърдение. До колкото ми е известно черните дупки НЕ СА наблюдавани пряко! Но оригиналната статия толкова уверено твърди, че са, даже ме накара пак да проверя знанията си. Ето какво е ясно и точно казано в Уикипедия:

"Според теорията черните дупки не могат да бъдат открити по светлината, която се излъчва или отразява от материята вътре в тях. Те все пак могат да се забележат чрез явленията около тях" (източник)

Аха, все пак значи не са наблюдавани, единствено са наблюдавани вторични явления, които може би са причинени от черните дупки. Значи теорията, че те не съществуват на практика, все пак не е толкова откачена теория, дори напротив - има и учени, които я подкрепят. Как отговарят на това в оригиналната статия? На практика аргумента се свежда до "тези учени не са цитирани правилно, те всъщност не отричат черните дупки"...хм, да, добре...

Има и други аргументи против хората съмняващи се в реалността на черните дупки. Може и да ми се струва, но сякаш дискусията се измества на лична основа. Посочен е един популярен отрицател на черните дупки и освен това е казано, че той не вярва и в "климатичните промени". Дори и да е така, какво от това? Всеки вярва в много различни неща, някои от които се оказват грешни. Това, че някой вярва в някоя глупост, не значи, че всичко в което вярва е глупост.

И така, въпросната статия вместо да ме убеди, че е наивно да мисля, че черните дупки не съществуват, всъщност ме накара да се съмнявам в тях. Можете да прочете статия (на английски) ТУК.

Накрая искам да добавя няколко неща. Познавам лично поне един човек завършил физика, който се съмнява в съществуването на черните дупки. Теорията, че тях ги няма в действителност заслужава внимание, макар че не искам и да кажа, че е 100 процента вярна, нужни са още наблюдения. А защо облакът не е бил погълнат докато е преминавал през центъра на Млечния път, може да има и други обяснения. Примерно, това всъщност не е центъра, той може би се намира на друго място. А може би черни дупки съществуват, но не във всеки галактически център.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Невероятна снимка на кометата Лавджой

1 коментар:

  1. Срещал съм статии, където се разсъждава за това. В тях се твърдеше, че черна дупка не е наблюдавана в центъра на галактиката ни - нито пряко, нито косвено. Казваше се, че предположението, че в центъра има черни дупки, не е доказано. Предположението съществува сам, защото нямало какво друго да е там.

    На мен ще ми е интересно да се окяже, че нещо друго се крие в центъра на всяка галактика.

    ОтговорИзтриване

Най-популярни (последни 7 дни)