30 декември 2014

Прокълнатата кукла Окику на която и расте човешка коса

Историята на куклата Окику (Okiku) започва през 1918, когато 17-годишно момче на име Еикичи Сузуки (Eikichi Suzuki) купува кукла за подарък на своята 2-годишна сестра Окику. Куклата не е нещо особено - около 40 см. висока и е облечена с традиционно японско кимоно. Очите и са черни мъниста, а лицето и е от бял порцелан. Косата и е черна и по традиция дълга до раменете. Еикичи веднага разбрал, че сестра му ще я хареса и я купил на момента. Силно прехласналото се момиче действително се влюбило в куклата, играела си с нея всеки ден, дори я нарекла на себе си - Окику. Двете били неразделни и били навсякъде заедно докато не се случила трагедия на следващата година, когато момичето се разболяло. Скоро детето умряло от усложнения получили се при комбинацията от инфлуенца и треска. Опечаленото семейство поставило куклата на семейния олтар като спомен за тяхната дъщеря.


Не след дълго обаче, те забелязали нещо странно. Тъмно черната коса на куклата, която оригинално била до раменете и напълно подравнена, започнала да расте и станала неравномерна по дължина. Тя стигнала до коленете на куклата и семейството решило, че духът на дъщеря им някак си се е вселил в играчката. След като косата била подрязана, тя отново започнала да расте и винаги растежа спирал при достигане на коленете.


През 1938-ма семейство Сузуки се преместило да живее на остров Сахалин, но било притеснено да вземе куклата с тях. Но понеже вярвали, че духът на дъщеря им живее в куклата, не им се искало просто да я изхвърлят, затова я дали на един храм. Разказали за странностите, но свещенослужителят я взел въпреки това и скоро сам се убедил в казаното. Подрязването на косата се превърнало в обичайно занимание, били направени много снимки показващи различната дължина на косата.

И до днес куклата е изложена в дървена кутия в храма, а косата и продължава да расте, без значение колко често я подрязват. Окику придобива известност в Япония, историята и е адаптирана за новели, филми, традиционни кабуки пиеси. Там са и прибавени за допълнителна драматизация много страшни призрачни характеристики като това да се смее, ридае и дори да ходи наоколо.


Не е ясно как косата и расте. Това истински паранормален феномен ли е или продължаваща близо век измама? Косите от Окику са били изследвани и е установено, че това е истинска човешка коса.

Източник

1 коментар:

  1. Чела съм, в Паралели навремето, за едно момиче, чиято коса имаше кръвоносна и нервна система. Не можеше да се подстригва, защото изпитваше болка и косата й кървеше.

    ОтговорИзтриване