17 април 2015

Добрите крокодили от Пага

Крокодилите по принцип са агресивни животни, които дори са способни да изядат човек. Не и в селото Пага намиращо се в африканската страна Гана, на границата с Буркина Фасо. Тези крокодили живеят в две езера и никой не знае как да се озовали там, понеже езерата нямат връзка с никой друг воден басейн. Изследвания са показали, че има индивиди на по 80 години.

Но това от къде са се взели крокодилите, не е единственото забележително нещо. Те не нападат хора, деца си играят около тях във водата, докато майките им спокойно перат на брега. Легендата разказва, че когато умре важен човек в селото, умира и един крокодил. Освен това има и други легенди. В една от тях преди много време ловец бил хванат като в капан между езерото и гонещ го лъв. Той сключил сделка с един крокодил, че неговите наследници никога няма да ядат крокодилсрко месо, ако крокодила му помогне да мине през езерото. Ловецът построил къща на брега и така се появило селото.

Има и алтернативна история. Човек на име Наве напуснал дома си в Буркина Фасо и се скитал из страната. Изгубил се и докато търсел вода, срещнал един крокодил, който го отвел до извор. Наве решил там да се засели и така основал Пага. Обещал никой от неговите наследници никога да не яде крокодил.

Днес много туристи се отбиват за да се снимат с крокодилите.

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Гарваните - благодарни птици

Няма коментари:

Публикуване на коментар