21 февруари 2015

Парижките катакомби

Парижките катакомби са може би официално най-големия подземен комплекс дело на човешка ръка. Основно те са ползвани като място за съхранение на костите на множеството мъртви на Париж, изчислява се, че в тях има 6 милиона мъртъвци. Като гробище започват да се ползват през 18-ти век, но самите тунели са създадени много по-рано - те са били галерии във варовичните мини. В района мини има и преди това, но масово започват да се прокопават през 12-ти век, изграждането им е хаотично и никой не си прави труда да ги картографира. Този хаос от "забравени" тунели се пренася и върху катакомбите. С тях започват да се свързват редица легенди и мистерии. Точната им дължина не е известна, но се оценява на над 350 километра. Те са толкова големи и объркани, че в катакомбите ефективно са се криели множество парижани по време на нацистката окупация, от там се е организирала съпротивата срещу немците. Вермахтът също е искал да ги ползва за своите цели. Един интересен факт - в една от каменоломните под земята е открит секретен немски бункер от Втората световна война, а само на 500 метра от него се е намирал главният щаб на водачите на Съпротивата.

Катакомбите са забранени за външен достъп с изключение на една малка секция където се провеждат платени туристически турове. Въпреки това те имат своите нелегални изследователи и търсачи на силни усещания известни като "катафили". Много добра статия за тях има в броя от Февруари/2011 на списание "National Geographic България". Много от тези хора посещават подземните тунели заради тръпката да изследват, на други просто им харесва да са под земята, някои дори организират партита. През 2004 гръмва невероятна история. При тренировка в подземията полицията съвсем случайно се натъква на подземно кино и добре зареден бар с 20 места - ток е бил прокаран от повърхността. Полицаите няма какво да направят за момента и по-късно се връщат с още хора и служители на електрическата компания, но откриват само една празна пещера - всичко е изнесено мълниеносно. А може би просто не са успели отново да намерят мястото? Почти сигурно е, че киното и барът са били дело на потайна групата известна като "Les UX" (Urban eXperiment, Градски експеримент). Тяхната цел е да подобрят парижките тайни места. През 2006 започват да се забелязват плакати на групата в която те канят хората на техните събития, само "трябва да знаят къде да търсят".

Ето малко снимки от катакомбите:

За горната информация са използвани следните източници:

Парижки катакомби

Paris Catacombs – The Mysterious Underworld Home of Cataphiles & Secret Societies

Съвсем естествено, започват да се появяват и много истории с паранормален характер. Някои дори твърдят, че в катакомбите се намира дори "вратата към Ада". В епизод на американското шоу "Scariest Places on Earth" (Най-страшните места на Земята) се разглежда интересна история. Твърди се, че един подземен любител намира в тунелите изоставена камера. Връща се на повърхността и преглежда заснетото. От видеото разбира, че друг единичен изследовател е бродил сред тунелите. Отначало се движи бавно и спокойно, разглежда костите и другите "забележителности". Но по някое време сякаш нещо го плаши и започва да тича. Тича все по-бързо и накрая дори захвърля камерата - последно се вижда как човекът се отдалечава в тунела. Какво го е накарало да побегне?


Няма коментари:

Публикуване на коментар