08 декември 2014

Баку - съществото, което се храни с кошмари

Баку, още известен като "хранещия се със сънища" е митологично същество от китайския и японския фолклор, което се храни с човешки кошмари. То може да бъде извикано от човек, за да го отърве от нощните страшни сънища, но трябва да се проявява внимание - ако баку не остане доволен от изядения кошмар, то ще изяде и надеждите и мечтите на човека. Появява се във фолклора на тези два народа някъде между 14 и 15 век. Макар, че се смята за духовно същество, то има ясен външен вид. Приема формата на химера - митично същество съставено от части на други животни. Обикновено се описва с тяло на мечка, слонски хобот, тигърски лапи, волска опашка и очи на носорог. Легендата разказва, че боговете създали баку последен - от останалите непотребни части от други животни.


Първоначално баку се появява в китайския фолклор и съвсем не е това за което се приема в късни времена. То по-скоро е рядко животно, което хората ловуват заради кожата. Който успеел да го убие, може да си направи от нея талисман, който ще го предпазва от злите духове. В последствие ловуването на баку отпада от легендата (вероятно защото не са хванали нито едно) и за направата на талисман е необходимо единствено той да изобразява самото същество. Започнали да го слагат над леглата и може би от там тръгнала идеята, че се храни с кошмари. Тази идея обаче се оформя в Япония. Легендата разказва, че човек, който е имал кошмар, може да извика баку и то ще го отърве от лошите сънища до края на нощта. Децата в Япония и до днес, ако се събудят от кошмар, могат да повторят три пъти: "Баку-сан, ела изяж моя сън". Съществото обаче не трябва да се вика просто така, защото тогава ще изяде мечтите и надеждите на човека и той ще води празен живот.

Според друг вариант, Баку все пак може да бъде извикан и преди лягане за да пази от лоши сънища, И до днес в детските стаи на много японски деца има талисмани изобразяващи баку.


Дори и днес баку продължава да еволюира (по-точно легендата за него) - понякога е представян като тапир, а не под формата на химера. Това тръгва от филма "Красивият мечтател" от 1984 година. Днес пък тази форма на тапир е в основата на това баку са има доста покемонски образ (покемоните са популярни анимационни герои от филмчета, игри и т.н., част от съвременната култура). Дори се появяват герои като Бакумон и Тапирмон (на долната рисунка).

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар