24 април 2015

Загадъчен криминален случай - жената от Исдален

На 29 ноември 1970 в долината Исдален, Берген, Норвегия, позната и като норвежката "долина на смъртта", е намерена мъртва жена. Тялото е открито от университетски професор излязъл на разходка с двете си дъщери. Жената била гола и частично изгорена. Наоколо били разхвърляни какви ли не неща - празна бутилка ликьор, пакетиран обяд, една дузина розови хапчета за сън и две бутилки пълни с бензин. По-късно полицията ще открие и силно изгорен паспорт.

Гледка от долината Исдален:


Аутопсията установила, че жената е почината от комбинация от изгаряния и натравяне от въглероден окис получаващ се при горене. Кръвният анализ показвал, че преди смъртта жената е погълнала голямо количество сънотворни. На шията ѝ е имало сериозна синина което предполага, че там е приложен силен удар. И нещо изключително странно - пръстите са били изстъргани, така че да не могат да се свалят пръстови отпечатъци. И въпреки тези странни неща, се прави заключение, че жената се е самоубила (!) - някак си, властите твърде бързо желаят да приключат случая. За тяхно съжаление нещо им пречи да сложат точка - не е известна самоличността на мъртвата жена. И това се превръща в огромна мистерия.

Полицията свързва жената с два куфара оставени на железопътната гара в Берген, нещата вътре дори още повече задълбочават загадката. Ето списък с намерените предмети:

- дрехи на които всички етикети са премахнати, макар да си личи, че са с елегантен италиански дизайн

- рецепта за лосион - датата и името на доктора, който я е предписал, са старателно изличени

- в скривалище в единия куфар са намерени и 500 дойче марки

- няколко парчета от счупено стъкло, на тях дори има частични отпечатъци от пръсти, но те не са достатъчни за да се направи идентифициране

- дневник изписан с неразбираеми кодове

- перука, няколко броя очила, сребърни лъжици

- пощенска картичка със снимка направена от известен италиански фотограф.

Полицията изготвя портрет на това как вероятно е изглеждала жената. Разпращат го до новинарските агенции и Интерпол. Появяват се свидетели, които са виждали тук и там жената, но никой не дава решаваща информация за разплитането на случая.


Установява се, че загадъчната жена е пътувала под няколко различни имена, всичките фалшиви, давам изписването им на английски - Jenevive Lancia, Claudia Tjelt, Vera Schlosseneck, Claudia Nielsen, Alexia Zarna-Merchez, Vera Jarle, Finella Lorck и Elizabeth Leen Hoywfer. Виждана е да носи различни перуки, както и да говори гладко френски, немски, английски и фламански.

Кодовете от дневника са разгадани - оказват се координати на места из Норвегия и Европа, които се предполага, че жената е посещавала. Анализът на зъбите и показва, че тя е ходила на зъболекар в Латинска Америка, макар че това точно място не е сред кодираните записки от журнала.

Докато е била в Берген, жената е сменила няколко хотела и е проявявала сравнително странно държание. Желаела е по няколко пъти да си сменя стаята, по едно време поискала стая задължително с тераса. При чекиране се е представяла за пътуващ търговски представител (продавач) или за търговец на антики. Често е поръчвала от румсервиза овесена каша с мляко. Персоналът на хотелите я описва като атрактивна брюнетка на 30 и няколко години с височина около 164 см. Страняла е от хората, макар че един свидетел твърди, че я е чул да казва “Ich komme bald” (“Идвам скоро”). Изглеждала е донякъде предпазлива, освен това е била пристрастена пушачка. Последно е видяна да напуска хотел Марлин, където е била в стая 407. Платила е кеш и е хванала такси.

От всички очевидци, които се появили след като бил разпространен портрета на жената, нито един не бил неин роднина, приятел или някой, който да я познава лично. В най-близки отношения се оказал фотографът, чиято снимка била на пощенската картичка намерена в багажа на жената. Той е вечерял с нея в хотел Александра в Лоен, Норвегия. Тя му била казала, че е от малко село близо до Йоханесбург, Южна Африка. Освен това заявила загадъчно, че има само 6 месеца за да види най-красивите места в Норвегия. Макар и интригуваща, тази информация въобще не била от полза на полицията. Самият фотограф е бил обвинен в миналото (и оправдан) за изнасилване, но в случая той не е бил заподозрян и е пуснат да си ходи.

Към този случай има един последен интересен момент, който обаче е съмнителен. Появява се мъж, който твърди, че на 24 ноември (5 дни преди да бъде намерено тялото) е видял жената. Това е местен жител, който тогава е бил на 26 години, но който разказва тази история едва след 32 години - именно заради това казвам, че това е съмнително, може просто да си измисля. Човекът твърди, че е срещнал жената докато се разхождал с приятели в гората. Тя изглеждала така сякаш е изпаднала в паника, освен това е била облечена в елегантни дрехи, неподходящи за излет сред природата. Когато се разминала с хората, тя сякаш искала да им каже нещо, но размислила и продължила нататък. След това се появила група от злокобно изглеждащи мъже облечени в черни сака, които очевидно я следвали. Когато запитали въпросния свидетел защо едва сега разказва това, той обяснил, че всъщност още тогава се свързал с властите, но полицията му казала "да забрави за нея, случаят никога няма да бъде разрешен".


И действително случаят на "жената от Исдален" никога не е официално разрешен. Съмнително остава и заключението, че става въпрос за самоубийство. Всичко това поражда вълна от теории и предположения, дори са написани няколко книги по темата. Най-популярната хипотеза е, че жената е била шпионин, и че е била убита във връзка с информацията, която е знаела за покупка на радиоактивен материал.

Дано някога узнаем истината за един от най-загадъчните криминални случаи от ХХ век.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мистериозна загадка от 1903 - криминално или паранормално деяние
Енигмата "Cicada 3301"

13 коментара:

 1. Жената е действала като агент и същевременно е бягала от някой или някаква група , защото честата смяна на стаи за да няма вероятност да бъде сложено нещо в стаята , държенето на страна и същевременно да е колкото се мое близка за да не буди подозрение , тя е била някакъв агент или е знаела нещо необходимо на службите и те явно са я хванали и са заличили всичко за нея сякаш не е съществувала и сякаш е призрак , а тайната е умряла с нея или мъжете в черно които са я търсели са я научили .

  ОтговорИзтриване
 2. Хипотезите отново могат да бъдат много.
  Жената може да е била съветска шпионка. Може да е била агент на ЩАЗИ. Може да е била и престъпничка, която с представителен външен вид, скъпи дрехи, обноски, възпитание, говорене на чужди езици да се е домогвала до висши кръгове на обществото, да е омайвала богати коцкари и да е ограбвала сейфовете им. Сигурно не е била сама в това. Може би добре организирана група е стояла зад нея.
  През 70-те години има информация, че са залавяни такива банди, с красиви представителки на женския пол, участващи в тях, дегизирани с перуки, очила и всичко останало за скриване на истинската самоличност, които са ограбвали авоарите на различни хора в банки с подправени документи. Дори това е по-вероятната версия от шпионин. Пък не е изключено да се е занимавала и с пренос на диаманти от Южна Африка.
  Смъртта е една инсценировка по-скоро. Нищо чудно дамата да е останала жива, а на нейно място да се е оказала нищо неподозираща жертва от Норвегия. Заличаването на пръстовите отпечатъци, фенобарбитала, опожаряването на трупа, говори за предпазливост - да не се разбере коя е тя. Ако наистина са убили истинската дама и тя е била свързана с разузнаване и шпионаж - трупа щеше да почива под земята, а не да бъде оставен да го намерят. И ако жената се е самоубила така садистично, че и сънната артерия си е натискала, за по-сигурно, то защо не се е отървала от багажа си, който е оставен на съхранение на гарата? Трупът просто е оставен, за да знаят тези, които трябва, че вече такова лице няма - самоубило се е или е убито. И дейността да продължи някой друг или въпросната жена, но под външност чужда и под име ново.
  Мъжът, който свидетелства, че е видял объркана жена да се разхожда в гората, следвана от някакви мъже, може да е видял нищо неподозиращата жертва, натъпкана с фенобарбитал, която е подмамена, за да бъде убита на мястото на другата жена, която е трябвало да изчезне.
  Има версии, че тайнствената жена е била член на известна и богата фамилия, с недостойно и орезиляващо клана поведение, която е убита от свои. Дори се появяват хипотези, че във вестниците от онова време, в датите след смъртта на жената, в някоя от държавите - Холандия, Белгия, Германия, Франция, Норвегия е възможно да се е появило съобщение от въпросното уважавано семейство, което е обявило, че примерно - "След скоротечно заболяване ни напусна нашата любима еди коя си...Скърбим." Затова и полицията не разрешава да се разследва този случай повече. Пък и има информация, че починалата е погребана на държавни разноски - не в прост дървен ковчег, а подобаващо.
  Много версии, но коя е истинската? Може само да гадаем.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Харесва ми да чета логични коментари от читателите :) поздрави

   Изтриване
 3. Ако се разровим по-дълбоко в случая, може да открием и връзка с т.н. ''ловци на нацисти'', каквато можe да е била и непознатата жена. Дълго време е бил издирван Клаус Барби - един от най-жестоките офицери от Гестапо, който след като е осъден за престъпленията си емигрира в Боливия. Една от най-активните ловци на укрили се нацисти е била Беате Кларсфелд.Прави го заедно със съпруга си - французина Серж: двамата издирват и събират документи за вината на националсоциалистическите престъпници. Въз основа на тези данни се стига до редица присъди срещу нацистки военнопрестъпници. Благодарение на разкритията на Беате и Серж е осъден и бившият шеф на Гестапо в Лион Клаус Барби. Той е смятан за един от най-бруталните нацистки военнопрестъпници - отговорен е за депортацията на много еврейски деца-сираци. След войната се укрива в Боливия. Семейство Кларсфелд попада на следите му още в началото на 1970-те години, но едва през 1983-та той е екстрадиран във Франция, където в крайна сметка получава доживотна присъда. Друга заслуга на семейство Кларсфелд е разкриването на хауптщурмфюрера от СС Алоис Брунер, организирал депортирането на десетки хиляди евреи в лагерите на смъртта. Това разкритие остава обаче без последствия, тъй като Сирия, която осигурява на Брунер пожизнено убежище, отказва да го екстрадира.
  Жената от Исдален може да е била нещо повече от шпионка...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да допълня това което казваш. Знаех, че един виден фашист е живял охолно в Сирия при Асад-баща, но не помнех точно името му. В замяна на предоставеното убежище, тази нацистка свиня обучава тайните служби на всички жестокости разработени от Гестапо. Днес в Сирия виждаме как Асад-син прилага на практика наученото - брутални изтезания, отровни газове, смърт чрез глад...

   Изтриване
 4. На снимките жената изглежда с екзотична външност. Ами ако е била свързана с Аржентина? Има засилена емигрантска вълна през 1880-1830г. към Аржентина. Докато мнозинството от потомците на италиански имигранти е изоставило езика на предците си в Аржентина, все още частично поддържат езика на предците си потомците на германските и англоговорящите имигрантите. Така че има области в Greater Буенос Айрес, където все още може да се чуе немски език. В провинция Кордоба има относително голяма колония на оцелели от бойния кораб Admiral Graf Spee от Втората световна война, в резултат на Villa General Белграно, където днес все още се говори на немски.През Втората световна война,Аржентина е официално неутрална. По време на войната,Аржентина е страната, дестинация на бежанци от Европа; след войната в Аржентина, както и в други страни от Латинска Америка, много нацисти и фашисти намират подслон. Сред най-известните нацистки военнопрестъпници в Аржентина са Адолф Айхман,Йозеф Менгеле и Walter Rauff. Така наречените ключови компании и високи активи на нацистите са преместени в Аржентина по онова време.
  Вероятността намерената жена да е била съпруга на немски офицер, който се укрива и да е пренасяла някаква шпионска информация също е голяма. Може да е била свързана с намирането на нацистко укрито злато и пренасянето му. А може пътуванията й да са били свързани и с обратното - залавянето на нацистки престъпници, които са се укривали.
  Наистина случаят е много интересен - не само на нас, а и на много хора по света. Но информацията е засекретена от полицията в Норвегия.

  ОтговорИзтриване
 5. Първа част:
  Има още един случай като този, който буди повече въпроси, отколкото отговори. Изчезването на Джудит Смит през месец април 1997г.Джудит Смит е 50 годишна медицинска сестра, а съпругът й - Джефри Смит е юрист на фармацевтична компания - 52 годишен. Оженили са се наскоро /около 5 месеца/, познават се от 10 години, тъй като Джуди се е грижела за болния от рак баща на Джефри до смъртта му. И двамата имат големи деца от предишни бракове - тя син на 24 и дъщеря на 26г., той - дъщеря/. И двамата страдат от наднормено тегло.Имат интереси към спорт - бостънския ''Селтикс'' и театър. А и ги обединява това, че професиите им са свързани с медицина. На 9 април трябвало да летят от Бостън до Филаделфия - Джефри бил на конференция на фармацевтите на 10 април, а Джуди искала да го придружава, за да разгледа някои забележителности и да бъдат заедно като прясно оженили се.Да съчетаят полезното с приятното.Полетът им бил в 13, 30 часа. Оказало се, че Джуди е забравила документите си и трябвало да се върне вкъщи, за да си ги вземе. Разбрали се Джефри да лети с този полет, а Джуди да лети в 19, 30 часа и да се срещнат в хотел «DoubleTree» във Филаделфия, където трябвало да отседнат.От Бостън до Филаделфия са 440 км.И Джуди пристигнала към 22, 00 часа, с букет цветя - за извинение, че е забравила документите си и е летяла отделно от Джефри.На другата сутрин, преди конференцията, съпругът на Джуди я моли да го придружи за закуска, но тя се къпе и отказва. Разбират се, че тя ще разгледа из града забележителностите, които си е набелязала - Камбаната на свободата, Индипендънс хол и др. и вечерта ще се срещнат в ресторанта в 17, 00 часа. Връщайки се от конференцията Джефри не заварва жена си в стаята, но първоначално мисли, че не се са се разбрали добре за часа. Минава се известно време и той започва да се притеснява. Въпреки, че знае, че Джуди е много смела и самостоятелна личност, започва да се притеснява от отсъствието й. Преди години Джуди е ходила на посещение на нейн бивш пациент в непознатия за нея Тайланд, била е в Европа на почивка с децата си, грижила се е за болен пациент на борда на самолет до кацането му. Въобще - отговорна, всеотдайна и сърцата жена. Джефри започва да се пита къде е изчезнала така ненадейно? Взима такси и обикаля забележителностите където тя е искала да отиде. Търси помощ от полицията, след като от нея няма ни вест, ни кост.Оттам му отговарят, че тя не е безразсъдна 20 годишна хлапачка, а зряла жена и не може веднага да започне издирване, трябва да минат 24 часа. Свързва се с децата й по телефона, но и те не знаят нищо. Видели са я на 8 април вечерта за последно и е изглеждала щастлива. 2 седмици преди пътуването си е направила рутинни медицински изследвания, които били нормални. И тук започват странностите. При запитване персонала на хотела се оказва, че никой не я е виждал. Дори не била регистрирана в журнала на хотела.Само един служител си спомня, че е видял жена с цветя във фоайето, но не може да си спомни лицето й. Не е закусвала и вечеряла в ресторанта на хотела. Куфарът й стоял недокоснат в стаята. Взела е душ - по данни на съпруга, но в банята не са открити тоалетни принадлежности, нито мръсно бельо - нищо. Значи излиза така, че е летяла до Филаделфия, спала е, взела е душ, но е облякла отново дрехите от предния ден и същото бельо. В полицията възниква подозрение, че Джуди въобще не е летяла до Филаделфия. Но справка на аерогарата показва, че такава жена е летяла с този полет.

  ОтговорИзтриване
 6. Втора част:
  Полицията е започнала да разпитва Джефри като съпричастен към изчезването й, защото в 90% от случаите вина носят членоветe на семейството.Започва да се работи върху версията, че съпругът е убил жена си и пътуването до Филаделфия е за алиби.Има точни доказателства, че Джефри е присъствал на конференцията, дори е участвал със свой материал. Всички техни близки и познати, включително и децата на Джуди свидетелстват, че Джефри е много свестен човек, внимателен, грижовен и честен. Човек, който е интелигентен, образован, завършил Харвардския университет. Юрист от 20 години. Поради наднормено тегло имал проблем с походката и трудности с дишането. Джуди изчезнала с 200 долара джобни пари.Започнали да се получават сведения от различни хора, които видели Джуди в неадекватно състояние на различни места в града - на автогара, близо до китайския квартал - облечена в дънков панталон, бели маратонки, с червена раница. С това облекло е пътувала и в самолета. А червената раница й била любима за пътешествия. Джуди била 115 кг.,158 см. Свидетели твърдят, че жена с нейното описание си е говорила сама, дори обяснявала на продавачка, че иска да купи дреха за дъщеря си, но тя нямало да я хареса. Не е снимана на нито една камера - нито в града, нито в хотела. Близките започнали да си мислят, че е получила инсулт или амнезия, била е дезориентирана и се е загубила. Eдна бездомница даже била объркана с нея. А един клошар твърди, че цяла нощ си е говорил с Джуди на лавка за кафе. Но следа от нея нямало. Ако е искала да избяга и да започне нов живот, защо е оставила документите си в къщата в Бостън? Включително и сертификата си за медицинска сестра, кредитните си карти? По въпроса за психическото разстройство, за което говорят някои свидетели, видели я из града - до момента в живота й такова нещо не се е случвало. Постъпило обаждане от служител в хотел «Society Hill Hotel», че жена с външност като на Джуди е спала там, говорела с различни гласове и изглеждала в нездраво състояние. Останала 2 нощи, но не могла да плати и заплашена, че персонала ще повика полиция, започнала да крещи, че Великият император ей сега ще донесе парите и избягала.
  Джефри се прибрал у дома и започнал да разпространява листовки до всички краища на страната, за да открие жена си. Дори помолил полицията да се намеси ФБР, но му било отказано.Изглеждал съсипан от всичко, което се случило.

  ОтговорИзтриване
 7. Трета част:
  На 4 септември 1997г. двама ловци на елени се натъкнали на останки от скелет, който лежал в гориста местност, на хълм в щата Северна Каролина, на 65 мили от град Ашвил. Разстоянието от там до Филаделфия е 991 км. Бракониерите видели да стърчат гръдни кости от яма, главата била отделена от трупа. Самият труп бил завит в синьо одеало, облечен в дънки, с дебело зимно бельо, с туристически обувки. Синя раница и скъпи слънчеви очила се търкаляли до него. /Децата на Джуди казват, че майка им никога не би си купила подобна скъпа вещ./ В различни джобове били открити 80 долара и още 70 долара.На сутиена имало прорез от нож. Нямало никакви документи, квитанции, което усложнявало идентификацията. До трупа е намерено фенерче и детективско романче за медицински престъпления. Разследващите сметнали, че на такава височина не е възможно някой да влачи труп, още повече с такова тегло. Направена е експертиза от патолози и е установено, че трупът е на жена между 40 и 50 годишна възраст, с артрит в ляво коляно и с обширна стоматологична работа по зъбите. Най-големия шок идва от факта, че като време на разлагане патоанатомите казват, че отговаря на 2 години престой на това място! Защото Джуди изчезва през април, а трупа е намерен през септември - 5 месеца. По зъбния статус е установено, че това е Джуди Смит.И се появяват въпросите - какво е правила на толкова отдалечено място? Защо е била в гората? Как е стигнала до това пусто място? Къде е живяла през тези 5 месеца? С какви средства е оцелявала?
  Полицията сметнала, че Джефри не би могъл да извърши убийство на жена си и да качи трупа на такава височина, тъй като страда от проблеми с дишането, сърцето - от наднорменото си тегло.Значи Джуди е отишла там самостоятелно. Близките казали на разследващите, че Джуди е имала две тънки златни халки, едната от които венчална.Те не били намерени до трупа.Установило се, че Джуди не е нощувала в нито един хотел в Ашвил.Но все пак е имало хора, които са споменали, че са я виждали.Продавачка в смесен магазин си спомня, че през април Джуди пристигнала със сива кола, която шофирала, купила сандвичи за 30 долара и детска играчка - камионче.Била спокойна и разказала, че мъжа й е адвокат.Колата й била натъпкана с кутии и пакети. Не е имало друг с нея. Съдържатели на къмпинг свидетелствали, че Джуди е помолила да нощува в колата си на територията на къмпинга, но те не й разрешили и тя си тръгнала.Никой не забелязал странно поведение. Основната версия на полицията - Джуди е била с някого, с който се е разхождала в тази местност и той я е убил. След една година началникът на полицията в тази област предприел ново претърсване на мястото и след пресяване на горската пръст са открити и двете златни халки.Официално нито един човек не е бил заподозрян.Убийството не е било с цел ограбване - предвид намерените долари в джобовете на жертвата. След 7 години Джефри умира.А загадката на Джуди Смит остава.

  ОтговорИзтриване
 8. Бях чел че била шпионка на МИ-6

  ОтговорИзтриване
 9. Хайде да ви разпаля въображението с още една действителна история:

  Първа част на ‘’Изчезналият Лари’’:

  През лятото на 1973г. eдин мъж, заедно със 7 годишния си син, се отправили с пикапа си в района на Ню Мексико на лов за зайци.
  Щатът Ню Мексико е разположен на юг в САЩ, през него минават хребетите на Скалистите планини — Сан-Хуан и Сангре де Кристо. На запад е платото Колорадо. В Ню Мексико климатът е горещ, особено в пустинната част.Природата е необикновено красива, а останки от древната испанска империя мамят туристи от цял свят по тези приказни, чудни места.Сред дивия ландшафт на Ню Мексико е и градчето Розуел, което е известно с посещенията на НЛО./1947г./
  През 70-те години не е имало мобилни телефони, а се използвали СВ-радиостанции.Достъпни били за всички хора. Абревиатурата СВ значи' 'граждански диапазон''. С радиостанциите, на къси вълни, са могли да се свързват с други хора, с полицията, с пожарната, спешна помощ - чрез диспечерски служби.
  На 7 август 1973г. бил душен и жарък летен ден. В този ден много хора, които използвали СВ-радиостанции, чули странно съобщение. Плачещо и изплашено дете молело за помощ. Казало, че името му е Лари, на 7 години, намирало се в червено-бял пикап, не можело да излезе от него, защото вратите били залостени от обръщането на колата в пропаст, тъй като баща му получил сърдечен пристъп, докато шофирал. Детето казало още, че се задушава от жегата в колата, нямало нито храна, нито вода и не знаело къде се намира.Някои хора сметнали, че това е шега и реагирали на зова за помощ като на майтап.Подигравали се. Други се опитвали да помогнат на малкото момче с насочващи въпроси - къде се намира, къде живее, откъде са дошли на това място. Трети сигнализирали в полицията. Но връзката с Лари била неустойчива и често прекъсвала.Момчето се опитвало да отговаря на въпросите, но често се запъвало.Не било известно това следствие от произшествието, от смъртта на бащата или от травма на главата е.Полицията се отнесла сериозно към случката.Някои хора наричали търсещия спасение ''лъжец''. На третия ден гласецът на Лари бил съвсем слаб и хленчещ. Отговаряли му - ''Ти си лъжец, Лари и скоро ще умреш!'' Полицейските служители определили, че сигнала на радиостанцията идва от централната част на щата Ню Мексико. На 9 август започнала широкомащабна акция по издирването на детето.150 човека се включили в търсенето, няколко вертолета обикаляли над местностите, 200 доброволци с коли и пешком също участвали. В помощ били мобилизирани и военните.
  Случаят получил отглас в медиите, в обществото.Съобщенията на Лари били чути в Канада, Уайоминг,Аризона,Калифорния. Обаче станало съмнително, защото информацията се разминавала с първоначалните сведения, дадени от детето. Веднъж казало, че се казва не Лари, а Дейвид, че е успяло да излезе от колата, че баща му е с рана на главата и е възможно да е жив, а то самото е с наранен крак. Предположило се, че в паниката си Лари е превключвал на различни станции и затова е бил чут на много места. А представящият се за Дейвид, бил сметнат за шегаджия и лъжец, който имитира Лари.На 10 август детето казало с едва доловим гласец, че умира.В отговор някои хора му отвърнали със смях:''Умри! Умри!''. После момчето завинаги изчезнало от ефира. Получили се сведения от полицай, който докладвал, че е говорил с Лари цели 3 часа, но това не намерило потвърждение. Сигнал имало 5 дни - от 7 до 12 август, после детето не се обадило повече.Предполага се, че батериите на радиостанцията са се изтощили и то е умряло.
  На 13 август търсенето официално било преустановено, тъй като нямало доказателства за достоверността на събитието.Случаят останал неразкрит.

  ОтговорИзтриване
 10. Втора част на ‘’Изчезналият Лари’’:

  Последователност на събитията:

  7 август - първо съобщение от Лари

  9 август - новината е във вестниците; мащабно търсене в планината Мазано; детето казало, че баща му е мъртъв от сърдечен пристъп, после казало, че има рана на главата и може да е жив.

  10 август - търсенето продължава

  11 август - полицията започва да се съмнява, че това е някаква лъжа; един от спасителите от обикалящите над хребетите вертолети казал, че детето се е представило като Дейвид, не като Лари; появяват се съмнения как батериите на радиостанцията са издържали толкова дълго време; обявили за изчезнало семейство, пътувало от Мисури, което имало син Лари

  12 август - военен сержант казва, че е говорил с Лари цели 3 часа, но е недоказано; намерено е семейството от Мисури; възникват много въпроси без отговор - как може да постъпват сигнали от Лари едновременно от няколко щата, как може детето да не знае фамилията си, от кой град е, да не назове никаква информация за себе си.

  13 август - издирването е прекратено; последно съобщение от Лари било получено от Феникс - предполага се, че някакво момче, което е чуло историята, е решило да се пошегува.

  24 август - местният шериф обявил, че няма конкретни доказателства, за да се продължи издирването на детето.

  25 август - получено е съобщение за изчезнало семейство - семейство Охио от Толедо със син Лари.

  29 август - семейство Охио е намерено.

  Изводи:

  Тези, които твърдят, че са говорили с Лари се кълнат, че емоциите и плача на детето били сърцераздирателни и истински. Воплите за помощ на детето ги карали да плачат от безпомощност нощем. Други се надсмивали над ситуацията и я мислели за откровен майтап. Един от радиолюбителите казал:''В мен никога не е имало съмнение, че това е истина. Аз чух как момченцето плачеше...''
  Това зла шега ли е било или малкия Лари наистина е умрял самотен в планината и до ден днешен не се знае.
  Но ако това е истина, защо никой не е обявил за изчезнали Лари и баща му?
  Защо толкова години не е намерен преобърналия се автомобил?

  ОтговорИзтриване