29 март 2015

Кладенците изпълняващи желания

Днес на много места като туристическа атракция има кладенчета или фонтани в които хората хвърлят монети и си пожелават различни неща. От къде обаче идва тази традиция?

Като много други традиции и тази изглежда идва още от времето преди създаването на писмеността. И също така вероятно се е появила на различни места, независимо едно от друго.

На снимката - подземно езеро в пещерата Лурей, Вирджиния, САЩ в което посетителите хвърлят монети за късмет:


В корените на тези вярвания стои почитта към водата като животворна сила. Фактически всички големи цивилизации по целия свят са възниквали около някакъв източник на вода - тя е служела както за пиене, така и за други важни дейности като поливането на растенията за изхранване. Големите водни басейни пък са служели за начин на придвижване и търговия, също и за защита на селището. Нищо чудно, че към всичко това древните народи прибавили към водата и магически свойства.

Вярвало се е, че водата има пречистващи свойства освен в пряк, така и в преносен смисъл. Потапянето във вода премахвало лошото.

Кладенец на желанията в Бармил, Шотландия


Келтските и германските племена вярвали, че в източниците на вода независимо от какъв тип и с каква големина, живеят водни духове, които ги пазят. Преминавайки покрай извор хората често казвали нещо на висок глас за да ги чуят тези духове. Пожелавали си да бъдат благословени. Може би при тези народи така тръгнала и традицията на "кладенците на късмета" - постепенно не само си пожелавали, но и оставяли нещо в замяна.

Римският писател Плийний Млади също разказва за съществуването на поне няколко извора където хората хвърляли монети и блестящи камъчета - става въпрос за втори век преди н.е.

Фонтан на желанията в Хавай

Във Великобритания е изследван един кладенец посветен на келтската богиня Ковентина. В него са намерени монети, копчета, стъкълца, игли, керамика. Все неща без особена стойност. Дори и монетите са били с малък номинал, в съответното време е имало по-ценни монети, но те не са хвърляни. Това показва, че стойността на даряваните предмети няма връзка с големината на желанието.

Чешир, Англия

Дори и днес хората продължават да поддържат жива тази традиция, макар да знаят, че това са суеверия. Изчислено е, че през 2006 туристите са хвърлили близо 3 милиона английски лири в късметлийските фонтани и кладенци на Великобритания.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар