09 февруари 2015

Четири древни магьоснически шапки

Макар вярата в магическите практики да датира от древни времена, винаги съм си мислил, че съвременният типичен образ, който се свързва с думата "магьосник", се е появил през Средновековието и дори още по-късно. Благодарение на приказките и филмите, си представяме магьосника като старец облечен в синя ленена роба по която има звезди, с островърха шапка и с магическа пръчица в ръка. Типичният образ:

(copyright: Chud Tsankov)

Гледайки този образ, някак си не мога да си представя, че се е зародил по-рано от Средновековието. Изглежда ми абсурдно да се е появил примерно по времето на Римската империя или дори още по-рано - през Бронзовата епоха. Но изглежда поне един от мотивите тръгва именно от тези древни времена - островърхата шапка със звезди по нея. Този извод правя на базата на четири отделни археологически открития - продълговати златни шапки.


Местата и годината на откриване на всеки от горните артефакти, от ляво на дясно:

Виен, Франция, 1844
Южна Германия или Швейцария (артефактът е иззет от частен колекционер и не е ясно къде точно е намерен), 1996
Шиферщат, Германия, 1835
Езелдорф, Германия, 1953

Предполага се, че са създадени в периода 1000-800 пр. н.е. Какво точно е било предназначението на тези предмети, не е съвсем ясно. Според някои те дори въобще не са шапки и не са били носени на главата на никой. Други специалисти мислят, че са носени само при религиозни церемонии. Най-интересно е предположението, че символите по шапките имат астрономическо значение и са служели за определяне на това кога трябва да се засява и прибира реколтата. Днес всеки може да провери в интернет агрономическия календар, но едно време тези знания са били известни на малцина и на тях се е гледало със страхопочитание. Простите хора са мислили, че в това да знаеш кога се засява житото има нещо магическо. Та нищо чудно притежателите на тези шапки действително да са мислени за магове, а мотивът за магьосническата шапка покрита със звезди да идва от астрономическите символи по тези шапки. Интересно ми е тогава идеята за магическата пръчица от къде ли идва?

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Древни постижения които ни озадачават
Рог на трицератопс от преди 33 500 години?
Как науката е била подпомагана от необичайните търсения

Няма коментари:

Публикуване на коментар