15 април 2015

Мистериозно изчезналата колония Роаноук

Роаноук е остров край бреговете на Северна Америка (край днешния щат Северна Каролина) където ранните заселници от Англия основали колония. Първият опит за заселване бил през 1584. Само след една година обаче, заселниците заминали обратно за Англия и изоставили колонията заради лошото време, липсата на провизии и обтегнатите отношения с местните индианци.

След около три години дошла нова група от заселници. Те били предвождани от капитан Джон Уайт, който обаче бил принуден да отплава обратно за Англия за да вземе още провизии. Междувременно, през 1587, неговата дъщеря била родила момиче - Вирджиния Деър, смята се, че това е първото английско дете родено в Новия Свят. На капитан Уайт не му се тръгвало, но нямало друг начин. Той се надявал бързо да се върне, но плановете му се объркали. Великобритания била подложена на нападенията на испанската "Непобедима армада" и кралицата искала всички английски кораби да са около Албиона и да го защитават. Едва след 3 години, през 1590, на капитан Уайт било разрешено да отплава за колонията на остров Роаноук. Когато пристигнал обаче, от хората нямало и следа. Единствено намерил две думи издълбани върху две дървета - ‘CRO’ и ‘CROATOAN’.


Капитан Уайт решил, че тези думи значат, че заселниците са потърсили помощта на индианското племе Кроатан намиращо се на близкия остров Хатерас. Преди някога да отпътува от острова обаче, той се бил разбрал с хората, че ако се наложи колонията да се премести поради болест или атака, те ще оставят изображение на малтийски кръст. Такъв символ обаче нямало никъде. И едва ли може да се предположи, че са нямали време да го издълбаят, щом са имали време да напишат двете думи.

Племето Кроатан било приятелски настроено към заселниците когато те основали втората колония на острова през 1587, така че е логично да се предположи, че европейците са се преместили при тях на остров Хатерас. За жалост ужасното време и опасно неподчиняващият се екипаж попречил на Уайт да замине за острова и да провери това предположение. Така била изпусната златна възможност евентуално загадката да бъде разплетена още в началото. Капитан Уайт отплавал за Англия и повече никога не се завърнал в Новия Свят.

Какво обаче се е случило със заселниците? Една теория предполага, че те успешно да се интегрирали сред племето Кроатан. Историци от по-късни времена са споменавали за индианско племе от Северна Каролина, което говорело гладко английски, практикувало християнството и се наричали кроатани. Освен това те имали между 20 и 30 фамилни имена които някога принадлежали на белите заселници от Англия.

Освен това археологически разкопки на остров Хатерас разкрили не само индиански предмети, но и много европейски. Това обаче не е 100-процентово доказателство, че заселниците са се преместили при индианците, може предметите да са били разменени при търговия. Самото племе Кроатан изчезва някъде през 17 век. Предполага се, че техни наследници са друго индианско племе (Лумбий), което съществува и до днес. Това племе се заражда около 50 години след изчезването на английските заселници, освен това има характерни за европейците черти. През 1650 Лумбий се премества да живее от острова на континента (в днешния окръг Робсън).

Макар, че това е най-популярната теория за възникването на племето Лумбий, резултат от смесването на Кроатан и англичаните, има и други предположения. Някои смятат, че лумбиите са се отделили от чероките. Група от тях са се прибирали у дома след като са се сражавали срещу друго племе - Тускарора (в началото на 18 век). Вместо да се приберат обаче при другите чероки, те решили да се заселят в окръг Робсън, където се смесили с местни бели заселници. Самите лумбии имат четири миграционни теории за произхода си във устната си фолклорна традиция.

Има теория, че заселниците от Роаноук не са се смесили с индианците, а са измрели. През 20 век е намерен дялан камък който разказва тъмната история на колонията. Според него заселниците са намалели на 24 души заради болести и война с враждебни индианци (не се казва от кое племе). След това останали едва 7 човека, сред тях била и Еленор Деър, дъщерята на Уайт, която уж направила този камък. Смята се обаче, че този камък е фалшификация, още повече, че археолозите не са намерили доказателства за бавното отмиране на колонията - като гробове например. Подразновидност на тази теория предполага, че местни индиански племена са практикували канибализъм и затова не са останали никакви следи от телата на англичаните.

Има и предположение, че хората от колонията са се опитали също да се върнат в Англия след капитан Уайт, но корабчето им е потънало в океана.


Отделно съм чувал за теории намесващи извънземните и всякакви демонични сили, но тези теории са дежурни за всички неразгадани случаи.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Гробът насред пътя
Изчезването на Дейвид Ланг

Няма коментари:

Публикуване на коментар