20 април 2015

Чудовището-червей от Шотландия

Легендарните "червеи на смъртта" се свързват с пустините в Монголия. Именно те са послужили за прототип на пясъчните червеи от поредицата "Дюн", които са способни на погълнат цял комбайн. В Япония също има истории за огромни червеи. До този момент обаче не бях чувал да има митове за подобни създания в други части на света, затова бях изненадан когато попаднах на тази статия на Ник Редфърн:

The Monstrous “Worm” of Linton

Четейки я обаче, разбрах, че всъщност това чудовище не прилича толкова на митичните монголски червени, колкото на някои водни европейски чудовища - гигантски змиорки, змейове, други влечуги. Все пак местните хора са му дали названието "червей".

Тази история от 12 век идва от района около селото Линтън, който е едно наистина живописно място.


Според легендата това същество било дълго между 3 и 4 метра. Интересното е, че то обитавало две места - езерото Линтън Лох (на горната снимка) и хълма Линтън Хил, който често и до днес се нарича и "Бърлогата на червея". Очевидно можело да напуска водата и да се движи по сушата, нищо обаче не се споменава да е можело да се закопава в земята като истински червей.

То се хранело с абсолютно всичко - крави, овце, прасета, зеленчуци, дори хора. Хората в малкото село били истински ужасени, което е напълно разбираемо. Не смеели да излязат от домовете си, вратите и прозорците оставали плътно затворени. И така било до момента в който на сцената се появил човек на име Джон де Съмървил.

Когато смелият Джон разбрал що за чудовище тероризира селяните, той помолил един местен ковач да му направи изключително остро копие. С него смелчагата промушил в гърлото страховития червей след като го намерил в бърлогата му на хълма. Смъртно ранено съществото се оттеглило в лабиринта от тунели започващи от пещерата му. Никога повече не се появило.

Хората от Линтън като благодарност изобразили на барелеф в местната църква геройството на Джон де Съмървил. Той е различим и до днес и на мен твърде много ми напомня на сцената в която свети Георги убива змея:


Източник

Интересна легенда позволяваща много спекулации. Случило ли се е нещо наистина през 12 век в това малко шотландско селце или легендата е заимствана от библейската история за змея? А дали самата библейска история не е възникнала някога като отражение на подобни събития в които човек убива действително някакъв звяр. А ако случилото се в Линтън е истина, какъв е бил въпросния звяр? Гигантска змиорка или появила се от някъде огромна видра? Или нещо напълно непознато на науката? А може би все пак историята има връзка с монголските легенди - колкото и да е било трудно, все пак е имало малък брой хора, който са пропътували разстоянието от западна Европа до източна Азия (и обратно). Може би някой такъв пътешественик е донесъл монголската легенда. В Монголия един червей лесно може да се движи под земята в пясъците на пустинята, в Европа обаче това би било по-трудно - нищо чудно, че тогава разказвачът е "заселил" митичния звяр в езерото и във вече съществуващите пещери на хълма.

1 коментар:

  1. Само да добавя, че комбайните за подправка в Дюн са по 120 на 40 метра. Случва се да бъдат изядени на една хапка. Да не си помисли някой, че става въпрос за обикновен комбайн :)

    ОтговорИзтриване