06 март 2015

Древната дунавска цивилизация - с най-стара писменост в света?

Цивилизацията развивала се в дунавската долина е една от най-древните цивилизации в Европа. Съществувала е в периода 5500 пр. н.е - 3500 пр. н.е. и е обхващала територии от днешна северна Гърция до Словакия и от Румъния до Хърватско.

Тази цивилизация е играла важна роля в югоизточна Европа. Тези древни хора са си служили с медни сечива, имали са архитектурни познания (включително и за изграждането на двуетажни къщи), правили са домашни мебели като столове и маси. Имали са икономически, религиозни и социални структури. И всичко това по времето когато по-голямата част от останалата Европа е била на ниво на развитие - каменната епоха. На тях дори им се приписва изобретяването на колелото.

На долната снимка - археологически артефакт приписван на Дунавската цивилизация.


Най-забележителното и спорно нещо свързано с Дунавската цивилизация е предполагаемият им писмен език. Някои археолози твърдят, че това са просто украси - както и днес често се украсяват разни предмети с рисунки - човечета, животни и какво ли не. Други обаче изтъкват, че заради множеството различни символи, това не може да са просто "картинки", а си е цяла писменост. Ако това е така, то би означавало, че това е най-старата доказана писменост на Земята (за сега рекордът се държи от древен Шумер). Привържениците на тази хипотеза дори са и дали име - "писмеността Винча" по името на едноименното сръбско село Винча, днес предградие на Белград.

Символи от тази предполагаема писменост са намирани върху керамични съдове, глинени плочки, фигурки и други артефакти и то на различни археологически обекти. На долната снимка - част от символите от азбуката Винча, общо според някои са повече от 700 на брой.


Повечето учени напълно отхвърлят теорията, че това е писменост или твърдят, че шумерската е първа, а Дунавската цивилизация е копирала от тях, макар че като датировка именно дунавската цивилизация е по-стара с около 1000 години.

Още един археологически артефакт приписван на Дунавската цивилизация. Статуетка на трикрак демон или на извънземен?


Източник

И понеже знам, че древните загадки са любими на много хора четящи блога, а и понеже става въпрос за цивилизация, която е обхващала и днешните български земи. Реших да се поровя още малко в темата. Голяма част от дадената по-долу информация съм я компилирал от различни страници на български и английски в Уикипедия.

Първата ми мисъл естествено бе да ги съпоставя с древните траки. Нека приемем, че дадените години в които е съществувала Дунавската цивилизация (5500 пр. н.е - 3500 пр. н.е.) са верни, макар че всичко е само приблизително при един такъв далечен исторически период. Същото може да се каже и за траките. Според едни, тракийската култура се е зародила около 2000-та година пр. н.е., според други около 1500 г. пр. н.е., а български археолози предполагат, че те са се появили около 3500 г. пр. н.е., което би съвпаднало с края на Дунавската цивилизация. Има и спор за самия произход на траките. Някои предполагат, че те са индоевропейски племена дошли от север-североизток, докато за Дунавската цивилизация се предполага, че се е състояла от старото прединдоевропейското население на Европа. Отново обаче има и една теория, че траките не са поредните преселници дошли на Балканския полуостров (като славяните и прабългарите), а са автохтонно (местно) население. Ако тази теория е вярна, то те биха били наследници на описаната тук древна цивилизация. Против тази теория обаче говори фактът, че (поне до колкото е известно към момента) траките не са имали писменост. Ако са наследници на Дунавската цивилизация, то би трябвало да запазят писмения език. А и това което ми прави впечатление е съвпадението на годината 3500 пр. н.е. - едната култура залязва, другата се появява на сцената. Това повече ми прилича на преселение на нови чужди племена (в случая траките), които изместват, асимилират и унищожават местните хора. Така, че по-скоро съм склонен да мисля, че траките не са наследници на древната Дунавска цивилизация, макар и да са поели част от остатъците си, така както след векове българската държава ще асимилира това което е останало от самите траки.

Второто нещо, което исках да видя - земите които е обхващала Дунавската цивилизация. Тук попаднах на голяма каша в наименованията. Ако напишете в английската уикипедия "Дунавска цивилизация" (Danube civilization), то ще бъдете препратени към страницата за "Стара Европа", където са описани различни прединдоевропейски култури. Все пак благодарение на името на азбуката "Винча" се ориентирах, че става въпрос за "Винчанската култура". В двете версии на Уикипедия (на английски и български) са дадени различни териториални обхвати (на втората културата Винча е в лилаво).За самата писменост също има статии в Уикипедия. Общо взето се твърди, че това не е точно писменост, а прото-писменост (която дори и като такава, изглежда пак е най-старата в света, за сега). При прото-писменостите няма определени точни знаци - йероглифи, руни, букви и т.н., по-скоро се разказва картинна история.

Тук давам част от страниците в Уикипедия, които съм ползвал. Това са българските им варианти, в тях има линкове към английските:

Стара Европа (антропология)

Траки

Винчанска култура

Дунавска протописменост

ПОДОБНИ СТАТИИ:
"Зеленият човек" от фолклора
Четири древни магьоснически шапки
Балбал статуите от евразийската степ

Няма коментари:

Публикуване на коментар