10 февруари 2015

Мистериозните изчезвания в Ирландия от 90-те години

През 90-те години в Ирландия изчезват 6 жени по официална статистика, а по неофициална техния брой е дори 9. Изглежда отделните случаи са от места сравнително близо едно до друго, защото се появява легендата за "триъгълника на изчезванията", явно по аналогия с "Бермудския триъгълник". Точните граници на тази зона не са съвсем ясни, а за 6-те официални случая е предлагана дори награда от 10 000 евро за информация. Въпреки това те остават неразгадани и до днес.

Първа изчезва Ани МакКерик през 1993. "Тя никога не би изчезнала за ден без да предупреди. Бяхме много, много притеснени" - разказва нейният баща. Ани е родом от Ню Йорк, но работела в училище в Дъблин. Не се появила на официална вечеря на която тя била домакин, нито дошла да си вземе заплатата. Някои твърдят, че последно са я видели в малка кръчма известна като "Johnny Fox’s" където била в компанията на непознат мъж. Тя си нямала приятел по онова време.

През същата година изчезнала и 40-годишната Ева Бренан. Тя си тръгнала една нощ от къщата на родителите си и повече никога не била видяна.

През Януари 1994 изчезнала Имелда Кийнан, най-младата от всички жертви (не се спомената на колко точно е била).

През 1995 изчезнала 21-годишната Джозефин Долард. Тя пътувала на автостоп от Дъблин към родния и Килкени. Последно била видяна да използва уличен телефон.

През 1996 изчезнала Фиона Пендер, на 25, която била бременна в 7-мия месец.

През 1998 изчезнала още една жена с името Фиона, но този път с фамилия Синот, на 19. Тя също като първата жертва за последно била видяна в една кръчма.

През 1998 изчезнали и две 18-годишни момичета Киара Брийн и Дидре Джейкъб, като на второто момиче случаят е най-загадъчен от всички. Последно тя била видяна от много свидетели една вечер само на метри от къщата на родителите и. Шофьори също казват как са я видели да отива към къщата, също и камери за сигурност са я заснели. Но тя никога не се прибрала и дома.

Най-вероятната причина за изчезванията е сериен убиец. Въпреки това прави впечатление нещо интересно. В Ирландия имат легенди за подобни изчезвания в миналото. Приписвали са ги на митичните феи. В книгата "The Celtic Twilight" (Келтски здрач) от 1893 са събрани такива предания.

Според легендата понякога на отвлечените им е било позволявано да видят еднократно роднините си, обикновено 7 години след изчезването си.

Ето една фолклорна история:

Преди много години една жена внезапно изчезнала от градина в Слиго, където тя се разхождала заедно със съпруга си. По онова време нейният син бил още бебе. Когато пораснал той получил известие по някакъв начин, че майка му е затворена от феите в къща в Глазгоу и че тя желае да го види. Момчето заминало за този град и дълго се скитало по улиците му, докато намери една изба където видял майка си да работи. Тя била щастлива и му казала, че има най-добрата храна. Той обаче силно се усъмнил, че това е фейска храна и ако я вкусел, щял да остане и той там за винаги. Отказал да я яде и се прибрал в Слиго.

Понякога в легендите свързани с отвличанията се говорело и за голям вход сред скалите намиращ се в планините на североизток от град Слиго.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Едно съвременно необяснено изчезване
Чудовището с 21 лица
Изоставени хотели

2 коментара:

  1. Има ли в България подобни случаи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изчезвания в България има много, за жалост, но такава мистериозна поредица мисля, че няма.

      Изтриване