31 декември 2014

Конспирация: скелетите на гиганти от Уисконсин?

Твърди се, че през Май 1912 при разкопки на надгробни могили край езерото Делаван, Уисконсин, САЩ са открити скелети на гиганти. Въпреки това науката мълчи за това откритие. Разкопките са били ръководени от колежа Белойт и са обхванали повече от 200 могили, които са се оказали класически пример за културата Удленд от 8-ми век.

Първото съобщение за невероятното откритие се появява на 4 май 1912 в броя на "Ню Йорк Таймс". Там се казва, че са намерени 18 скелета с странни и невероятни характеристики. Тяхната височина варирала от 2.30 до 3 метра, а черепите им "вероятно на мъже, били много по големи от главите на която и да е раса, която обитава Америка днес".

Като цяло са имали по два реда зъби, по 6 пръсти на ръцете и краката и като съвременните хора са били различни раси. Предните им зъби са били обичайни. По-големите им глави вероятно се дължали на на по-дълъг живот.

Това не са единствените подобни открития в САЩ, поне така се твърди. При разкопки са намерени повече от 200 гигантски скелети, но от 50-те години на ХХ век, за тях почти нищо не се споменава в местните или националните новини. Вероятно това се дължи на страха, че те не съответстват с официалната история за развитието на човешкия род.

Но скелетите на гиганти не са "запазена марка" само на Америка. През 2002 "Нешънъл Джиграфик" съобщава, че в Гърция са намерени скелети на циклопи (с едно око) с размери между 3.60 и 4.70 метра. Това е три пъти размера на нормален човек! Не случайно гърците имат митове за циклопи с които хората са водели война и са ги победили като са ослепявали единственото им око.

Но да се върнем в Америка. Някои гиганти са намирани в гробници покрити с египетски писания. А най-първите съобщения за открити гигантски скелети на американска земя се появяват още през 1851, много преди разкопките в Уисконсин.

В друг брой на "Ню Йорк Таймс", от 10 август 1891 пък се съобщава, че учени от Смитсоновия институт са открили няколко "пирамидни монумента" при езерото Милс, близо до Медисън, Уисконсин. В това съобщение, поне до колкото разбирам, се говори за древна напредничава цивилизация, но не и за гигантски скелети, затова не съм сигурен защо се споменава в оригиналната статия от която превеждам.

В следващ брой, този път от 20 декември 1897 се разказва, че край Мейпъл Крийк, Уисконсин са намерени три големи погребални могили. Намерен и скелет с гигантски размери, а край него - реликви изработени от мед.

Освен в щата Уисконсин, гиганти са намирани в Минесота, Айова, Илинойс, Охайо, Кентъки и Ню Йорк. В оригиналната статия има още съобщения извадени от вестниците (основно от края на 19 век), но те са подобни на вече споменатите, затова не мисля да ги превеждам.

Сега се предполага, че намерените гигантски скелети са притежание на Смитсоновия институт, който има за цел да прикрива истината.


Към оригиналната статия е дадена и тази подборка от снимки без обяснения, не е ясно каква и дали въобще имат връзка с описаното в статията или са просто примерни илюстрации.


А сега малко мои коментари...

През Юли т.г. публикувах една статия нямаща нищо общо с настоящата тема, но под която се появи един критичен анонимен коментар. Статията бе тази:


А коментарът този:

"Човече много харесвам сайта ти ама спри да пишеш глупости като деца с черни очи. Тука сигорно си написал поне 100 статии за тях, не казвам, че не са истински, но за тях няма доказателства докато за някои български феномени има повече от доказателства като почнем от Боян мага и стигнем до баба Ванга. Това са съвсем реални личности и паранормални случаи. Защо не започнеш да пишеш за тях или за откритите в цял свят скелети на виликани достигащи до 20 метра височина и каква им е връзката с човешката еволюция при положение, че някои от тези скелети са още от времето на динозаврите; или за откритите във света артефакти като вкаменени чукове, щепсали, следи от човешки стъпки, и всичките са от преди 350 мил. години, а тогава доро динозаври е нямало, а какво остава-хора. Също така можеш да пишеш за железните сфери, които са на 3 милиарда години-как е възможно да съществуват? Харесвам сайта ти, но се поразрови в интернет и напиши нещо ново! Стига с тези глупости за черни очи, неси и биг фут."

Той съдържа няколко теми, но понеже настоящата статия е за гигантските скелети, ще се спра само на тях. Колкото и да звучи странно, аз наистина вярвам, че примерно в случаите на "деца с черни очи" или други паранормални същества може би има повече истина отколкото в случаите на "намерени гигантски скелети". Защо? Проста логика.

Случаите на срещи със същества са по-трудни за проверка, нито знаем къде ще се появят, нито кога, нито имаме представа как да ги "хванем" и изследваме. Следователно това е едно "бяло петно" в нашето познание, където може да има всичко или пък абсолютно нищо.

Докато при случаите на намерени сензационни археологически открития (в случая гигантски скелети) имаме "твърди" артефакти, които можем да подложим на критична проверка. Костите не изчезват произволно когато си искат, не плашат виделите ги и не ги карат да бягат (както много от съществата), като им се правят снимки, те излизат нормални, а не мистериозно замазани. Вярно, според теориите на конспирациите, тези скелети се пазят на тайни места под ключ, но това са физически преодолими препятствия, макар и много трудни - не могат да се сравняват с паранормалните пречки - я ходи се бори с факта, че съществата изчезват мистериозно във въздуха...

Та "скелетите" е малко по-лесно да се подложат на критическа проверка...и за жалост тази проверка не говори в тяхна полза. Веднага давам примери с настоящата статия. Тя започва с разказ за материал излязъл в "Ню Йорк Таймс" през 1912, ето го:


В него действително се потвърждава, че са намерени 18 скелета с големи глави, но да виждате нещо да се казва за размера на целия скелет? От къде в материала от който превеждах, имат тази информация, че те са били с размери 3 метра?

Друго твърдение е, че през 2002 "Нешънъл Джеографик" са съобщили за намерени скелети на еднооки циклопи с размери близо 5 метра. Така поднесена информацията, оставаме с впечатлението, че става въпрос за човекоподобни циклопи - като тези в легендите. Затова се постарах да намеря оригиналната статия на NG и се оказа, че истината е съвсем друга, ето я:


Там се говори, че са намерени фосили на съществото Deinotherium giganteum, което действително е било към 4-5 метра и действително в черепа си е имало широк отвор, който може да мине за едно голямо око. Има една "мааалка" подробност обаче - въпросното същество не е човекоподобно, скелетът му не прилича на човешките, то е...слон, или по-точно е далечен роднина на днешните слонове, така че е нормално да си е доста височко, със сигурност не е ходило на два крака, а отворът в черепа му по-скоро подсказва от къде е минавал хобота му.

Така, че както виждате в оригиналната статия от където превеждах има спекулации. Не мога да твърдя, че всичко написано там е такова, но тезата им олеква след проверка на фактите.

Мисля, че с тези примери добре обясних защо мисля, че "децата с черни очи" имат шанса да са малко по-реални от "гигантските скелети". С това не твърдя със 100 процента сигурност, че при "скелетите" няма никаква истина и че при "черните очи" всичко е вярно. Може да е точно на обратното, може и двете да са реални феномени, или пък никое от тях да не е истина. Просто казвам, че намирам различните истории за срещи със същества за малко по-вероятни (защото не са така категорично отречени от проверими факти), а и са много по-забавни, затова може би и за напред ще продължавам да наблягам на тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар