31 март 2015

Енигмата "Cicada 3301"

Ние живеем в ерата на Интернет. На практика всеки аспект от живота ни има досег по един или друг начин с киберпространството, което вместо добре организирано място, се е превърнало в хаотична кибер-джунгла. И точно като във всяка джунгла и тук има неща, които се спотайват в мрака. Мерваме ги за миг и се чудим - това хищник ли беше, нещо безвредно ли, или чисто и просто игра на нашето въображение. В тази статия ще стане въпрос за една от най-прочутите интернет мистерии, която не е разплетена и до днес.

На 5 януари 2012 се появява загадъчно съобщение в интернет. То е прост текст, бели букви на черен фон. Съдържанието му е следното:

"Здравейте. Ние търсим високо интелигентни индивиди. За да ги намерим, ние сме измислили тест. Има съобщение скрито в картинката. Намерете го и то ще ви поведе по пътя към нас. Очакваме да срещнем малкото, които ще достигнат до края. Късмет."

Съобщението е подписано с "3301" и е придружено с картинка на цикада в която се съдържа първата подсказка. Така започва странната и на моменти зловеща история на това което ще се окаже една от най-комплексните загадки някога измисляни от човек. Тя ще придобие името "Cicada 3301" и ще се състои от поредица от пъзели съдържащи препратки към картини, поезия, музика, фантастика, малко известни литературни творби от 18 век, календара на Маите. За решаването им са нужни още познания по философия, математика, криптография, нумерология, технологични знания, сигурност на данните, стенография, древни ръкописи и др. Загадката излиза от интернет и обхваща реалния свят, простирайки се на континенти. Изисква огромни воля, знания и технически умения.


Освен интернет за загадките започват да се използват телефони, принтирани страници поставени на различни места, CD-та. Криптирана информация се поставя в музика, дигитални изображения и в какво ли още не. Изисква се играчите (както започват да се наричат хората заели се с пъзелите) да пътуват до различни дестинации по целия свят (включително САЩ, Франция, Испания, Русия, Япония, Полша, Южна Корея), за да намерят следващата загадка, често под формата на QR-код поставен на уличен телефон, стълб от уличното осветление или дори пощенска кутия. Загадките трябва да бъдат решавани по определен ред, невъзможно е да се върнеш назад и да поправиш грешка. Всяка следваща е все по-трудна и по-индивидуализирана, изискваща от играчите да се ровят дълбоко в своя опит и знания.

За сега е имало три поредици от загадки. Първата започва с описаното по-горе съобщение от 5 януари 2012, втората на 5 януари 2013, а трета на 5 януари 2014. През 2015 обаче не се появява нова загадка. Интересното е, че всички загадки са неразривно свързани и изискват познания за загадките от миналите години. Всяка година поредицата започва с кратко съобщение до потенциалните играчи целящо да разпали любопитството им и да изостри апетита им за това което може да ги чака накрая. Примерно загадката от 2014 започва така:

"Здравейте. Богоявлението е над вас. Вашето поклонничество започва. Просветлението ви очаква. На добър час. 3301"

Но колкото и удивителни и трудни да са загадките на "Cicada 3301" има нещо дори по-загадъчно - кой стои зад това име и каква им е целта (освен заявената "да намерят високо интелигентни индивиди"). По самите загадки може да се заключи, че организацията която ги създава е с изключителен опит и познания (едва ли може някой сам да измисли всички тези логически ребуси) и разполага с много пари (иначе няма как да постави загадки на различни места по целия свят - често пъти едновременно).

Съвсем разбираемо това води до огромни спекулации. Според някои зад "Cicada 3301" стои мощна правителствена организация като ЦРУ или английската МИ-6, които действително търсят много надарени хора, за да ги приемат в редиците си. Вариант на тази теория е, че отново става въпрос за правителствена организация, но тя е толкова секретна, че обществото дори не е чувало за нея. Други мислят, че зад всичко стои някоя корпорация или банка която цели да изпробва криптирането на данни в мрежата - ако е така, то шифърът им не е много надежден, защото в крайна сметка на всички загадки е намерен отговор. Трети предполагат, че зад "Cicada 3301" стоят потайна група хакери, които мислят да организират някакъв световен престъпен заговор. Подвариант на тази теория е, че не просто хакери, а истинска терористична организация стои зад "Цикада"-та. Не е изненада, че някои хора дори посочват извънземните - все пак те са намесвани във всяка по-голяма загадка. Каквото и да си говорим обаче, няма доказателства, че която и да е теория от изброените е вярна. Със същия успех можем да предположим, че Джими Хофа и Елвис Пресли са се събрали някъде в Атлантида и понеже им е скучно, си измислят логически загадки.

Тук е момента за малко пояснения понеже едва ли на много от читателите им говори нещо името Джими Хофа (а на някои вероятно е непознат и Елвис Пресли).

Хофа е американски профсъюзен деец борещ се за правата на работниците в САЩ, който мистериозно изчезва през 1975. Предполага се, че е убит от някоя голяма корпорация, защото се е явявал пречка пред тях. Тялото му обаче никога не е открито, а в Америка това е една от най-големите загадки, почти равна на това кой е истинския убиец на президента Кенеди. За по-младите читатели ще кажа и за Елвис Пресли. Това е певец с легендарен статус (нарича често пъти "Кралят"), който умира през 1977. Мнозина вярват в разни конспирации, че всъщност Елвис е жив, а смъртта му е инсценирана.

Но да се върнем на "Cicada 3301". Както вече споменах техните загадки са били решавани до последната. Какво обаче се случва с тези които ги разгадаят? Изглежда се случват различни неща, а можем ли и да бъдем сигурни, че това са били наистина последните загадки? Хиляди хора твърдят, че са стигали до края на някоя от поредиците, можем да вярваме, че не-малко от тях наистина са го направили, а не само да се хвалят. За жалост това, което ги е очаквало в края, като цяло е било пълно разочарование. А може би, не е така за всички, но тези което наистина са получили "голяма награда", си мълчат за нея. Носи се слух, че първите решили загадките получавали имейл с личен тест, който ако решат, биват наистина приети в организацията. 

Можем само да разкажем за тези, които са споделили своите преживявания.

Джоел Ериксон е изследовател в областта на сигурността, който случайно попада на загадките през 2012. Отначало разглежда цялата работа просто като упражнение за ума върху което работи през свободното си време, скоро обаче разбира колко сериозни са нещата. Първоначално използва собствените си знания по стенография и криптография, както и различни стенографски и декриптиращи програми за да разбие шифрите скрити в различни картинки и текстове. Но с напредването на загадките му се налага да излезе извън интернет. При дешифрирането на една загадка скрита в изображение, той получава телефонен номер намиращ се в щата Тексас. Обажда се и автоматичен глас му дава следващото направление. Скоро стига до 14 GPS местоположения по целия свят. На всяко място го чака QR-код като показания на долната снимка. Ериксон обаче не може да посети всички места, затова се свързва с хора живеещи там, които му помагат.


Най-накрая Ериксон разрешил всички загадки и последната го върнала обратно в интернет и по-точно в "дълбоката / тъмната мрежа".

Тук е момента отново да прекъсна повествованието за да дам повече информация за термина "дълбока" или "тъмна" мрежа (deep / dark net). Най-общо това е онази част от Интернет която не е достъпна без специални средства и/или пароли. Точните граници са малко размити. Някои включват абсолютно всеки сайт в който се влиза след идентифициране - което ще рече базите данни на различни университети където само преподавателите имат достъп, дори и официални сайтове също биха попаднали в тази категория - примерно в сайта на НАП за подаване на данъчни декларации се влиза с електронен подпис, съдържанието на тази система не е достъпна за всеки. Други включват в "дълбоката мрежа" само мрежи като TOR в които се влиза само със специален браузър. TOR е мрежа, която на теория осигурява анонимност на потребителите в нея, на практика обаче това не е точно така - има не малко случаи на хора занимавали се с престъпна дейност там, които са хванати. Все пак анонимността в TOR е малко по-добра и от това се възползват всякакви хакери, политически активисти борещи се за свобода в страни с диктаторски режими, параноици подозиращи, че постоянно ги следят, продавачи на оръжия и дрога, както и много извратеняци. "Дълбоката мрежа" заслужава може би отделна статия, още повече, че има и паранормални легенди свързани с нея - като например тази, че на най-дълбокото ниво живеят легендарни (извънземни / демонични) същества наречени "архонти", които тайно движат всичко в света.

Та, въпросният Ериксон получил адрес от "дълбоката" мрежа, набрал го в TOR клиента си и .... бил страшно разочарован понеже съобщението което го чакало гласяло, че организацията не приема никого друг, защото изглеждало, че твърде много хора работят заедно за да решат загадките, вместо да ги решават сами, както бил замисъла. Което е иронично - Ериксон сам разгадавал загадките, единствено ползвал помощта на хора в други страни за да види QR-кодовете. Други играчи действително си сътрудничели за самото решаване и получили по-голям достъп (като описания следващ случай). Може би пред Ериксон била затръшната врата, защото твърде късно стигнал до края, изпреварили го измамниците работещи заедно.

Все пак Джоел Ериксон придобил някаква представа за това кой стои зад "Cicada 3301". В интервю за списание "Fast Company" той споделя:

"Това най-вероятно е някаква тайна организация, която не е свързана с никоя правителствена или разузнавателна агенция. На базата на препратките в загадките - поемата "Агрипа" от Уилям Гибсън, "Сватбата между Небесата и Ада" от Уилям Блейк, "Книгата на закона" от Алистър Кроули - и постоянните им препратки към простите числа и т.н., те най-вероятно са интелектуалци, анти-конформисти, идеологически мотивирани и изглежда високо ценят логическото/аналитичното мислене. Изглежда споделят много от идеологията на крипто-анархията и олд-скул хакерите."

А за това колко голяма може да е организацията, Ериксон казва, че те трябва да се много добре организирани и подготвени, но това не значи, че са непременно голяма група:

"Всъщност достатъчен е един отдаден човек да го планира, но ако трябва да предположа, бих казал вероятно от 3 до 5 човека са основната движеща сила. Вероятно прекарват един до два месеца в подготовка. Аз мисля, че е възможно подобни предизвикателства да се подготвят и за по-кратко време, но не и с такова голямо внимание за детайлите както при 3301."

И докато Ериксон не е бил допуснат "зад вратата", Майкъл Гротус твърди, че е минал през нея (той също дава интервю за "Fast Company"). Казвам "твърди" защото си имам своите съмнения. Майкъл (подвизаващ се в интернет под псевдонима Tekknolagi) е 16-годишен тинейджър. Той обаче не е някакво дете-чудо, а просто си е сътрудничел с още 12 други играчи при разгадаването на загадките. Което е и ироничното в случая - Ериксон работи сам и показва търсените качества, но не е допуснат, а малкия "хакер" шмекерува и съответно минава през вратата преди да бъде затръшната заради шмекерите. А дали наистина минава?

Майкъл въвежда в браузъра тайния адрес и му се изписва поздравително съобщение, както и инструкции как да се регистрира за безплатна имейл услуга на която ще получи допълнителна информация. Информацията го насочва към нов TOR адрес, предоставя му и парола и потребителско име. Когато влязъл на въпросния сайт обаче, може да се каже, че и той бил разочарован. Вместо някаква потайна организация, попаднал на нещо като сайт с с около 20 членове, с форум, чат, табло за обявления и система за лични съобщения. На таблото за съобщения имало различни анотации за настоящите проекти на групата свързани с криптографията, шифроването, подобряването на анонимността в мрежата и създаването на нови видове софтуер с отворен код. На пръв поглед всичко изглеждало безобидно, но в чата сякаш се загатвало и за по-кофти дейности като инфилтриране на множество частни и публични организации като например компанията публикуваща списания "Conde Nast", собственик на много популярното "Wired". И макар като цяло да не приемал "Cicada 3301" за зли, младежът все пак останал с впечатлението, че са нещо потайно като масоните например.

Други странни неща също започнали да правят впечатление на Майкъл. Макар организацията очевидно да била пълна с брилянтни умове, комуникацията между тях била много неформална, често пълна с граматически и правописни грешки. Постепенно някои от членовете спрели да влизат и самото момче се отегчило и също спряло. Когато след време отново решило да влезе, сайтът бил свален.

Нищо обаче от казаното от Майкъл Гротус не може да бъде потвърдено, защото не е направил никакви снимки. Твърде възможно е да си измисля. Аз все пак мисля, че казва истината (просто думите му не звучат твърде сензационно). Също така мисля, че това всъщност не е била "наградата", а поредния тест, който Майкъл не е преминал. Това е била една последна психологическа проверка. Можеш да решиш всички загадки с помощта на други хора, но ако се държиш като 16-годишно дете във форума, бързо става ясно, че случайно си достигнал до тук и са го "отсвирили".

През 2015 няма нова поредица от загадки. Според някои групата вече не съществува. Според други обаче тепърва ще виждаме на какво е способна. Твърде вероятно е през миналите години да са набрали достатъчно нови членове, които не са се провалили на последния психически / поведенчески тест. Дали "Cicada 3301" не планира нещо голямо?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар