21 януари 2015

Сензационно: към Плутон на борда на "Ню Хърайзънс" лети един човек от Земята

"Ню Хърайзънс" (от англ. "Нови Хоризонти") е апарат на НАСА изстрелян на 19 януари 2006 и след няколко месеца (през юли т.г.) той ще достигне планетата-джудже Плутон.

Няколко години след изстрелването на апарата, от НАСА оповестяват, че на борда му има качени необявени първоначално 9 "пътници" и предмети. Точно 9, вероятно защото Плутон се считаше за деветата планета в Слънчевата система преди да бъде дисквалифициран до статута на планета-джудже.

Да почнем с най-интересното - с "Ню Хърайзънс" лети един земен човек! Има обаче една малка подробност - никой не твърди, че този пътник е жив. Клайд Томбо е роден през 1906 и е астрономът, който през 1930 открива Плутон. Умира през 1997. Прахът му е поставен в специална капсула, която е прикачена към апарата на НАСА (на снимката).


Другите "пътници без билет":

CD-ROM с около 434 000 имена на земни жители участвали в програмата "Изпрати своето име на Плутон". Аз съм участвал в нещо подобно но за Марс. Не съм сигурен дали беше с марсохода "Кюриосити" или с предишния апарат "Финикс", но на Марс има една земна машина която носи диск на което е записано и моето име.

Втори CD-ROM на който има снимки на екипа участвал в изграждането на "Ню Хърайзънс".

Монета от четвърт долар от щата Флорида - от там апаратът е изстрелян в космоса.

Монета от четвърт долар от щата Мериленд, където е построен.

Парче от друг космически кораб "SpaceShip One" - това е първият частен апарат достигнал космоса (през 2004) и върнал се на Земята. Това е голяма стъпка за човечеството в овладяването на космоса и затова една пластина от "SpaceShip One" е закачена към "Ню Хърайзънс" като признание за успеха (на снимката).Американският флаг.

Друга версия на американското знаме.

Американска пощенска марка от 1991 на която пише: "Плутон: все още неизследван".


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
"Кеплер" се завърна и то с откритие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар