04 декември 2014

Механизмът от Антикитера е по-стар отколкото се предполагаше

Така нареченият механизъм от Антикитера е археологически артефакт намерен край остров Крит през 1901 година. Явно на това място е станало древно корабокрушение.

Този механизъм е съставен от бронзови колелца, предавки и други механични части и чрез него е можело да се изчислят слънчевите и лунните затъмнения, както и самите позиции на Слънцето, Луната и някои планети. Освен това е пазил и датите на провеждане на олимпийските игри. Не може да се "програмира" в съвременния смисъл на думата, но за мнозина това древно устройство е първия аналогов компютър.


Археолозите и историците не са сигурни кога точно е изработен, нито от кого, но изглежда в него са заложени знанията преподавани от Архимед, Хипарх или Посидоний. Върху предната и задната страна на устройството има надписи на гръцки - те са изследвани през 70-те години на ХХ век и на тяхна база механизмът е датиран към 87 г. пр. н. е.

Едно по-скорошно изследване на тези гръцки букви прави ново заключение - механизмът от Антикитера трябва да е бил изработен между 150 и 100 г. пр. н. е.

Наскоро обаче двама учени са тръгнали по друг път на изследване на устройството. Вместо да се концентрират върху буквите, те са изследвали от кога почват да се отчитат затъмненията чрез механизма. Според тях заложеният календар започва от 205 г. пр. н. е. Дали това значи, че някъде по това време е изработено и самото устройство или просто неговия създател е искал да изчислява затъмненията и назад в историята, а не само напред?

Източник

Мястото, където е намерен механизмът от Антикитера:


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Дигитализиране на древни архиви

Няма коментари:

Публикуване на коментар