26 януари 2015

Чудовището с 21 лица

Въпреки заглавието, това няма да е материал за поредно митологично същество, това ще е статия за японски престъпници. За цели 17 месеца в средата на 80-те, няколко лица тероризират Япония под името "Чудовището с 21 лица". Те никога не са хванати.

Всичко започва на 18 март 1984 - двама маскирани мъже отвличат Катсухиса Езаки, който тогава е изпълнителен директор на производителя на бонбони "Глико". Отведен е в нещо като склад и е поискан откуп от 1 милиард йени. Езаки обаче успява да избяга. Това изглежда само амбицира престъпниците - през април 1984 няколко от служебните автомобили на същата компания са запалени пред фирмената централа. На следващия месец "Глико" получава заплашително писмо подписано от името на "Чудовището с 21 лица". В съобщението се казва, че в пакети с бонбони "Глико" ще бъде сложен цианид. Компанията в крайна сметка решава да изтегли всичките си бонбони от магазините в Япония. Загубите се оценяват на 20 милиона долара, а 400 работници се налага да бъдат уволнени.

Полицията има няколко следи. Камера за сигурност в магазин заснема как човек слага по рафтовете продукти на "Глико", а той не е служител в магазина. За жалост е носел бейзболна шапка и е трудно да бъде идентифициран.

Постепенно кампанията с писмата се разширява, те започват да пристигат и в различни медии. В едно се казва:

"Скъпи глупави полицаи. Не лъжете. Всички престъпления започват с лъжа както ние казваме в Япония. Не знаете ли това?...Изглежда сте се загубили..."

Цялата страна била ужасена. Продажбите на бонбони се сринали.

През лятото на 1984 "Чудовището" започнало да иска откуп не само от "Глико", но и от други производители на бонбони и разни храни.


В края на юни престъпниците казали, че ще прекратят своите действия в замяна на 50 милиона йени. Парите трябва да бъдат хвърлени от влак ускоряващ към град Киото. Къде точно щяло да бъде обозначено от бял флаг по пътя. Парите били събрани и полицай под прикритие се качил на влака. По пътя никъде обаче не видял бял флаг, но забелязал, че един от пътниците във влака се държал странно. Имал атлетично телосложение и "очи като на лисица". Въпреки опитите на полицая да проследи човека, той се изплъзнал на гарата в Киото. Следващ подобен план за пускане на парите от влак през ноември също не довел до залавянето на престъпника.

През октомври 1984 "Чудовището" изпратило писмо до медиите адресирано до майките в цяла Япония. В него той (те) казвал, че са сложили отрова в 20 пакета с бонбони и са ги сложили по рафтовете в магазините. Полицията провела широкомащабна акция и действително открила повече от 10 пакета, които са били отваряни.

През януари 1985 на базата на видео записа от охранителната камера и на описанието на човека от влака за Киото, полицията пуснала скица на търсения престъпник, никой обаче не го разпознал.


През август, вероятно поради огромното напрежение и липса на напредък, полицейският инспектор, който ръководел издирването, се самоубил като се замозапалил. Изглежда това накарало престъпниците да размислят, макар и изнудвачи, те не искали да носят отговорност за нечия смърт. В писмо те заявявали, че повече няма да тормозят компаниите за храна и ако някой продължава да иска откуп, това няма да са те, а някой имитатор.

Днес случаят е официално затворен. Дори и да бъде хванат някой от двамата (или повечето) престъпници, те няма да бъдат съдени заради изтекла давност.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Загадката на Рен льо Шато и Беранже Сониер

Няма коментари:

Публикуване на коментар