19 април 2015

Продължение на темата за странните сигнали

Като въведение към настоящата статия препоръчвам преди това да прочетете този материал:

Доказателство за извънземни сигнали от Космоса?

Наскоро попаднах на следното заглавие в (поне за мен) авторитетен научен сайт:

Origins Of Mysterious Radio Wave Bursts Discovered

Бих го превел така - "Открит е произхода на мистериозните радио избухвания". В първия момент се разочаровах, защото ставаше въпрос за банален земен източник, но после осъзнах, че в действителност заглавието е манипулативно. Хм, това е характерно за разни новинарски и клюкарски сайтове, но не очаквах, че и учените не се свенят да използват гръмки и сензационни заглавия. Всъщност открит е източника само на НЯКОИ сигнали, но не на всички, а заглавието не подсказва това.

А сега за самото научно "откритие". Оказва се, че освен "мигновените радио избухвания" (ще използвам английското съкращение за тях - FRB) има и един друг вид сигнали наречени "перитони" (perytons). Те много си приличат и даже са били бъркани. И при двата вида сигнали има отместване на честотите. Разликата е, че перитоните се засичат от радиотелескопите едновременно на няколко канала. Това е възможно единствено при два случая - източникът е изключително близо или сигналът се е разпрострял на голяма зона от небето. Втората възможност е почти изключена (понеже вероятно тогава тези сигнали щяха да са засечени от много радиотелескопи, а не от единични), следователно остава първия вариант, източникът да е много близо. Следва да се отбележи, че при оригиналните FRB, сигналът не е засечен на различни канали и учените продължават да смятат, че действително си идват от дълбокия космос.

А какво все пак е причинявало перитоните? Благодарение на Емили Петров (Emily Petroff) от Университета в Суинбърн тази загадка е разгадана. Причинител на перитоните е микровълновата печка в стаята за чай на обсерваторията! Ако някой натисне бутона за отваряне на печката преди да е изтекъл таймера, се получава такъв сигнал. Браво на Емили, която е установила причината. Като и гледам фамилията (Петров) е твърде вероятно да има български корени. Със сигурност обаче има чувство за хумор видно от долната таблица направена от нея:


В тази таблица са сравнени перитоните и действителните бързи радио-избухвания. Последната колона очевидно е шега - "причинени ли са от извънземни микровълнови печки".

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Цветни капки вода се държат като живи организми

Няма коментари:

Публикуване на коментар