29 април 2015

Микронациите - един социален феномен

Наскоро във форума към блога бе публикувана тази новина:


Това породи сериозен интерес сред няколко читатели, те дори решиха да си създадат собствени държави.

Аз също проявявам голям интерес към този обществен феномен, дори в "Мистерика" съм давал информация (взета от Vesti.bg) за най-известната такава:


Заради всичко това мисля, че дойде време за една по-голяма статия за микродържавите (макар че правилния термин е микронации). За източник съм използвал ето този материал:

Micronation

Оказа се, че историята на микронациите е повече от интересна. Поне в един случай самопровъзгласила се микронация е била анексирана от международно призната държава (през 1972 Тонга анексира република Минерва). Поне в един друг случай дейността на една микронация предизвиква злощастни събития в реалния свят (през 2001 жители на района Аудал в Сомалия предизвикват размирици след като научават, че местният султан води преговори за отдаване под аренда на земя на микронацията Княжество Фрийдония). Някои микронации предявяват претенции към реални места, други се задоволяват да стоят само в интернет, а трети твърдят, че територията им е в Космоса - примерно на някой астероид. Някои печатат пощенски марки и секат монети. Други микронации се използват за мошенически финансови операции. Поне една микронация изпраща официална делегация в международно призната държава (Обединено Кралство Атлантида изпраща делегация в малката островна държава Палау за да се договорят за нисколихвен заем). Някои микронации са обединени от интерес към определена област - примерно хората от Нова Рома харесват римския начин на живот и го пресъздават в своите мероприятия, но не искат да възстановяват Римската империя. Германска група обаче съвсем реално иска да възстанови Прусия в реални граници.  За всички тези случаи - прочете в настоящата статия.   

Въведение

Микронация е субект чиято цел е да замени, наподоби, осмее или да съществува паралелно с официално призната независима държава. Някои микронации се създават със сериозни намерения, докато други съществуват само като хоби или някакъв номер (безобидна шега или опасна измама).

Микронациите не трябва да се бъркат с официално признатите, но географски малките нации като Фуджи, Ватикана, Сан Марино и т.н. - те се наричат "микродържави".

Произход на термина

"Микронация" буквално означава "малка нация". Това е неологизъм (нова дума) появила се през средата на 90-те години на ХХ век за да опише хилядите малки непризнати подобни на държави субекти, повечето от които се зараждат по същото време и след това. Като цяло се приема, че терминът е въведен от Робърт Бен Мадисън.

От тогава думата започва да се употребява в ретроспекция и за по-стари непризнати субекти, някои от които датират още от 19 век. 

Дефиниция

Микронациите като цяло имат редица общи черти, макар че те могат да варират в големи граници. Могат да имат структура подобна на установените суверенни държави, включително териториални претенции, правителствени институции, официални символи и граждани, макар и в много по-малки мащаби. Микронациите обикновено са доста малки в техните твърдения за територии и граждани - макар че има няколко изключения от това правило. Различните микронации имат различни форми на гражданство. Микронациите също така могат да издават формални пощенски марки, монети, банкноти и паспорти, както и да дават аристократични титли или заслужили звания.

Микронациите като цяло се различават от измислените страни (от художествените произведения, пример - Гондор от "Властелинът на пръстените), еко-селищата, лагерите, племената, клановете, сектите и обществените жилищни асоциации.

Ако говорим за международното право, конвенцията от Монтевидео (състояла се в Уругвай през 1933) прави опит за разграничаване между субектите, които са държави и тези, които не са. Някои от настоящите микродържави се вписват в съставената тогава дефиниця, други не, а трети отричат цялата конвенция.

Академичното изучаване на микронациите и микродържавите е познато като микропатрология, а хобито е наречено микронационализъм (на български много не ми звучи и може би може да се измисли друг термин).

Микронациите са наричани освен това "кибернации", "фантастични страни", "моделни страни / нации", "проекти за нови държави", "псевдонации", "контранации" , "ефимерни държави", "онлайн нации" и по много други начини.

Микронациите може също да се класифицитат, макар че се използват различни системи за категоризация сред общността. Една от най-широко използваната система е Boodlesmyth-Tallini.

История и еволюция

Начало

През 17-ти век има възход на идеята за нациите-държави, израз на която е Вестфалският мирен договор. Най-ранните разпознаваеми микронации обаче могат да бъдат открити през 18 век. Повечето са основани от ексцентрични авантюристи или спекуланти, но някои от тях са били забележително успешни. Примери са Кокосовите острови управлявани от фамилията Клуни-Рос и Саравак управлявани от "белите раджи" от фамилията Брук. И двете са на практика независими лични феодални владения (макар да не се наричат така) и оцеляват до началото на 20 век.

По-малко успешни са Кралство Араукания и Патагония (1860-1862) в южно Чили и Аржентина и Кралство Седанг (1888-1890) във Френски Индокитай.

Най-старата все още съществуваща микронация е Кралство Редонда, основана през 1865 в Карибите. Тя никога не е успява да достигне статута на призната нация-държава, но въпреки това успява да оцелее до наши дни като уникална "книжна" претенция със собствен крал и аристокрация, макар и със своите противоречия - в момента има поне четири отделни претенции за трона.

М.С. Хартман, притежател на остров Лънди, част от Великобритания, в ранните десетилетия на 20 век започва да издава частни серии от монети и пощенски марки. И макар островът да се управлява като независимо владение, собственикът му никога не търси независимост от Обединеното кралство. Но Лънди поне може да се смята за предшественик на микронациите.

1960-1979

60-те и 70-те години на ХХ век виждат един "ренесанс" на микронациите с появата на известен брой териториални микронации някои от които съществуват и до днес. Първото е княжеството Сийланд основано през 1967 върху изоставена оръдейна платформа от Втората световна война в Северно море. Сийланд минава през военен преврат, съдебни решения и лошо време. Други микронации пък се базират на изграждането на изкуствени острови.

Република Остров Роуз е била с площ 400 квадратни метра и се е намирала на платформа построена през 1968 в международни води в Адриатическо море край италианския град Римини. Печатила е пощенски марки и монети, а за официален език е бил обявен Есперанто. Малко след построяването и обаче е унищожена от италианския флот.

Република Минерва на свой ред е основана през 1972 от бизнесмена от Невада Майкъл Оливер - тя е била проект за нова либертарианска държава. Групата ръководена от Оливер е извършила драгажни дейности (почистване от наноси) в рифа Минерва, една плитчина намираща се в Тихия океан на юг от Фиджи. Успели да създадат малък изкуствен остров, но усилията им да получат международно признание имали малък успех, вместо това на 15 юни 1972 Тонга изпратили военни сили и анексирали острова. През 2005 на свой ред Фиджи предявява претенции за мястото.

На 1 април 1977 библиофилът Ричард Буут обявил уелския град Хей он Уай за "независима република" а себе си за крал (да, правилно сте прочели - република с крал). Градският съвет веднага се възползвал от тази проява и развил туристическа индустрия на базата на претенциите на Буут, а самият "крал Ричард" (чийто скиптър е направен от отпушвател за канали) продължава да раздава благороднически отличия на всеки, който е готов да плати за тях. В официалния сайт на града все пак се споменава, че декларацията за независимост, както и последвалото анексиране на САЩ не са нищо повече от прояви за привличане на внимание.

В днешни дни

В днешно време микронациите са еволюирали основно в хобита с млади участници. Интернет дава ново поле за изява и в резултат в началото на 21 век броят на микронациите нараства главоломно. Точният брой може никога да не стане известен, но се предполага, че хиляди микронации съществуват по целия свят. Но с тази нова платформа идват големите разлики с микронациите от миналото. Преди те са били малко на брой, но са привличали стотици хора за граждани. Днес повечето микронации са с население от един човек (така наречените "егостани") . Мнозинството са в англоговорящите страни, но има и немалък брой и в други страни.

Категории

Днес най-широко се приема следната категоризация на микронациите:

1. Социални, икономически или политически симулации

2. Исторически симулации

3. Упражнения за лично удоволствие или себевъзвеличаване

4. Упражнения във фентъзи, креативна фантастика или артистично изразяване

5. Средства за привличане на внимание към определен проблем

6. Създадени с мошенически намерения

7. Исторически аномалии

8. Опити за исторически ревизионизъм

9. Проекти за нови типове държави

10. Мореплаващи

Някои нации попадат в повече от една категория.

Социални, икономически или политически симулации

Микронациите от този тип принципно се опитват да са по-сериозни на вид, често пъти включват значителен брой възрастни участници и често се заемат със сложни структурирани дейности, които наподобяват дейността на реалните държави. Няколко примера:

Свободният град Християния - полулегален квартал в Копенхаген, Дания основан през Септември 1971 с облекчени закони за наркотиците и самонастаняването в изоставени сгради (скуотване).

Талоса - стара политическа симулация с измислен свой собствен език, основана през Декември 1979. Основател е Бен Дадисън, като първоначално името е "Кралство Талоса", но днес имаме три отделни микронации Талоса - две кралства и една република.

Свещената империя на Обединението (Sacro Império de Reunião) - бразилска микронация основана през Август 1997 като онлайн конституционна монархия. Твърди, че има няколко дузини граждани по целия свят.

Исторически симулации

Тези микронации също имат склонност да са сравнително сериозни и имат доста членове с интереси в миналото и по-специално в Средновековието или в Римската империя. Примери:

Нова Рома (да не се бърка с историческата Нова Рома, Нов Рим) - група създадена през 1998 с членове по целия свят надхвърлящи 1000 души. Секат монети и участват в събития пресъздаващи живота на римляните.

Павловското велико княжество - микронация вдъхновена от руските средновековни княжества и от Иван Грозни, официална религия - православното християнство.

Упражнения за лично удоволствие или себевъзвеличаване

Това е най-често разпространения тип микронации като техния брой буквално се измерва с хиляди. Те са краткотрайни, базирани на интернет и рядко оцеляват повече от няколко месеца, макар да има забележителни изключения. Обикновено се правят от шепа хора и се концентрират върху своя лидер и символите на държавата. Използват величествено звучащи титли, отличия, звания и хералдически символи инспирирани от средновековните феодални традиции в Европа. Често влизат във "войни" с други микронации. Примери:

Аериканската империя основана от Монти Пайтонеск през Май 1987. Има претенции за територии извън Земята, флаг със засмяно лице (смайли) и множество национални празници като например "Топин Уангългамон".

Република Молосия, основана в пустинята Невада през Септември 1999.

Прекрасното кралство, основано през Януари 2005, това е опит на крал Дани I (Дани Уолъс) да създаде чрез интернет нация базирана на апартамента му в Лондон.

Херцогство Бохемия основано през 2007 с правителство в изгнание което се намира в САЩ, твърди че е наследник на някогашното истинско кралство Бохемия.

Упражнения във фентъзи, креативна фантастика или артистично изразяване

Микронациите от този тип се базират на самостоятелни артистични проекти, нарочни опити за създаване на онлайн или офлайн фентъзи държава или пък на популярни филми. Примери:

Сан Сериф, първоаприлска шега създадена през 1977 от вестник "Гардиън". Напълно измислената островна нация е описана в подробности на цели седем страници и на няколко пъти през следващите години е възраждана.

Лизбекистан - популярен интернет-базиран проект появил се през 1987, дело на австралийския творец Лиз Стърлинг.

Ладония - нация основана от шведския артист и историк Ларс Вилкс през Юни 1996. Има териториални претенции към парче земя на един полуостров в южна Швеция.

Средства за привличане на внимание към определен проблем

Тези микронации обикновено се свързват с някаква политическа или социална цел. Примери:

Ахзивленд - самопровъзгласила се и официално толерирана "независима държава" основана през 50-те години от израелския бивш моряк и хипи Ели Авиви на брега на Ахзив.

Република Конч - появила се през Април 1982 като икономически протест на жителите и собствениците на бизнеси във Флорида Кийс, САЩ.

Гей и Лезбийското Кралство на Островите от Коралово море, основано през Юни 2004 на ненаселени острови в Коралово море край Куинсленд, Австралия. Това е протест срещу отказа на австралийското правителство да легализира еднополовите бракове.

Създадени с мошенически намерения

Има няколко микронации които са използвани с измамни цели, обикновено за финансови операции. Примери:

Доминьон Мелчизедек - създаден през 1986 от баща и син измамници - Еван Дейвид Педли и Марк Логан Педли (последният известен и като Дейвид Корем). Продавали банкови лицензи като твърдели, че Мелчизедек е с "църковен конституционен суверенитет", твърдели че обхваща редица територии и голяма част от Антарктика.

Кралство ЕненКио с претенции към атол от Маршалските острови. Те продавали паспорти и дипломатически документи от името на правителството на Маршалските острови и дори от името на САЩ. През 1998 истинското министерство на външните работи на Маршалските острови пуска циркулираща нота обявяваща, че всички представители както на "ЕненКио", така и на "Мелчизедек" нямат нищо общо с реалната държава.

Обединено Кралство Атлантида - има сайт от Октомври 2003 до Октомври 2005 и твърди, че се намира на остров в Тихия океан, дори публикува карти къде точно се намира. В действителност никакъв остров няма там. Основателят на това "кралство" е издирван от САЩ за редица измами и финансови престъпления. Въпреки това нахалството на хората около този проект стига до толкова далеч, че пристигат в реалната островна държава Палау, представят се за официална делегация и се опитват да договорят заем.

Исторически аномалии

Малък брой микронации са основани с истински намерения да са суверенни нации. Някои се базират на исторически аномалии или ексцентрични интерпретации на законите. Тези микронации обикновено се намират в малки (често оспорвани) териториални анклави, имат ограничена икономическа дейност базирана на туризма, филателистични и нумизматични прояви и в най-добрия случай са толерирани, а в най-лошия игнорирани от реалните държави. Примери:

Кралство Сийланд за което вече стана дума.

Кралството от провинция Хът Ривър, ферма в западна Австралия, която твърди, че се е отделила от страната през 1970 и има население разпръснато по целия свят равняващо се на 13 000 души.

Опити за исторически ревизионизъм

Kommissarische Reichsregierung (Преходно имперско правителство) е име на няколко групи и индивиди основно в Германия, които твърдят, че Германската империя (понякога Прусия) продължава да съществува в границите си от преди Втората Световна Война и, че те са правителството в изгнание. Първата такава група е основана в Западен Берлин през 1985. Към момента има около 60 групи и индивиди асоцииращи се с името.

Проекти за нови типове държави

Този тип микронации са опит да се създаде напълно нов тип държава. Обикновено се базират на либертариански или демократични принципи. Примери:

Република Минерва за която вече стана въпрос.

Княжество Фрийдония - либертариански хипотетичен проект основан от група американски тинейджъри през 1992. През 1997 проекта прераства в план за нова държава. В периода декември 2000 и януари 2001 основателите на Фрийдония се опитват да вземат под аренда земя от султана на Аудал - полунезависим район в Сомалия, където не е съвсем ясно кой е законния управител. Местното население обаче не приема плановете за отдаване на земята под аренда и дори се стига до размирици при които един сомалиец загива.

Мореплаващи

Микронации, които обявяват за свои територии плавателни съдове в открити води.

Бъдещето на микронациите

Какво е бъдещето на този социален феномен? Има признаци, че частично това хоби замира. Дали е просто временен спад или микронациите от каквито и да било типове ще останат в миналото? Или новите технологии ще дадат нов тласък на цялата идея? От една страна виртуалната реалност става все по-съвършена и включва 3D-очила и дори цели костюми. Дали скоро ще можеш да се разхождаш в една виртуална микронация и да се здрависаш в нея с друг реален човек? От друга страна и реалните технологии бележат небивал напредък. Може би скоро ще видим съвсем реални подводни градове, някои от които може да предявят претенции за самостоятелни нации. А може би Космоса също очаква своите реално намиращи се там микронации....

Няма коментари:

Публикуване на коментар