23 февруари 2015

Два различни вида дават общ потомък 60 милиона години след като са се разделили

Във Френска Полинезия учените са открили вид папрат (на снимката), който е хибрид на два други вида папрати, които са се обособили като отделни видове преди 60 милиона години. Това може да не звучи като кой знае каква новина, но за науката това е сензационно. Учените сравняват това с възможността слон да се чифтоса с морска крава или ние, хората с лемур.


По принцип е възможно даването на поколение между близки вида. Обикновено обаче това е възможно ако видовете са се разделили преди 1 милион или по-малко години. След това гените стават твърде различни. Все пак има открити и други изключения. Видове дървесни жаби отделили се преди 34 милиона години дават успешно хибридно потомство, както и някои видове риби отделили се преди 40 милиона години. Новооткритият папрат Cystocarpium roskamianum поставя нов рекорд със своите 60 милиона години от обособяването на отделните видове.


Докато подготвях тази статия постоянно си мислих за някои криптиди. Дали примерно "човекът-козел" не е .... сещате се....

Легендата за човека-козел от Мериленд

Няма коментари:

Публикуване на коментар