06 февруари 2015

"Зеленият човек" от фолклора

"Зеленият човек" е фолклорен мотив в народното творчество на много и различни народи. Неговият произход тъне в мистерия, но със сигурност се е появил преди хиляди години. Преминавайки през различни култури и религии, той запазва без големи промени своята форма. Той е почитан и до днес.

"Зеленият човек" най-вероятно е започнал своето съществуване като пред-християнско божество, дух на природата в образа на човек. Най-ранните му изображения са датирани още от преди Римската империя. Но именно с разцвета на империята на римляните, неговият образ се разпростира из множество региони, както вътре в нея, така и отвъд границите и. "Зеленият човек" стига дори до Индия. Въпреки това най-често той се асоциира с келтите живели по земите в днешна Британия и Франция.


Типичното изображение на "зеления човек" представлява лице на мъж - на средна или преклонна възраст, обкръжено от листа, лози, цветя - буквално изглежда така все едно е роден от природния свят. Археолозите са намирали и лица при които листата или лозите излизат от устата и ушите му, както и такива лица, които изцяло са съставени от растения.


Вярва се, че "Зеленият човек" е символ на израстването и прераждането, вечния цикъл на сезоните, живота на човека. Тази асоциация идва от пред-християнските разбирания, че човекът е роден от природата и идеята, че е директно свързан с естествения свят. Някои изображения обаче загатват за пълен цикъл - не само за раждане и израстване, но и за край и смърт. Голям брой изображения на "зеления човек" са били намирани и върху гробове, но с лице по-скоро като на череп отколкото на жив човек, а зеленината неизменно огражда и излиза от него.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Лачплесис – Убиецът на мечки (латвийски народен епос)
Загадъчните Олмеки
Танцовата епидемия от Средновековието

Няма коментари:

Публикуване на коментар