08 януари 2015

Древни постижения които ни озадачават

Това е кратък списък на някои древни постижения, които ни е трудно осмислим как са били достигнати в древността. Някои от тях вече имат съвременни еквиваленти, но те са получени чрез новите технологии.

Гръцки огън

Византийците между 7 и 12 век хвърляли мистериозна субстанция по техните врагове при морските битки. Тази течност изливана през сифони горяла във водата и можела да бъде изгасена само с оцет, пясък или урина. Все още не знаем какъв е бил химическия състав на това оръжие известно като Гръцки огън. Византийците пазели настървено неговата тайна. Предполага се, че това знание е загубено с падането на империята.


Гъвкаво стъкло

В архивите съществуват три исторически сведения за субстанция наречена vitrum flexile или гъвкаво стъкло. Те обаче не са достатъчни за да се заключи, че тя наистина е съществувала.

Пръв за vitrum flexile разказва Петроний през 63 г.н.е. Той разказва за стъклар, който подарил стъклен съд на император Тиберий (управлявал между 14 и 37 г.н.е.). Той помолил императора да му подаде обратно съда, след което го хвърлил на земята. Той не се счупил, само се огънал, а стъкларят бързо му върнал формата. Тиберий обаче се уплашил, че това откритие, ще причини девалвация (обезценяване) на благородните метали от които към този момент се правили трайните съдове. Кой ще купува сребърни кани и амфори, когато ще са налични много по-евтини нечупливи стъклени съдове. Затова наредил да се отсече главата на стъкларя, за да не се разчуе как се прави това гъвкаво стъкло.

Следващият, който разказва тази история, е Плиний Стари (през 79 г.). Той обаче споменава, че може историята да не е напълно вярна. След стотина години историята отново е разказана от Дион Касий, но при него стъкларя вече е магьосник. Стъкленият съд се счупва, но магьосникът го поправя с голи ръце.

През 2012 компанията Corning представя стъкло, което може да се навива. Дали след близо 2000 години, човечеството отново се запознава с тази технология?

Универсална противоотрова

Твърди се, че тази противоотрова срещу всички видове отрова, е създадена от цар Митридат VI на Понт (управлявал между 120 и 63 г. пр. н.е.) и е доусъвършенствана от личния лекар на Нерон. Оригиналната формула е загубена, но според древните историци, тя е съдържала опиум, нарязани пепелянки и малки количества отрови и техните противоотрови.

Универсалната противоотрова е носела името на своя създател и се е наричала митридатиум. Твърди се, че през 1992 Сергей Попов, виден руски изследовател на биологическите оръжия, се премества в САЩ с цел да се опита да създаде съвременен митридатиум.

Оръжието на Архимед

Твърди се, че гръцкият математик Архимед (починал през 212 пр. н.е.) е разработил топлинно/лъчево оръжие. То се състояло от полирани бронзови щитове, които отразявали слънчевите лъчи към вражеските кораби.

През 2004 телевизионното шоу "Ловци на митове" се опитва да пресъздаде това оръжие. Нямат успех и обявяват цялата работа за мит. На следващата година обаче студенти от Масачузетския технологичен институт се справят чудесно с тази задача, следователно е възможно историята за "лъча на смъртта" на Архимед да не е измислица.


Римски цимент

Запазените римски структури, оцелели хиляди години са доказателство за трайността на римския цимент. Днешният започва да показва признаци на деградация след 50 години. Дълги години учените са си блъскали главите докато намерят древната тайна, а тя се оказала проста - вулканична пепел.

Все пак древният цимент си има и своите недостатъци - макар да е по-издръжлив на времето, той е по-слаб от днешния, тоест не е толкова устойчив на удари.


Дамаска стомана

През средновековието в Близкия Изток са се ковали оръжия от толкова здрава стомана, че нейната твърдост ще бъде достигната отново едва по времето на индустриалната революция. За първи път изглежда дамаската стомана е била кована през 300 г. пр. н.е., а нейната тайна е загубена през 18 век. Една наскоро, чрез използването на електронни микроскопи, тя е разгадана отново. Става въпрос на практика за нанотехнология! По време на леенето на стоманата са добавяни определени материали, които са водели до химически реакции на квантумно ниво. Образували са се микроструктури в стоманата - кватнумни тръби от въглерод.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Доказана конспирация за спиране на нова технология
Механизмът от Антикитера е по-стар отколкото се предполагаше
Древна крепост, палат, ритуален комплекс или нещо друго в Сибир

2 коментара:

  1. Всяка епоха си има своите открития, които с времето остават забравени и необясними.

    ОтговорИзтриване
  2. Историята с нечупливата чаша ми изглежда като история на пътешественик във времето, който се е опитал да промени миналото с непозната за тогава технология :)

    ОтговорИзтриване