20 март 2015

Гарваните - благодарни птици

Гарваните са птици известни със своята интелигентност. Оказва се, че те могат да бъдат и много благодарни и да разпознават кога един човек се отнася добре с тях. През Февруари т.г. "Би Би Си" разказва за едно 8-годишно момиче от Сиатъл, САЩ (на снимката), която оставяла храна за гарваните в двора на къщата си и в замяна те и носели какви ли не джунджурии - цветни стъкълца, хартийки, копчета, дори украшения.

Източник
След като е публикувана тази история, в "Би Би Си" пристигат още много писма на хора от къде ли не (САЩ, Великобритания, Германия, дори Непал), които разказват за подобни случки с гарвани. Явно това е доста разпространено поведение.

Лин Уит от САЩ разказва, че веднъж се погрижил за наранен от куче гарван (на снимката) и след като оздравяла птицата започнала да му носи какви ли не малки подаръци, включително и намерена кой знае къде фигурка на Дядо Коледа.Кати Рос, също от Америка, разказва, че гарваните, които тя е хранила са носили за благодарност цветни камъчета откраднати от градината на съседа, както и мъртви буболечки - по-различни подаръци от описаните в предишните случаи, но какво пък - важното е че са от сърце.

Това пък са подаръците получени от Алисън, която също е от Сиатъл:


Жена от Англия разказва как на два пъти е губила ценни за нея украшения (на снимките) и как гарваните са и помогнали да ги намери. Обицата изглежда в такова състояние, защото е намерена след няколко месеца. Отделен е въпроса защо и двете украшения са с пентаграми...Жена от Германия разказва, че веднъж докато работела в градината си, се появил огромен гарван. Тя му дала малко хляб и котешка храна. Той започнал да идва често и тя го кръстила Якоб. Жената има навика като чисти мъртви листа от растенията, да ги реже на малки парчета, а гарванът внимателно я наблюдавал. Един ден когато започнала да отстранява листа от едно растение, Якоб се втурнал и започнал да къса с клюн и крака на дребни парчета листата. Правел това със всяко листо, което жената отстранявала. Неговия подарък явно била неговата помощ.

Друга жена от Великобритания разказва история която дори звучи леко като мистериозна приказка. Като малки деца заедно с братовчедка и нахранили един гарван. Един ден гарванът се появил на отворения прозорец на детската стая и пуснал лъскава монета на леглото на едното момиче. Не видели никога повече тази птица.

Майкъл Острогорски от САЩ разказва, че неговият папагал си има два гарвани за приятели. Той им позволява да ядат от храната му, а те понякога носят дребни предмети като капачки от бутилки или огънати пирони.


Източник

Определено гарваните имат добра памет и могат да различават отделните хора. Знаят кой ги храни и кой се е опитал да им навреди. А също съм чувал, че гарваните били много отмъстителни - така че не ги замеряйте за забавление.

2 коментара:

  1. Аз съм чувал легенда сред индианските или сред други не се сещам , че гарваните пренасят души към отвъдния свят , и ако се види мъртъв гарван значи една душа не е преминала .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да приятелю и аз съм го чел някъде. Ето и едно забавно клипче, ако админа не реши да го изтрие.https://m.youtube.com/watch?v=ifCmvLNQl3s

      Изтриване