03 февруари 2015

Белите мистични кучета

Сред паранормалните изследователи са добре известни историите за черните паранормални кучета, познати още като черните адски хрътки и под какви ли не други имена. Има обаче един доста по-малко известен тип подобни същества, които обаче вместо да са черни, са изцяло бели. Сведения за тях могат да бъдат намерени в легендите на мнозина народи, освен това различни хора твърдят, че са ги срещали и в наши дни.

Във Великобритания, едно от най-известните мистични бели кучета е Гали-трот подвизаващ се в Норт Каунти и Суфолк. Това създание е с размерите на вол и с бяла рошава козина. Името си придобива заради навика си да преследва всеки, който бяга от него ("Гали" се превежда като "плаша"). Близо до блатиста месност до Бург, Суфолк пък се среща подобното същество Бат Слау, което обаче може да е просто местно название на споменатия Гали-трот. Следват още няколко случая от Великобритания.

В годините преди Втората Световна Война, хората често са виждали бяло куче да тича по пътя свързващ селата Грийт Сноринг и Литъл Сноринг в Норфолк. При един от случаите, изненадан моторист преминал без последствия директно през него. Бяла хрътка се е появявала и в Катор Комън, Дартмор, веднъж една жена протегнала ръка да я погали и кучето мигновено изчезнало във въздуха.

Призрачното бяло куче от Лийк Брук в Стафордшир пък е било без глава! Друго куче - от Бънбъри, Чешир пък е влачело верига след себе си. За църквата в Плъкли, Кент разказват, че веднъж там се материализирала от нищото бяла хрътка.

А ето един случай от 50-те години на ХХ век. Войник се връщал към базата си в Ричмънд Парк след като е бил в Лондон. Забелязал, че сърните в парка през който минавал са необичайно обезпокоени. Внезапно няколко от тях се втурнали да бягат в голяма паника. Човекът видял, че ги преследва голямо чисто бяло куче с огромни зъби. Вместо обаче да тича по земята като всяко нормално същество, то се носело на около 30 см. във въздуха!

На Хебридските острови край Шотландия, които са също част от Обединеното кралство съществува легендата за бялото куче Лампер, което тича в кръг за да предупреди за наближаваща смърт.

В Ланкашър се разказва за бели кучета, които се носят във въздуха, но имат човешки глави.

В Уелингтън, Съмърсет се разказва за глутница бели кучета, които издишват огън през устите си. Това предание е било изследвано от известната британска фолклористка Рут Л. Тонг, която ги свързва с приказните хрътки от народното творчество. Те се наричат още "хрътките на хълма", те са ловджийски кучета на "малките хора", които живеят в хълмовете. Според митологията на Уелс, няколко от тези кучета са били притежание и на Аравн, митичния келтски владетел. Освен бялата козина, те са имали и червени очи и уши. Рут Тонг е събрала истории и за съвременни наблюдения. Край Приди, човек е видял две големи бели кучета с червени уши. Те се движели от другата страна на пътя без никакъв шум. Според местните поверия, този човек е голям късметлия - ако се е разминал с кучетата от една и съща страна на пътя, или ако те бяха издали някакъв звук, то той със сигурност щеше да е мъртъв.

Рут Тонг е събрала много подобни предания в своя книга от 1970-та. Следващата история вероятно е от началото на века. Младеж се прибирал късно през нощта от работа, когато видял огромно бяло куче с червени уши да лежи край пътя. Било по-голямо от теле и изглеждало ранено. Момчето събрало няколко листа от лапат, които по принцип успокояват раните. Тогава осъзнал, че това не е обикновено куче, а една от онези митични "хрътки от хълма", които носят смърт и лош късмет. Въпреки, че е бил силно уплашен, младежът превързал лапите на животното, пожелал му лека нощ и продължил към къщи. Нищо лошо не му се случило. След време, една вечер момчето отново се прибирало по същия път, когато се появило демонично подобно на козел създание със светещи очи. Парализиран от ужас, човекът мислил, че ще бъде убит. Тогава вероятно същото бяло куче с червени уши изскочило и нападнало демона, позволявайки по този начин на момчето да избяга.

Други легенди разказват как всяка година при изгрев слънце на 21 юни, призрачен монах влиза в неолитната гробница над Силбъри Хил в Уитшър. Той е следван от призрачно бяло куче с червени уши. Подобно куче казват, че се появява всяка нощ в полунощ и в друга древна гробница в района, известна като "Дяволската бърлога".

Но макар най-често белите мистични кучета да се срещат във Великобритания, то те не са запазена марка само на Албиона. Във Франция има легенди за бели върколаци. Циганите в Румъния имат предания за призраци на бели вълци, които обитават гробищата и пазят живите като унищожават всеки вампир, който се появи.

В неговата книга "Животински призраци" (1913) ветеранът изследовател Елиът О'Донъл разказва за преживяването на негов познат в планините на Урал, Русия. Човекът на име Рапапорт се придвижвал към едно езеро. Пътувал с теглена от коне карета. Внезапно глутница вълци започнала да ги преследва. Въпреки, че Рапапорт успял да застреля няколко от тях, той, заедно с кочияша му Иван се страхували, че няма да се измъкнат живи. Тогава, без каквото и да е било предупреждение, във въздуха се разнесъл силен лай. Към тях препускала втора глутница, която обаче не била от вълци, а от огромни бели хрътки. Вълците подвили опашки и избягали. Рапапорт разказва:

"По-хубави кучета никога не бях виждал и докато преминаваха покрай нас, повече от едно от тях се отърка в крака ми, но не почувствах нищо освен голям студ. На няколко метра от нас, те забавиха ход и поддържаха тази дистанция докато не стигнахме бреговете на езерото. Там спряха, извърнаха си главите и излаяха като за довиждане, след което внезапно изчезнаха. Ние знаехме, че това не бяха земни хрътки, а спиритични, изпратени от милостивото Провидение за да ни спаси от жестока смърт."

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Еднорог - история на възникването на легендата за него

1 коментар:

  1. това с циганите в румъния малко ми прилича на договора който е сключен между вампири и върколаци да не нападат хора , и наказват всеки дръзнал да го наруши .

    ОтговорИзтриване