04 март 2015

Човекът живял до 256 годишна възраст - истина или измислица?

Ли Чинг-Юн е китаец на който през 1933 вестник "Ню Йорк Таймс" обръща специално внимание. Причината е неговото предполагаемо невероятно дълголетие. Самият Ли (на снимката) твърди, че е роден през 1736 година, но един китайски професор Лу Чунг-Чиен твърдял, че е намерил записи които доказвали, че Ли е роден дори още по-рано - през 1677 и че имперското правителство на Китай го е поздравявало за неговите 150 и 200 годишнини.


Според легендата, през първите 100 години от своя живот Ли е пътувал и събирал лековити растения. След като се "пенсионирал" той продължил да търгува с билки като плащал на други да ги събират. Самият той също консумирал тези растения, това, както и от време на време пиенето на оризово вино, се изтъква като причина за неговото дълголетие. Освен това самият Ли спазвал определена житейска философия - той съветвал хората да "да пазят сърцето си тихо, да седят като костенурки, да се движат весело като гълъб и да спят като куче".

Разказва се, че Ли имал 23 съпруги и към 1933 година живеел с 24-тата си - жена на 60. Имал 180 живи наследници. Зрението му било добро, а ноктите му били "много дълги" - и това в страна в която дългите нокти се приемали за обичайни.

Все пак кореспондентът на Таймс проявява известна доза скептицизъм като казва, че лицето му не прилича на лице на много стар човек. Според някои записите от 1677 не показват раждането на този Ли, а на някой негов предшественик. И до днес на много места по света децата носят същите имена и фамилии като дядовците и бабите си.

Ли умира през 1933 и ако се приеме някоя от двете години за вярна - 1677 или 1736, това значи че е бил на 256 или на 197 години.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Фонтанът на младостта

Няма коментари:

Публикуване на коментар