04 януари 2015

Случаи на човешка хибернация

Първо малко информация от Wikipedia:

Хибернацията е състояние на регулирана хипотермия, продължаващо от няколко дена до месеци и позволяващо запазване на енергия при продължителни ниски температури. Характеризира се със забавяне на метаболитните процеси, снижаване на телесната температура и потискане на дишането. Като енергиен резерв по време на хибернационния период служат телесни мазнини, натрупани по време на топлите месеци. Някои животни са в хибернация непрекъснато по време на застудяването, докато други се пробуждат за кратко веднъж седмично. Най-известния пример е зимния мечешки сън, макар че при мечката хибернацията не е същинска - докато сърдечният ритъм и дишането остават относително забавени, телесната температура не се понижава, а дори може и да се повиши.

Смята се, че хората не могат да изпадат в хибернация, но има няколко примера, които доказват обратното.

През зимата на 1981, около полунощ, тинейджърката Джийн Хилард шофира към къщи, когато автомобила и излиза извън пътя. Не може да го върне обратно на платното и взима опасното решение да го напусне и да се придвижи пеша до къщата на нейния приятел Уоли Нелсън, който живеел наблизо. Бързо обаче взела да се уморява от вървенето през снега. Почти успяла да достигне до къщата, но силите и свършили и тя колабирала буквално на метри от входната врата.

На сутринта Уоли излязал и я намерил около 7 сутринта. Вдигнал тялото, което било "вкочанено като дъска", и я качил под ъгъл в багажника на своя автомобил ("диагонално", както ще разкаже после на репортерите) и я закарал в болницата.

Там докторите установили, че кожата и е толкова замръзнала, че иглите не могат да я пробият. Въпреки това, по някакво чудо, тя имала съвсем слаб пулс, тестовете показали, че сърцето и бие с едва 12 удара в минута. Измерената температура показвала 31 градуса (за сравнение нормалната телесна температура е 36.5-37.5°С). Увили момичето в електрически одеяла с надеждата бавно да я размразят.

Въпреки всички шансове, момичето не само се съживило, ами дори избегнало трайните последствия които се появяват след измръзване (като ампутация на крайниците).

А ето един още по-драстичен случай от Япония. Митсутака Учикоши се изгубил през есента на 7 октомври 2006 при експедиция в планината. Изморен, той легнал на едно открито място, където слънцто можело от време на време да го нагрява. Прекарал в това положение 24 дни! Когато го намерили почти нямал пулс, а телесната му температура била спаднала до невероятните 22 градуса. Медиците били озадачени как е оцелял, вярват, че е изпаднал в безсъзнание и доста бързо е влязал в режим на хибернация, което го е предпазило от увреждания на мозъка. Митсутака сам ще разкаже пред репортерите:

"Полегнах...в една затревена местност, където се почувствах добре на слънце и евентуално съм заспал. Това е последното което помня"

Трети малко спорен случай идва от Швеция, 44-годишен мъж прекарал 2 месеца в колата си при температури навън около нулата. Утолявал жаждата си със сняг, а времето си прекарвал като четял комикси. За някои това също е случай на хибернация, но според други не е. Автомобилът го изолирал от външния студ по същия начин по който иглуто изолира обитателите си.

В медицинската литература се срещат предположения, че при редки случаи, хората могат да хибернират, това явно е латентна способност запазена от древните ни братовчеди от животинското царство. При скорошни изследвания е установено, че сероводородния газ кара мишките да изпадат в хибернация. Те излизат от това състояние когато отново им се пусне нормален въздух. Смята се, че подобни техники може да се използват в бъдеще при хората, когато тръгнем на дълги космически пътешествия.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Татуировки създаващи оптически илюзии
Отшелниците през вековете
Жители на село в Казахстан изпадат в продължителен сън без причина

Няма коментари:

Публикуване на коментар