15 януари 2015

Загадъчните Олмеки

Когато се заговори за Южна Америка и нейните древни цивилизации, обикновено хората се сещат за маите (придобили голяма известност покрай очаквания и несъстоял се "край на света") и по-рядко за ацтеките. Има обаче една друга цивилизация, която заслужава не по-малко внимание и която също е обгърната в мистерия. Това са олмеките. Те се смятат за първата значима цивилизация в Америка. Преди тях е имало и други, както и преди древен Шумер е имало различни племена. Но именно при олмеките се появяват всички характеристики на едно сложно общество и затова те са наречени "cultura madre" - културата-майка.

Точна дата на възникване на тази цивилизация не може да се посочи, различни изследователи посочват различни периоди. Все пак най-общо може да се предположи, че олмеките са се появили между първото и второто хилядолетие преди новата ера, най-вероятно в средата на този период. Интересното е, че цивилизацията на маите също се е зародила някъде по това време и ако сравнявам датировките в различни публикации дори може да излезе, че не олмеките, а маите са най-старата индианска цивилизация. Въпреки тази неяснота, все пак научните среди приемат, че олмеките са първи, но няма да е изненада ако поредно общоприето научно схващане се окаже малко или много погрешно. Аз не намерих много разяснения по този въпрос, може би историческото съпоставяне на двете цивилизации идва от откритото на един археологически обект. Такалик Абах (Takalik Abaj) се намира на тихоокеанския бряг на Гватемала и това е единственото място където ясно се вижда как характерните архитектурни черти на олмеките са наследени от черти характерни за маите. Един вид маите са надграждали над олмеките.

Друг проблем е и точната граница в която е съществувала цивилизацията на олмеките. Общо взето са живели в териториите които сега попадат в южната част на Мексико. Отново някъде там е била и границата на териториите на маите. Двете цивилизации как да си взаимодействали след като са били в такава близост и може да се приеме, че са се зародили сравнително по едно и също време? Няма много отговори на тези въпроси.

Следващата загадка пред която съвременните изследователи са изправени е за името на цивилизацията. Самите те не са се наричали олмеки. То идва от езика на ацтеките където буквално означава "гумените хора". Вероятно това се дължи на играта с гумена топка която ацтеките са играли и която е твърде вероятно да е произлязла от олмеките. И тук идва другата странност, цивилизацията на олмеките изчезва около 600-200 г. пр. н.е, а тази на ацтеките се появява към 1100-1200 г. от н.е. Тоест делят ги повече от 1000 години, а и голяма част от заеманата от ацтеките територия е била по-скоро в днешно северно Мексико. Как в културата на ацтеките е останал спомен за една много по-древна цивилизация? Може би информацията се е предавала през междинните цивилизации? Самите олмеки са имали писменна система, но тя не е разчетена.


Не стига всичко казано до тук, ами има и предположения, че олмеките са имали европейски, африкански и дори азиатски черти. Защо някои хора мислят така, ще стане ясно малко по-надолу. За жалост киселинната почва в тропическите гори разлага скелетите и телата и никакви следи не за запазени от починалите олмеки.

От всичко казано до тук става ясно, че много неща не знаем за тази цивилизация, какво тогава знаем? Знаем, че са били добри строители на монументи - особено на глави. Олмеките са първите изкусни строители в Америка, поне официално, иначе има няколко непризнати от науката археологически находки които говорят за друго, ето един пример:


Но да се върнем на олмеките - те са имали някаква мания да правят глави. Ето една гигантска такава:


Личи си майсторството. Освен това всички глави на олмеките имат сходни черти - широки скули и сплескан нос, леко кръстосани очи. Предполага се, че олмеките са изобразявали самите себе си и именно от тук идват спекулациите за произхода им - на някои в тези статуи им се привижда африканско, европейско или дори азиатско лице. Аз ако трябва да бъда честен, единствено виждам някаква прилика с негърските лица и то заради сплескания нос. Има една подробност обаче, която е против теорията, че олмеките са дошли от друг континент. И днес сред коренното население на териториите на някогашните олмеки, се срещат хора с подобни лица, а те нямат близко генетично родство с хората от Африка, Азия и т.н. Макар и цивилизацията на олмеките да е изчезнала, хората носещи чертите им не са - така както тракийските племена отдавна ги няма, но и днес има хора носещи техните гени.

Освен гигантските глави, олмеките са правили и маски, като тази изработена от нефрит:


И така, как са се появили олмеките и как са изчезнали (специалистите имат дежурен готов отговор - продължителна суша, климатични промени, бля-бля)? И ще бъде ли разчетена някога тяхната писменост?

Източници:

Ancient Origins

Wikipedia

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Конспирация: скелетите на гиганти от Уисконсин?

Няма коментари:

Публикуване на коментар