16 февруари 2015

Динозаврите може би са се дрогирали

При правенето на тази статия, се замислих, че в блога вече има доста материали за древните влечуги, затова реших, че е време за нов етикет "Динозаври". Започвам с настоящата публикация и постепенно ще преетикирам и всички останали.

А сега по самата история - никога досега не ми е хрумвало, че древните динозаври може да са били подлагани на въздействието на халюциогени. Но защо не всъщност? Само хората ли ще се дрогират? :)

Скорошна публикация в журнала "Palaeodiversity" разглежда тази възможност. Ключовото доказателство е парче кехлибар намерен в Мианмар. То съдържа най-древния известен фосил на стръкче трева. Възрастта му се определя на между 110 милиона и 97 милиона години. И най-интересното е, че върху него се забелязва гъбен паразит, който твърде много прилича на съвременния вид ергот (анг: ergot, възможно е на български да има друго име).


Ерготът е играл невероятно голяма роля в човешката история като лекарство, отрова или халюциоген. Дори се е превърнал в нещо като обичайно обяснение за много исторически събития - от вдъхновението за написването на англосаксонската епическа поема "Беоулф" до маниакалната параноя разразила се при така наречения процес срещу вещиците от Салем. Тази гъба е дала на света наркотика ЛСД, както и няколко други дроги.

Освен това хората не са единствените които се поддават на въздействието на ергота, някои животни също го правят. Този гъбичен паразит е сериозен проблем за фермерите, когато техните селскостопански животни погълнат трева с ергот.

Със сигурност древните тревопасни динозаври са поглъщали гъбата, която се вижда върху тревата в стръкчето кехлибар. Дали обаче това е имало въздействие върху тях? Твърде вероятно като се има в предвид, че днешните най-близки родственици (влечугите и птиците) са силно афектирани от приемането на ергот.

Допълнение: най-разпространеният вид ергот е известен на български като "мораво рогче"


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар