09 март 2015

Пенито от Мейн - колко далече са стигнали викингите?

Дълго време учените се съпротивляваха на идеята, че някой европеец е достигнал Америка преди Христофор Колумб. Днес се приема, че "Новия свят" са посещавали и викингите, макар засега експертите да настояват, че те не са стигали по-далече от остров Нюфаундленд. Има няколко доказателства, че това не е точно така.

На 18 август 1957 един археолог-любител на име Гай Мелгрен намира зле запазена монета в останките от старо индианско поселище във вътрешността на щата Мейн. Той обаче не и отдава голямо значение. Чак през 1974 Мелгрен подарява към 20-30 хиляди събрани от него артефакта на Щатския музей на Мейн. Между тях е и тази монета:


Първоначално и професионалните историци и археолози не и отдават голямо значение. Идентифицират я погрешно като английска монета от 12 век и понеже (официално) Америка е открита доста по-късно, решават, че паричката е донесена от първите английски колонисти като спомен от родината. През 1978 така нареченото "пени" е изследвано от експерти от Лондон, които повдигат въпроса дали това всъщност не е викингска монета. Последвалите анализи потвърждават това и я датират с един век по-рано. Установява се, че е отсечена между 1065 и 1080 по времето на крал Олаф III.

Това откритие хвърля в смут научните среди. На индианското поселище, където е намерена паричката, са извършени допълнителни разкопки. Нищо интересно повече не е намерено - "експертите" си отдъхват, едва ли викингите са стигнали до Мейн. Как обаче монетата все пак е попаднала там? Едни започват да говорят за измама - според тях в по-ново време някой нарочно е закопал монетата сред индианските руини, за да бъде намерена и да обърка науката.

Други все пак не мислят, че става въпрос за измама. По-скоро мислят, че монетата е стигнала до там по изградената индианска търговска мрежа. Индианците от Нюфаундленд са откраднали или получили тази монета от викингите, след това са я изтъргували с някое племе от брега на континента, от там е попаднала в по-вътрешните територии.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар