18 януари 2015

Интересни запитвания по Закона за свобода на информацията във Великобритания

"Freedom of Information Act" е специален закон, чието име си превеждам като "Закон за свободата на информацията". Чрез него всеки гражданин може да зададе въпрос към властите свързан с всичко за което се харчат обществени средства или засяга обществото, поне такова е моето тълкуване. Всеки, който сериозно се е интересувал от темите свързани с НЛО, вероятно е чувал за закона, понеже чрез него много изследователи се опитват да измъкнат информация от властите за разбили се извънземни кораби, Розуел, тайни контакти с извънземни цивилизации и т.н.

Мислех си, че такива закони има само в англо-саксонските страни - САЩ, Великобритания, Австралия и си мечтаех някой ден да има и в България. Реших все пак да проверя в кои държави има приети подобни нормативни актове. За моя голяма изненада България също фигурираше в списъка. У нас законът се нарича "Закон за достъп до обществена информация" и не съм сигурен, че напълно отговаря на "Freedom of Information Act", поне не съм чул някой да го ползва за такива проучвания за каквито го ползват на Запад. Все пак ще се опитам да проуча дали може да ми е от полза.

А сега да се върнем на "Freedom of Information Act" и по-точно на реализацията му във Великобритания.

Той задължава правителството, общинските съвети, Националната здравна служба, училищата, въоръжените сили и службите за извънредни ситуации да предоставят информация при запитване към тях. Те могат да откажат, ако събирането и предоставянето на тази информация ще струва повече от 450 паунда (или 600 за някои служби). Също така могат да бъдат отхвърлени "неоснователни" запитвания или такива свързани с кралското семейство, националната сигурност, защитата, международните отношения, правителствената политика. Съдилищата могат също да бъдат квалифицирани като изключение.

Тоест виждаме, че по принцип има начин властите да увъртат и да не дават информация. Специално в САЩ НЛО-изследователите редовно се оплакват, че им отхвърлят запитванията. Все пак властите се опитват да дадат отговори на повечето въпроси, защото ако ги отхвърлят твърде често, може да се стигне до по-сериозно обществено недоволство и резултатите от него да са непредвидими.

Във Великобритания се отговаря на около 60% от запитванията, макар че властите изтъкват, че изразходваните за това средства, време и човешки усилия поставят под въпрос смисъла на закона. Примерно на здравната служба и е струвало 30 милиона лири на година да отговори на въпросите. Демек властите опипват почвата за отмяна на закона понеже видите ли, било твърде скъпо - така ми се струва.

Все пак се надявам властите в Англия, а и по света да не "дадат на заден", този закон е част от свободата на словото, дори и когато се задават глупави въпроси. Следва подборка от отговори на интересни, резонни, ненормални и какви ли не запитвания задавани във Великобритания през последните 10 години.

*******************

През 2006 инспектори са открили пукнатини по реакторите на редица ядрени централи, което повдига сериозни въпроси за сигурността и потенциално изтичане на радиация. Как да го разбирам това? Службите са си мълчали пред обществеността и добре, че някой се е сетил да попита чрез закона за достъп до информацията?! Чудя се дали мога да отправя подобно запитване за АЕЦ "Козлодуй"....

На долната снимка - "Hinkley Point B", една от английските централи с открити пукнатини по обшивката на атомен реактор.


През изминалата година на трима човека им е забранено да посещават библиотеката на Бирмингам за това, че са миришели твърде много. На двама им е забранен достъпа поради неприлично поведение. Интересно, кой го е питал това - може би някой от потърпевшите, за да види колко други миризливци има като него?

Между 2002 и 2012 точно 120 полицаи от лондонската полиция са намерени за виновни за расистко отношение.

Между 2006 и 2012 са събрани към 9000 страници с информация за наблюдения на НЛО, фотографии и скици. Не само да ни кажете колко са на брой - покажете ни самите страници.

Между 2003 и 2006 кралицата и принц Чарлз са получили към 1 милион лири като европейски земеделски субсидии. О, да - представих си английската кралица като фермерка.

Градският съвет в Лестър е отговорил, че няма "никакви планове" в случай на инвазия на зомбита. Това е отговор на въпроса "какви мерки вземат" на един гражданин.

Чуждестранни дипломати във Великобритания, които са с дипломатически имунитет са били обвинявани в изнасилвания, експлоатация на деца и дори убийства.

Вероятно серийният убиец Питър Сътклиф (Peter Sutcliffe) е извършил повече убийства от приписваните му 13.

104-годишен мъж е най-стария от общо 2200 арестувани пенсионери между 2007 и 2011 в Норт Ийст.

Полицията в Халифакс е получила общо 142 странни обаждания свързани с неща като призраци, вещици и дори овца-вампир.

Градските плановици са игнорирали 197 пъти Агенцията по околна среда от 2002 година и са дали разрешение за строеж на места, които потенциално са заплашени от наводнения.

Маргарет Тачър се е опитала да накара лекоатлета Себастиан Коу да бойкотира олимпиадата в Москва през 1980. Ако я беше послушал той нямаше да спечели златен медал на 1500 метра.

Градският съвет в Западен Девън е получил запитване от гражданин с тревога за нападение от Наполеон. Отговорили са му ,че Наполеон е починал през 1821 и е безопасно погребан.


Болницата, полицията и пожарната в Мърсисайд са отговорили, че нямат планове за отблъскване на извънземна атака. Това е запитване от толкова притеснен гражданин, че е писал и на трите институции като изрично е уточнил, че под "извънземни" има в предвид "форми на живот еволюирали на планети различни от Земята". Това уточнение предполагам се дължи на факта, че в разговорния английски с думата "извънземни" често се наричат имигрантите.

Има 43 586 400 фалшиви монети в обръщение.

Източник

За любопитните, ето българският еквивалент:

ЗАКОН ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

Няма коментари:

Публикуване на коментар