26 март 2015

В дебрите на католическото малоумие

Въпреки заглавието, далеч съм от мисълта, че всички католици са малоумни, предполагам болшинството от вярващите са съвсем нормални и разумни хора, поне се надявам да е така. Далеч съм и от мисълта, че само в католицизма има малоумия. Такива могат да бъдат открити във всяка една религия. Но понеже темата на статията е конкретно за католическия папа, няма да разказвам що за неща съм откривал и по другите вярвания.

Преди няколко години се случи нещо немислимо - тогавашният папа Бенедикт XVI подаде оставка. Това предизвика много спекулации понеже обикновено папите остават на този си пост до края на живота си. Новият папа Франциск (избран на 13 март 2013) наскоро също предизвика фурор с една своя реплика:

"Имам чувството, че моят понтификат (папско управление) ще бъде кратък...Смътно чувство, че Бог ме е избрал за кратка мисия"

Том Хорн е писател, за който в оригиналната статия се твърди, че е познал, че Бенедикт XVI ще подаде оставка. Сега той коментира думите на новия папа. Според него Франциск вярва в древно пророчество и мисли, че ще го убият. Още при "излизането в пенсия" на стария папа се заговори за това пророчество. Според него, 112-тият папа ще е последния, след което ще настъпи унищожението на Рим и ще дойде Съдният ден. Това би трябвало да е Франциск, макар че според самото пророчество името на последния папа трябва да е "Петър Римлянина". Може би знаете, че имената на папите не са първородните им имена, те си ги избират едва след като заемат този най-висок пост. Настоящият е с истинско име Хорхе Марио Берголио. Мнозина очакваха да избере именно името "Петър", но за тяхна изненада той избра "Франциск".

А може би все пак и Петър е на линия - Франциск е назначил за свой държавен секретар италианец с име Пиетро Паролин. Според мнозина така пророчеството се оказва вярно - Пиетро е италианската форма на името "Петър", а щом е италианец значи може да се приеме за римлянин. Доста свободно тълкуване и нагласация според мен - Пиетро е популярно име и все щеше да се намери някой във Ватикана с това име.

Том Хорн припомня и "Чудото от Фатима". Фатима е град в Португалия край който на 13 май 1917 със сигурност става нещо необичайно. Официалната версия на църквата е, че Дева Мария се явила на три деца и направила три предсказания. Изследователите на НЛО пък имат своя версия на събитията, която естествено включва извънземните. "Чудото от Фатима" вероятно заслужава отделна статия и затова няма да го разглеждам подробно тук, единствено ще спомена това което евентуално има връзка с настоящия папа. Последното от трите предсказания според мнозина описва атентата срещу папа Йоан Павел II. Том Хорн обаче смята, че то всъщност се отнася за новия папа. В него се говори за град, разпознат от много като Ватикана, в който много свещеници (включително и "епископ в бяло") са насилствено убити от бойци, които лесно може да си представим като терористите от "Ислямска държава". Това им е удобното на предсказанията - че всеки може да ги нагажда към каквото си иска. "Епископът в бяло" може да е както Йоан Павел II, така и настоящия папа Франциск. В убийците някои виждат Али Агджа извършил атентата срещу Йоан Павел II, други припознават "Ислямска държава", която в типичен стил действително се закани да превземе Рим до 2020 година.

Дали наистина Франциск вярва в пророчеството, че е последен папа и след него идва Страшния съд? Може би Том Хорн е усетил какво си мисли, а може и просто да спекулира. Във всеки случай аз не съм от вярващите в подобни апокалиптични пророчества.

Друг автор Джером Корси също не вярва, че някакви древни предсказания са в основата на честата смяна на папите напоследък. Според него може и Франциск да подаде оставка и това всъщност ще е с цел административна реформа. Папството да стане длъжност с мандат така както президентите на различните държави стоят на този пост 4 или 5 години след което се сменят.

Това обяснение звучи доста по-"земно", но съм скептик и за него. Църквата (особено римокатолическата) трудно се реформира - да вземат първо да разрешат абортите, презервативите и разводите, а след това да мислят за "административни реформи".

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар