02 март 2015

Мистериозна загадка от 1903 - криминално или паранормално деяние

В днешната вечер (2 март) във Великобритания започва излъчването на нов мини-сериал наречен "Артър и Джордж" (Arthur and George), който е базиран на истински исторически събития случили се през 1903 година. През въпросната година човек на име Джордж Едалджи е арестуван по обвинения, че е нарязал и обезобразил няколко коня в Плант Пит Мийдол, Стафордшир, Англия. Зачудих се, какво толкова има специално в една конска смърт случила се преди повече от век, та чак да правят сериал днес. Оказа се, че има интересни моменти в тази история.

Първо, изглежда Джордж е несправедливо обвинен. Дори известният автор Артър Конан Дойл (създателят на Шерлок Хоумс) се заема да докаже неговата невинност. А както знаем, обществото винаги са е прехласвало по истории за несправедливо обвинени хора и тяхното спасяване. Така че дори и от само тази гледна точка, екранизирането си струва.

Действително, днес всички признават, че представените доказателства срещу Джордж са неубедителни. Като това например - полицията е изтъквала факта, че бащата на Едалджи е...индиец (!?). Освен това е имало и други заподозрени (като синът на местен касапин), затова за да се спаси истинския извършител (местен човек), е било много удобно да се използва за "жертвено агне" някой пришълец от чужбина.

Джордж е осъден на 7 години тежък принудителен труд. През 1907 Конан Дойл се заема със случая и демонстрира, че обвинението е несъстоятелно. Известността на този автор предизвиква интерес на национално равнище към тази местна история и се формира специален комитет. В крайна сметка Джордж е освободен след 3 години, но мистериозните убийства на няколко коня продължават да хвърлят сянка над живота му до неговата смърт през 1953-та.

Освен "нормалните" обяснения (за някой местен важен човек, който е трябвало да бъде прикрит), има и паранормални или поне странни теории.

Първо, някои предполагат, че това е един от първите случаи на "осакатявания на животни" за които са обвинявани извънземните. Все пак за тази теория няма никакви подкрепящи доказателства - примерно по същото време да са видени странни светлини в небето.

Другите теории като извършител посочват: човек маскиран като кон (!), някаква гигантска птица, група от дресирани мечки или дори маймуна контролирана чрез хипноза от някого.

На фона на тези хипотези, предположението, че нападението е извършено от черен леопард, изглежда направо нормално. Но може да има нещо вярно именно в това.

Първо, мястото където се е случило убийството е близо до една местност наречена Канок Чейс, която е известна със своята паранормална активност. В тази аномална зона са забелязвани какви ли не феномени - привидения, върколаци, дори деца с черни очи. Във връзка с настоящата история, най-интересното е, че там редовно се забелязват различни диви котки. Ето няколко по-стари статии в блога посветени на Канок Чейс:
Може въпросният черен леопард да е дошъл именно от тази аномална зона, но може да е дошъл и от доста по-"земно" място....Доктор Джон Кер Бътър е имал водеща роля в разследването и е един от главните отговорници Джордж да бъде вкаран в затвора. Интересното е, че той е имал голяма колекция от живи екзотични животни включваща жираф, маймуни, оцелот (вид дива котка). Някои хора са провеждали проучвания и са стигнали до извода, че истинският извършител на конските убийства е животно избягало от частната зоологическа градина на Джон Бътър. Нищо чудно, че докторът с такова усърдие е доказвал вината на Джордж - за да избегне самия той наказанието като собственик на избягалото кръвожадно животно. А, че докторът не е имал скрупули има и други доказателства. През 1914 той заминава на фронта по време на Първата световна война. Няма абсолютно никакви свидетелства колекцията му от диви животни да е дарена на някоя зоологическа градина, тя просто изчезва безследно. Което навежда на мисълта, че господин Бътлър просто ги е пуснал на свобода в природата.

Кои от всички тези теории ще са застъпени в новия сериал, все още не е известно, но ако е направен интелигентно, има шанс да грабне интереса на английската публика.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Белите мистични кучета
Мистериозните изчезвания в Ирландия от 90-те години

Няма коментари:

Публикуване на коментар