29 декември 2014

Загадката на Рен льо Шато и Беранже Сониер

Рен льо Шато е замък и малко село сред хълмовете в южна Франция и е център на много конспиративни теории. Някои казват, че някогашният свещеник Беранже Сониер е открил заровено съкровище през 19 век, а за други сред тези природни красоти с дълбоки речни каньони се е намирала (или все още се намира) много по-голяма тайна.
Историята на Рен льо Шато е обичайната за много европейски села. Започва като праисторическо селище, след което става римски град. Между 6-ти и 7-ми век е било част от Септимания - южната част на римската провинция Нарбонска Галия. 30 000 жители са живели в това поселище между 500-ната и 600-ната г. от н.е., а броят на замъците наоколо драстично се увеличил около 1002 г. В по-модерни времена Рен льо Шато става много известно с историите появили се около 50-те години на ХХ век и свързани с католическия свещеник Беранже Сониер. Тези почти конспиративни теории са вдъхновили книги като "Светата кръв и свещеният Граал" (излязла през 1982) и "Шифърът на Леонардо" (2003).


Въпросният Беранже Сониер (на долната снимка) е бил свещеник в селото в края на 19 и началото на 20 век. Някак си, той се сдобива с голяма сума пари - толкова голяма, че се повдигат редица въпроси за произхода и. Започват спекулации. Някои казват, че е намерил скрито съкровище.


През първите си години в селото, Сониер живее в бедност. Той си водил най-щателен отчет на финансите си, който показвал, че през 1892 г. имал дълг от 105 франка и спестявания от 80.65 франка. Но през следващите години записите показват, че е похарчил сериозните 660 000 френски франка. Заплата му на свещеник била 900 фр. на година. А по това време цената за една литургия била 1 франк, така че е трудно да си представим, че е изкарал тези пари от заплатата си и бонусите за отслужването на литургии. През 1910 и 1911 католическата епархия се заема с този свещеник, той е привикан на църковен съд по обвинения за това, че е прибирал пари за литургии, които не е извършвал наистина. Той отказва да се яви, признат е за виновен и му е отнето правото да продължава да е свещеник.

Но дори и да е вярно това в което го обвиняват, едва ли е възможно Сониер да е събрал огромната сума само от фалшиви литургии. В края на своя живот Беранже започва да има финансови трудности. Този период съвпада с началото на Първата световна война, което подсказва, че той е държал много пари зад граница в чужда държава и му е бил отрязан достъпа до тях.


Липсата на сигурност за произхода на парите на Сониер поражда много конспиративни теории. Едната е, че е намерил закопано съкровище. Други го обвиняват, че е разкопавал гробове и е ограбвал скъпоценностите закопани заедно с мъртвите. Докато бил разследван от църквата, самият Сониер твърдял, че парите са му дарения. Мари Денарно, вярната негова домашна прислужница, която е обвинявана, че е разкопавала гробовете заедно с Сониер, твърдяла, че знае тайна, която може да направи някой невероятно богат. Човек на име Ноел Корбю закупува от нея мястото където е живял Сониер и тя му казва, че ще му каже тайна, която ще го направи силен и богат. Преди смъртта си обаче Мари Денарно получава пристъп, който причинява загуба на способностите и да говори и дори да пише. Тя отнася тайната в гроба.

През 50-те години на ХХ век, Корбю започва да разпространява истории, че Сониер всъщност е намерил важни свитъци когато е ремонтирал църквата в селото през 1892. Тези свитъци са били свързани със съкровище от 28 500 000 златни монети принадлежащи на френската кралица от 13 век Бланш Кастилска (на долната рисунка).


През 60-те години историите разказвани от Корбю придобиват свой собствен живот. Те стигат до ушите на Пиер Плантар, който твърди, че е директен наследник на благородническата фамилия на Меровингите и че е глава на някакво митично Братството на Сион. Плантар изменя разказаното от Корбю, така че да се връзва с неговите собствени истории. Той дори показва няколко свитъка уж намерени от Сониер, но в последствие се установява, че те са фалшиви.

Десетилетие по-късно към историята се добавя това, че намерените свитъци доказвали съществуването и днес на кръвна линия произхождаща от Исус Христос и Мария Магдалена. Техните наследници са споменатите Меровинги, което прави и Пиер Плантар потомък на Христос. А целта на Братството на Сион е да пази тази тайна. Така се обяснява и забогатяването на Сониер - той е изнудвал Ватикана за пари за да не издаде тази тайна, която би разклатила основите на Църквата.

Така стигаме и до бестселъра на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" където темата е развита в художествена форма.

Беранже Сониер умира на 22 януари 1917 и до последно не дава ясен отговор от къде е имал толкова много пари. Изкусен измамник ли е бил, който е пробутвал на църквата невероятна бройка уж отслужени от него литургии? Заровено златно съкровище ли е намерил? Или нещо много по-странно. Неговият гроб се намира в селото Рен льо Шато където започва цялата история.Източник

3 коментара:

 1. Вижте това и помислете. Интересно е.
  https://www.youtube.com/watch?v=QCJI-disc9E
  Вашето мнение ?
  bg_utopia@abv.bg

  ОтговорИзтриване
 2. А Зигел ?? Които има зигела тои е новия наследник.тои притежава силата да дарява и наказва.тои може да разчете кодовете.но ???

  ОтговорИзтриване
 3. Истината е ,ЗИГЕЛ .ТОИ Е ОТГОВОРА .НО В КОИ ??

  ОтговорИзтриване