15 февруари 2015

Балбал статуите от евразийската степ

Древните номади са на практика "невидими" в археологическите записи понеже са оставяли твърде малко следи от своя живот. За разлика от уседналите племена, номадите не са имали постоянни структури, нито са използвали керамични съдове понеже те лесно се чупят при дългите преходи. Въпреки това из степите на Евразия, от Украйна до Монголия, някогашните номади са оставили един интересен спомен за себе си - статуите Балбал (познати и като кургански стели, хүн чулуу, каменни баби).


В първите векове след новата ера и в ранното средновековие в евразийските степи са скитали тюркски и монголски племена, които са имали разнообразни погребални практики. Някои мъртви са погребвани, други са кремирани, даже е имало обичай да се оставят умрелите на открито върху дърветата. Въпреки това, в един исторически документ пише, че около 628 г. племената започват основно да използват погребението. Много от местата, където са погребани техните мъртви, не са маркирани по никакъв начин - най-известния такъв случай е Чингиз Хан, за който и досега не е доказано къде е погребан. Други места обаче започват да се отбелязват чрез построяването на светилище, стела (колона) с надписи или чрез балбал.

Древен балбал в музей на открито в Киргизстан:


Самата дума балбал съществува в различни езици в степните региони - руски, украински, казахски и други. Предполага се, че идва от тюркската дума "баба" което значи "предтеча", "баща". Като цяло балбалите представляват каменен блок или дори дърво забити в земята. Често наподобяват човешка фигура. Повечето са с височина между половин и един метър. Съществуват както изобразяващи мъже, така и с образите на жени, но мъжките значително преобладават. Има доста семпли балбали - гладки камъни единствено с издялана глава в края им. Но има и такива с доста фини детайли. Примерно някои държат чаши, други имат оръжия закачени на поясите им, а при трети дори се виждат украшения като обици. Предполага се, че детайлните балбали са правени след простите.


Археолозите не могат да се разберат върху един отговор за това кой изобразяват балбалите. Ако се съди по предметите изобразени заедно с фигурите, то това трябва да са хора с висок статус в племето. Това се потвърждава и от фламандския пътешественик от 13 век Уилям от Рубрук, който разказва, че куманите са издигали висока могила над мъртвия и са поставяли статуя с лице обърнато на изток и с чаша в ръката държана на височината на пъпа.

Други археолози обаче смятат, че всъщност балбалите изобразяват врагове, които са победени от починалия, или които са принесени в жертва на погребението.

Има и хора, които мислят за балбалите по-скоро като култови предмети (тоест не изобразяващи никой конкретен човек). Дори се вярва, че на балбалите са били придавани магически сили. В южен Казахстан местните хора са правели дарове на тези статуи за да умилостивят духовете. Вярвало се е, че балбалите можели да разрешават проблеми изказани пред тях.


През 10-ти век правенето на балбали намалява драстично в степите на централна Азия. Смята се, че това се дължи на появата по тези земи на Исляма, който забранява изобразяването на хора. Въпреки това голяма част от балбалите оцелели до днес. В днешни времена обаче те са започнали сериозно да намаляват - откраднати или счупени. Важно е да се вземат мерки, за да се запази това културно наследство идващо от времената когато из степите на Евразия са скитосвали номадските племена.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар