09 декември 2014

Великата американска стена - дело на човека или на природата

Когато някой каже "Великата стена" веднага се сещаме за Китай. В американския щат Тексас обаче има една друга стена, която макар и значително по-малка, може да пренапише човешката история. Тя е дълга едва десетина километра и висока около 12 метра. Открита е през 1852 година от трима фермери, които копаели кладенец. От тогава до сега повечето учени не и обръщат внимание, понеже най-вероятно се е появила в праисторически времена (преди 100 000 години) и заради това я считат за дело на природата. За щастие има и такива, които са склонни поне да проверят хипотезата на човешкия и произход, която ако се докаже, ще пренапише човешката история.


В тези земи живее индианското племе Кадо (Caddo), които обаче са нямали никакви строителни познания, нито пък подобни легенди. Ако стената е дело на човек, тя едва ли е построена от древните предци на тези индианци.

След откриването на това формирование, са извършвани частични разкопки - изглежда стената образува нещо като правоъгълник обхващащ около 50 квадратни километра площ (дали стената не е била част от древна крепост обграждаща голям град?). Макар голяма част от геолозите да я смятат за природно дело, някои учени все пак различават елементи които говорят в полза на другата хипотеза - че е дело на човека. Такива елементи са участъци, които приличат на арки, входове, подпори, следи от поправки и дори нещо като надпис.

През 2013 ново изследване заключава, че стената е дело на естествен геологичен процес - втвърдяване на пясъци. Това е възможно, възможно е и между отделните втвърдени парчета да има пукнатини. Единствено е странно как така тези пукнатини са се образували точно във вид подобен на зидана ограда. Освен това е установено, че камъните от стената са от самото място, тоест не са пренесени от другаде.

Не всички учени са убедени в правотата на горното изследване. Отворите в стената са правоъгълни и твърде много напомнят прозорци или места за оттичане на вода. През 1949 е намерен един камък на който сякаш има древен текст. Интересното е, че през 1870 г. от кладенец е извадена подобен на монета меден обект, на който били изобразени две фигури и който съдържал точно същия текст. Този артефакт се оценява на възраст от 200 000 до 400 000 години и изглежда сега е притежание на Смитсоновия институт.

Когато за първи път била открита стената, има твърдение на очевидци, че един вход в нея водел до помещение подобно на камера. Някои говорят дори за повече от една зали, свързани с коридори. Всичко това обаче било отново запълнено поради страх от срутване. Тази част от стената сега лежи под градския площад и едва ли някога ще бъде изследвана отново.

Източник

Междувременно се появи нещо, което по принцип няма връзка. "Кюриосити" изпрати тази снимка от Марс:Седиментни слоеве образували се в продължение на милиони години, или древна стена?

ПОДОБНИ СТАТИИ:
10 странни теории за пирамидите невключващи извънземните

Няма коментари:

Публикуване на коментар