26 февруари 2015

Произходът на пиратското знаме

Пиратите са популярна тема днес, техните истории са пълни с далечни морета, другарство и търсене на съкровища. Преди векове обаче, те са били съвсем реални криминални престъпници и може би един от първите примери за "организирани престъпни групи". Пътувайки по моретата, те атакуват и грабят, убивайки без да им мигне окото.

Днес много неща се възприемат като пиратски символи - дървения крак, превръзката на окото, куката на ръката, единичната златна обица. Но има един символ който изпъква над останалите - черното знаме с череп и кръстосани кости - прословутият Джоли Роджър. Той е всявал страх винаги, когато се появи. Но как се е появил?

Използването на знаме при пиратите като цяло има същото предназначение като при всички други кораби - да предаде някакво съобщение. Исторически, първите пиратски знамена са били изцяло черни. Това е било знак, че пиратите ще пощадят екипажа на кораба към който се приближават, стига да не им оказват съпротива. Ако обаче нападнатият кораб започне да се съпротивлява, знамето се сменя на червено, с което са показвали, че няма да има милост. Тези оригинални чисто черни или червени знамена са били наричани също "Джоли Роджър" и по-късно името е пренесено и върху по-популярния днес флаг.

За самото име се спори от къде идва. През 1724 Чарлз Джонсън публикува своята книга "Обща история на пиратите" в която казва, че името е дадено от двама известни пирати Бартоломей Робертс и Франсис Спрингс. Други пък смятат, че наименованието идва от френското "jolie rouge", което значи "доста червено". В една книга наречена "Пиратите и изгубеният флот на тамплиерите" (Pirates & the Lost Templar Fleet) от Дейвид Чайлдрес се твърди, че "Джоли Роджър" е кръстен на крал Роджер II на Сицилия, тамплиер, който пръв е развял пиратското знаме.

Не по-малко спорове буди и защо по някое време към чисто черните и червени знамена са добавени допълнителни символи като черепа и кръстосаните кости. Всъщност, познатото ни днес разположение на тези символи, съвсем не е било единственото. През годините е имало какви ли не аранжименти.


Според някои символите идват от легендите за рицарите-темплиери. Има една история в която един тамплиер, господарят на Сидон (днешния град Сайда в Ливан) силно обичал една жена, но тя умряла млада. В нощта след погребението и, той я изкопал и я осквернил. Тогава един глас му казал да се върне след 9 месеца. Той така и направил и след като минало уреченото време се върнал и отново разкопал гроба. Там намерил череп върху два кръстосани кокала. Същият глас му казал да го пази добре и да го носи винаги със себе си. Черепът станал негов закрилник и рицарят побеждавал враговете си само като им го покажел. След неговата смърт, магическият череп станал притежание на ордена на тамплиерите.

Днес Джоли Роджър продължава да живее, няма филм за пирати в който да не го използват. Той е станал символ на съвременните пирати борещи се за свобода в интернет и свободно споделяне на информацията. Видоизменен бе символ и на най-известния торент сайт "The Pirate bay" - в този случай черепът бе заменен с аудио касетка.


Част е от знамената на някои футболни агитки като тази на немския Санкт Паули.


В миналото небезизвестният украински анархист Нестор Махно също е използвал подобно знаме.


Метъл групата "Running Wild" има песен посветена на пиратското знаме - "Under Jolly Roger".

Какъвто и да му е произхода, този символ явно е популярен сред хората и ще продължава да живее.

Основен източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар