12 януари 2015

Гангкар Пуенсум - най-високият непокорен връх в света

По света има множество планински върхове, които все още не са изкачени от никой алпинист. Причините за това са различни и понякога нямат нищо общо с това колко е труден за покоряване самия връх.

Гангкар Пуенсум е най-високият непокорен връх и 40-ти по височина в света, тоест всичките 39 по-високи от него са били изкачени. Неговата височина е 7570 метра и се намира между Китай и Бутан. Точната граница между тези две страни е оспорвана. Според Бутан той изцяло принадлежи на тях, докато Китай поставя границата по билото на самия връх. За първи път тази местност е картографирана през 1922, но картата е била шокиращо неточна. И това се е запазило до скоро - планината е била поставяна на съвсем различно място, а височината е била невярна. Всъщност една от първите експедиции тръгнала да покорява върха не е успяла да го стори защото водейки се по картата въобще не е намерила планината!


Друга причина върхът да остане непокорен е нежеланието на властите в Бутан да допуснат катерачи на територията си, защото в тази страна се счита, че планините са обитания на духовете. Едва през 1983 Бутан премахва тази забрана, макар и не за дълго. През 1985 и 1986 четири експедиции правят опит да покорят върха, но не успяват. През 1994 Бутан налага частична забрана - не може да се изкачват върхове по-високи от 6000 метра за да се уважат местните вярвания, Гангкар Пуенсум със своите над 7000 метра попада в забранената категория. През 2004 отново всякакви катерачески експедиции са забранени.

През 1998 японска експедиция получава разрешение от Китай да изкачи върха от китайска страна. Но поради спорът за границата с Бутан, това разрешение е отменено. Японците се задоволяват да изкачат един близък връх Гангкар Пуенсум Норт, който е съвсем малко по-нисък (7535 м.) и който до онзи момент също не е бил покоряван. Японците считат, че ако не им е било забранено са щели да изкачат успешно и основния връх

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Байкал - езерото на мистериите

Няма коментари:

Публикуване на коментар